Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To na zdjeciu na busie to wogole wyglada na koreanski corn dog. Z amerykanskim nie ma wiele wspolnego, poza patykiem... W tych pierwszych w srodku bywaja rozne rzeczy: parowka, ser, nadzienie ryzowe, albo nawet rybne. Potem to obtaczaja w ciescie (rzadko zawierajacym wogole kukurydze), potem w bulce tartej albo panko, smaza i na koniec wala jakas slodka polewe. Amerykanskie sa duzo mniej skomplikowane: patyk, parowka i ciasto na bazie corn meal.

 

Napisano (edytowane)

Osobiscie uwazam, ze corndogi sa obrzydliwe. Amerykanie maja talent do tworzenia dziwnych kombinacji jedzeniowych. Nikt mnie na przyklad nie przekona do sprobowania bekonowych lodow. 

 

Screenshot_20210814-103431_Facebook.jpg

Edytowane przez Roelka v.2
Napisano
Godzinę temu, Roelka v.2 napisał:

Osobiscie uwazam, ze corndogi sa obrzydliwe. Amerykanie maja talent do tworzenia dziwnych kombinacji jedzeniowych. Nikt mnie na przyklad nie przekona do sprobowania bekonowych lodow. 

 

Screenshot_20210814-103431_Facebook.jpg

A jadłaś kiedyś śledzie w miodzie z crannberries?

Napisano (edytowane)

Amerykanie zawsze eksperymentowali z jedzeniem. Troche bo nie maja wlasnej starej, tradycyjnej kuchni. Czasami niektore potrawy -- takie wymyslone -- robia sie modne, i potem znikaja. Mieszkam w USA na tyle dlugo ze pamietam potrawy ktore sie czesto jadlo w latach 50tych i 60tych, ale ktore teraz prawie zupelnie zniknely. Winogrona w majonezie. Jello salad: jarzyny lub owoce w galaretce. Salisbury steak. Chicken a la king. Chop sui lub egg fu young. Kto wie, za 20 lat malo kto bedzie pamietal corn dog. 

Lody bekonowe brzmia zupelnie nie apetycznie. Ale ja tez pamietam zdziwienie Polakow kiedy uslyszeli o lodach mietowych. Nie az tak dawno temu, nie byly znane w Polsce i tez brzmialy nie bardzo apetycznie. A dobre lody chocolate chip mint to wspaniala przyjemnosc.

Jest duzo swinstw do jedzenia w USA. Ale takie "open minded" podejscie do kuchni - czy to wymyslonej czy egzotycznie zagranicznej - takze znaczy, ze jest tu z czego uczyc sie kulinarnie. Co oczywiscie tez znaczy ze jest tu sporo do odmowy. Thanks but no thanks. :lol:

Edytowane przez katlia
Napisano
Godzinę temu, katlia napisał:

Ale ja tez pamietam zdziwienie Polakow kiedy uslyszeli o lodach mietowych.

Gdy byłem pierwszy raz w USA to właśnie ich spróbowałem po raz pierwszy. Wtedy takich w Polsce nie było. Bardzo też mi smakowały gruszkowe. 

Napisano
6 godzin temu, Roelka v.2 napisał:

Osobiscie uwazam, ze corndogi sa obrzydliwe. Amerykanie maja talent do tworzenia dziwnych kombinacji jedzeniowych. Nikt mnie na przyklad nie przekona do sprobowania bekonowych lodow. 

 

Screenshot_20210814-103431_Facebook.jpg

3.99 to jest cena za pucharek tych lodów? Przecież to jest szokująco tanio.Coś takiego we Wrocławiu kosztowałoby nie mniej niż 6 dolarów.

Napisano
1 minute ago, Autobusiarz said:

3.99 to jest cena za pucharek tych lodów? Przecież to jest szokująco tanio.Coś takiego we Wrocławiu kosztowałoby nie mniej niż 6 dolarów.

Lody ze zdjecia sa za 2.99. W takim typowym sieciowym diner ceny nie sa wygorowane. W wiekszym miescie czy w lepszych jadlodajniach ceny beda wyzsze oczywiscie. Lody za $6 tez sie znajda. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...