Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nowa fantastyczna opcja dla wszystkich przebywających nielegalnie w USA. CBP uruchomiło nową aplikację, która umożliwia nielegalnym imigrantom zgłosić się do dobrowolnej deportacji ...

Jestem ciekaw czy kiedykolwiek opublikują statystyki związane z tą nową rewolucyjną funkcjonalnością, która zapewne odmieni całkowicie front walki z nielegalną imigracją

https://www.cbp.gov/newsroom/national-media-release/cbp-launches-enhanced-cbp-home-mobile-app-new-report-departure

Napisano

Bez zadnego trybu: tak jeszcze mi sie przypomnialo odnosnie sprawy Khalila (LPR z Syrii, student na Columbia University co organizowal pro-Palestynskie demonstracje, zgarniety przez ICE), co trzeba zrobic zeby zostac tzw. "deportable alien" [1]. Poza oczywistymi zbrodniami, przemoca domowa, drugami, misrepem, terroryzmem itp. mozna np. co? nie zglosic zmiany adresu przy pomocy formularza AR-11... nie robie sobie jaj w tej chwili, powaznie mowie. Takze jak ktos zapomnial, albo mu sie nie chcialo to goraco polecam wypelnic zalegle AR-11.

1. https://www.law.cornell.edu/uscode/text/8/1227
Napisano

Czytam ten artykuł. Okazuje się, że jest się deportowalnym także w przypadku jeśli w ciągu pierwszych pięciu lat od przybycia stanie się "public charge".

Chyba nie było to dotychczas egzekwowane (albo nie słyszałem o tym). To również odnosi się do programów jak CalWORKs w Kalifornii.

Napisano

W czasach GC zmienialem address czterokrotnie i zawsze dbalem o zgloszenie. Rzeczywiscie, przy egzaminie Pani miala wszystko w "mojej" teczce grubosci, tak na oko, ze trzy cale. Jej zdaniem zmian mialem niewiele w porownaniu do innych.

Nie pamietalem o rozmowie na ten temat, przypomniales mi.

Napisano
2 hours ago, mcpear said:

Czytam ten artykuł. Okazuje się, że jest się deportowalnym także w przypadku jeśli w ciągu pierwszych pięciu lat od przybycia stanie się "public charge".

To nie do konca tak jest. To tylko dziala jezeli zostanie sie public charge z przyczyn, ktore zaszly przed entry. Po entry juz mozna wszystko. To w zasadzie sie tyczy tylko osob, ktore przeszly AOS, albo jakims cudem przeszly CP bez reki i nogi i pierwsze co rzucily sie na benefity po przyjezdzie.