kzielu Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 1 minutę temu, KaeR napisał: No i się człowiek z rana dowiaduje, jak się żyje w USA. Tu do mnie ten raj na ziemi nie dotarł. Nie ogladasz tych samych filmow ewidentnie ;-)
kzielu Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 4 minuty temu, cee napisał: Obal ten argument z paliwem np. Z jakim paliwem ? Oczywiscie ze sa rzeczy tansze w US - tak samo jak sa rzeczy drozsze. Nie samym paliwem czlowiek zyje, szczegolnie jak jezdzi do pracy rowerem albo komunikacja miejska...
cee Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Oczywiście cena tego samego buta w dolarach i złotówkach też cię nie przekona. Ja nie mówię że manna kapie z nieba u nic nie trzeba robić. Ja nie mówię że jest słodki pięknie.
Gość Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Dla mnie przeliczanie i porownywanie wszystkiego w ten sposob - ile zaplace w $$$ a ile w PLN za chleb, buty, itp jest troche dziecinne. Jest w tym tyle roznych zmiennych; koszty zycia, inne wydatki.. Jak ktos "sporo" zarabia w Polsce to tak samo bedzie go stac na wszystko, jak tego kto "sporo" zarabia w USA bedzie stac na wszystko w USA. Jak sie ma kiepska prace to wszedzie sie bedzie klepac biede.
cee Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Gorzej jeśli w pl ma się w miarę dobra pracę gdzie na zachodzie w podobnej dostaje się pensje 4x wyższą. Ile wy już czasu jesteście poza Polską?
KaeR Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 20 minut temu, kzielu napisał: Nie ogladasz tych samych filmow ewidentnie ;-) No staram się nie oglądać, bo im dłużej tu jestem tym bardziej zdaję sobie sprawę, że It's not going to happen. :-P
Gość Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 9 minut temu, cee napisał: Gorzej jeśli w pl ma się w miarę dobra pracę gdzie na zachodzie w podobnej dostaje się pensje 4x wyższą. Ile wy już czasu jesteście poza Polską? No dobrze, ale na tym "zachodzie" beda inne wydatki na zycie, rachunki, podatki... I sie okaze, ze ta wyzsza pensja tez wcale nie starcza na wszystko.
cee Napisano 24 Marca 2017 Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Jeden z forumowiczów wyżej napisał że wydaje ok 200 dudków na cotygodniowe groceries. Ja wydaje na 5cio osobową rodzinę ok 400pln. Zacząłem temat o wydatkach na jedzonko. Do innych kosztów się nie odnosilem i nie mówiłem, że zostaje Ci z górka że pod materac upychasz zielone. Dołożę później jeszcze takie aspekty jak ubiór czy paliwo no ale nie tylko tym człowiek żyje W sumie bilet za $600(zarobione w tydzien) też inaczej wygląda jak za 2400 PLN (zarobione w miesiac) chodzi mi tylko o wskaźnik bic Mac, do którego się odniosłem, ale część z was nie musi tego czytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.