Skocz do zawartości

wjazd do Polski a brak polskiego paszportu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 minut temu, rzecze1 napisał:

W Phoenix skanowały Ci paszport słuzby bezpieczeństwa lotniska (?), juz nie wiem jak ich teraz w Polsce nazywają, generalnie - TSA. Ci którzy ochraniają większosc lotnisk w USA. Nie jest to ani słuzba graniczna, ani imigracyjna, ani nawet nie mają statusu oficerów federalnych (choc lubią tak o sobie mówic). Zauwaz, ze przy wylotach chociazby na takim JFK nie ma rozdziału na strefę odlotów krajowych i międzynarodowych. Zadnej róznicy, zadnej kontroli granicznej, sam nie mogłem uwierzyc jak to zobaczyłem.

W Kopenhadzie - agenci linii lotniczych, ewentualnie kontraktorzy na usługach federalnych.

Moze to masakrycznie zlasowac mózg, ale wazne jest wyczaic gdzie jest faktycznie "granica" i wtedy da się ogarnąc czy Ci sprawdzają dokumenty ludzie z kraju z którego się wylatuje, czy tez zwykli pracownicy linii lotniczej, czy juz moze kolesie z kraju do którego chce się wjechac....

Jak juz wiesz kto chce sprawdzic, to i wiesz, które dokumenty masz im dac ;)

Tak masz racje. Skanowali mi paszport bo i dalem , ale moglem im pokazac  driver license  bo lecialem przez NY i Kopenhage wiedz lot z Phoenix do NY byl domestic. Jedynym miejscem jak paszport byl mi potrzebny to byl lot z NY do Kopenhagi. Mialem kiedys problem przy powrocie do USA,  kiedy to samolot byl odwolany i wracalem innym, imigration nie mialo mnie w systemie i musialem sie tlumaczyc jakim samolotem przylecialem i dlaczego, ale to dawno bylo.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
1 godzinę temu, pelasia napisał:

Ja chyba nie mam innego wyjścia jak umiejscowic akt slubu i wyrobić nowe dokumenty. Wszystko mi traci ważność :) będę sie bawić w papierkowa robotę. Yay :( 

Ja zalatwialam calkiem niedawno, jak masz jakies pytania to daj znac :)

Napisano
32 minuty temu, pelasia napisał:

Sorrka usunęłam ta wypowiedz, bo ty juz właściwie wcześniej to samo napisałeś :) 

Luz, to chyba ja dzisiaj jestem w fazie bo odpowiadam za szybko :)

Napisano
Dnia 30.12.2016 o 14:16, NioseWamPicie napisał:

Mhm, policja nie zna prawa, kierowcy przepisów ruchu drogowego a medycy w karetce pierwszej pomocy?

Mają obowiązek znać ustawę bo jest podstawą prawną do wykonywania ich pracy. 

Hierarchia aktów prawnych

-->  opinia jednostki

no tak nikt nie zna prawa i robia sobie co chca na granicy nie plec głupstw bo sie słuchac tego nie da... Następna z neta tabelki tu wrzuca... 

Napisano
7 godzin temu, zenex 77 napisał:

no tak nikt nie zna prawa i robia sobie co chca na granicy nie plec głupstw bo sie słuchac tego nie da... Następna z neta tabelki tu wrzuca... 

A co ty Zenek rozdwojenie jaźni masz, że z dwóch kont piszesz? 

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 12/30/2016 o 11:03, pepeaz napisał:

Piszesz o dwoch roznych rzeczach - mozesz wleciec na polskim, a wyleciec na amerykanskim.

i liczyc na to, ze nikt sie nie dopatrzy, ze nie masz pieczatki wjazdowej????

• sly6 poleca ten temat
Napisano
Dnia 12/30/2016 o 11:09, KaeR napisał:

Kiedy jest skanowy przy wylocie? Ostatnio nic mi nie skanowali. Nawet tag na bagaz wyjezdza teraz na self checkinie. Pokazalem tylko paszport na bramce i tyle. W EU pokazuje dowod osobisty na wjezdzie. rzecze1 ma racje. 

Kaer skanuja albo przy check in  albo przy wejsciu na poklad samolotu, poprostu nie zwróciłes uwagi - Leciałam kilka dni temu BA z Washingtonu do Londynu i non stop przed boardingiem były komunikaty że osoby które zrobiły same check in i ich paszport nie został zeskanowany muszą podejść to zrobić bo nie zostaną wpuszczone na pokład

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...