Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące później...

Napisano

Jak wygląda aktywność zawodowa kobiet w ciąży w USA i zaraz po porodzie? Jaki jest zwyczaj/tradycja jeżeli chodzi o powrót do pracy? W Polsce zwyczaj/tradycja jest taka:

1.99% kobiet w 3 miesiącu ciąży idzie na l4 bo "są chore".W każdym miejscu pracy,KAŻDA kobieta w ciąży,nawet zupełnie zdrowa szła na zwolnienie lekarskie do dnia porodu,płatne 100%(bodaj)

2.Po porodzie KAŻDA kobieta idzie na półroczny urlop macierzyński,płatny 100% pensji.

3.Po półrocznym urlopie macierzyńskim większość idzie....na kolejny urlop rodzicielski płatny bodaj 80 % pensji.Taki urlop trwa aż 41 tygodnie.

Czyli większość kobiet przez....86 tygodni(!!!!).Nie pracuje i państwo wypłaca im co miesiąc pieniądze.

Jak szybko po porodzie kobiety w usa qracają do pracy? Kto je utrzymuje po porodzie?

Napisano

Ja przestałam pracować 3 tygodnie przed porodem ale tylko dlatego, że wypadała mi przerwa świąteczna. Pewnie bym pracowała do samego końca. Jakoś nie widziała wielkiem potrzeby na wolne. Wróciłam do pracy 3 miesiące po porodzie na pół etatu,a po 6 miesiącach na cały. Każdy jest inny i ma inne potrzeby ale ja niestety nie jestem stworzona, aby siedzieć z dzieckiem przez rok czy 1.5 w domu. Ja byłam także w komfortowej sytuacji, że mąż miał bardzo elastyczne godziny pracy, więc wszytko się nam grafikowo lepiej ułożyć nie moglo. 

Napisano

Jeśli się nie mylę jedyne co "Państwo" gwarantuje to 12 tygodni urlopu bezpłatnego w czasie którego nie można zwolnić matki.Można ją zwolnić natychmiast jak wróci z tego urlopu bezpłatnego (czego jak rozumiem się w większości przypadków nie robi)

Wszystko co ponad to jest indywidualnymi benefitami oferowanymi przez pracodawcę nie gwarantowanymi przez "kodeks' lub coś w tym rodzaju

Napisano
4 hours ago, ezechiel123456789 said:

Jak wygląda aktywność zawodowa kobiet w ciąży w USA i zaraz po porodzie? Jaki jest zwyczaj/tradycja jeżeli chodzi o powrót do pracy? W Polsce zwyczaj/tradycja jest taka:

1.99% kobiet w 3 miesiącu ciąży idzie na l4 bo "są chore".W każdym miejscu pracy,KAŻDA kobieta w ciąży,nawet zupełnie zdrowa szła na zwolnienie lekarskie do dnia porodu,płatne 100%(bodaj)

2.Po porodzie KAŻDA kobieta idzie na półroczny urlop macierzyński,płatny 100% pensji.

3.Po półrocznym urlopie macierzyńskim większość idzie....na kolejny urlop rodzicielski płatny bodaj 80 % pensji.Taki urlop trwa aż 41 tygodnie.

Czyli większość kobiet przez....86 tygodni(!!!!).Nie pracuje i państwo wypłaca im co miesiąc pieniądze.

Jak szybko po porodzie kobiety w usa qracają do pracy? Kto je utrzymuje po porodzie?

Tragedia. Darmozjady normalnie. 

Masz dzieci tak btw ?

Jak panstwo nic nie oferuje to po co komu takie panstwo ?  Tutaj ludziom odbieraja kolejne benefity a wszyscy z tego sie ciesza bo im wyprano mozgi ze to z ich podatkow utrzymuje sie darmozjadow (to nic ze po odebraniu tych benefitow nikt nic nie dostanie z tych niby zaoszczedzonych podatkow). 

Nie mniej inteligentnej demografii niz wyborcy republikanow (moze tylko w PL Ci od konfederacji ktorych uwazaja ze ruscy to przyjaciele).

Jak napisal FMLA jedyne co gwarantuje prawo to FMLA - 12 bezplatnego bez mozliwosci zwolnienia w tym czasie (co nie oznacza ze nie mozna zwolnic zaraz po).

Napisano
11 minut temu, mcpear napisał:

Jeśli się nie mylę jedyne co "Państwo" gwarantuje to 12 tygodni urlopu bezpłatnego w czasie którego nie można zwolnić matki.

Państwo gwarantuje, owszem, ale pod pewnymi warunkami - trzeba przepracować co najmniej rok dla pracodawcy, którego to prawo (FMLA) obejmuje. Jak się pracuje dla prywatnego przedsiębiorcy, którego firma to mniej niż 50 osób, to na przykład żaden urlop macierzyński nie jest gwarantowany federalnie.

• Upvote 1
Napisano
1 hour ago, ezechiel123456789 said:

Ok,czyli zwyczajowo matka idzie na 12 tygodni urlopu bezpłatnego i jest w tym czasie utrzymywana przez męża tak?

Jak z pracą w ciąży? Najczęściej do dnia porodu?

Tak. Praca w ciazy to juz zalezy ile kto ma wolnego / sick days....