Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nowa fantastyczna opcja dla wszystkich przebywających nielegalnie w USA. CBP uruchomiło nową aplikację, która umożliwia nielegalnym imigrantom zgłosić się do dobrowolnej deportacji ...

Jestem ciekaw czy kiedykolwiek opublikują statystyki związane z tą nową rewolucyjną funkcjonalnością, która zapewne odmieni całkowicie front walki z nielegalną imigracją

https://www.cbp.gov/newsroom/national-media-release/cbp-launches-enhanced-cbp-home-mobile-app-new-report-departure

Napisano

Bez zadnego trybu: tak jeszcze mi sie przypomnialo odnosnie sprawy Khalila (LPR z Syrii, student na Columbia University co organizowal pro-Palestynskie demonstracje, zgarniety przez ICE), co trzeba zrobic zeby zostac tzw. "deportable alien" [1]. Poza oczywistymi zbrodniami, przemoca domowa, drugami, misrepem, terroryzmem itp. mozna np. co? nie zglosic zmiany adresu przy pomocy formularza AR-11... nie robie sobie jaj w tej chwili, powaznie mowie. Takze jak ktos zapomnial, albo mu sie nie chcialo to goraco polecam wypelnic zalegle AR-11.

1. https://www.law.cornell.edu/uscode/text/8/1227
  • Like 1
Napisano

Czytam ten artykuł. Okazuje się, że jest się deportowalnym także w przypadku jeśli w ciągu pierwszych pięciu lat od przybycia stanie się "public charge".

Chyba nie było to dotychczas egzekwowane (albo nie słyszałem o tym). To również odnosi się do programów jak CalWORKs w Kalifornii.

Napisano

W czasach GC zmienialem address czterokrotnie i zawsze dbalem o zgloszenie. Rzeczywiscie, przy egzaminie Pani miala wszystko w "mojej" teczce grubosci, tak na oko, ze trzy cale. Jej zdaniem zmian mialem niewiele w porownaniu do innych.

Nie pamietalem o rozmowie na ten temat, przypomniales mi.

Napisano
2 hours ago, mcpear said:

Czytam ten artykuł. Okazuje się, że jest się deportowalnym także w przypadku jeśli w ciągu pierwszych pięciu lat od przybycia stanie się "public charge".

To nie do konca tak jest. To tylko dziala jezeli zostanie sie public charge z przyczyn, ktore zaszly przed entry. Po entry juz mozna wszystko. To w zasadzie sie tyczy tylko osob, ktore przeszly AOS, albo jakims cudem przeszly CP bez reki i nogi i pierwsze co rzucily sie na benefity po przyjezdzie.

Napisano
On 3/2/2025 at 12:59 PM, ezechiel123456789 said:

Ale ty cytujesz OPINIĘ Kaczyńskiego,który nie był formalnie nawet premierem.

FAKTYCZNYCH Premierów (rządzących Polską) w XXI wieku mieliśmy trzech. Leszka Millera ( w tamtym czasie nie zgadzałem się z nim, ale z perspektywy czasu to solidna firma); a potem przez ostatnie 25 lat plus - na zmianę Jarosława Kaczyńskiego i Donalda Tuska. Marcinkiewicz, Kopacz, Szydło i ten... no... ten ostatni... to były tylko awatary.

Sorry, moze ja tu odpowiadam jakiemuś małolatowi, no ale chyba nie sądzisz, że Morawiecki kiedykolwiek zrobił coś bez telefonu do Kaczyńskiego?

O! Morawiecki!

Tak ten ostatni awatar miał dane na imię.

Napisano
12 minut temu, rzecze1 napisał:

Leszka Millera ( w tamtym czasie nie zgadzałem się z nim, ale z perspektywy czasu to solidna firma);

Też tak byłem skłonny uważać ale należy pamiętać że wziął od ruskich pieniądze na postkomunistyczna lewicową partię, jedna z pierwszych jego decyzji po objęciu  urzędu premiera było zerwanie rozmów z Norwegami o gazociągu przez Bałtyk, jeszcze parę rzeczy by się znalazło,

Znajdź na YT filmiki pod tytułem "alfabet Millera" gdzie rozmawia z dziennikarzem, zaczely sie ukazywac od kilku tygodni. Tam zaczyna z niego wyłazić komuch jak się patrzy.

Podpadł tym u mnie bardzo, już go nie pochwalę. 

Napisano
12 godzin temu, andyopole napisał:

Też tak byłem skłonny uważać ale należy pamiętać że wziął od ruskich pieniądze na postkomunistyczna lewicową partię,

A skąd miał wziąć jak nie od przyjaciół Moskali ?

Nikt też nie ma pretensji do Rafała Trzaskowskiego, że jego cykliczne pogadanki przy samowarze ("Campus Polska") oficjalnie współfinansują Niemcy i inni przyjaciele zza granicy.

https://konkret24.tvn24.pl/polityka/campus-polska-ani-zlotowki-pieniedzy-publicznych-sprawdzilismy-st8069938  

Poza nimi status partnerów mieli też : Open Society Foundation, Bloomberg Philanthropies, Fundacja Wolności Gospodarczej, Konrad Adenauer Stiftung, Evens Foundation. (...) Na stronie wymienionych jest kilkudziesięciu partnerów, "którzy udzielają istotnego wsparcia przy organizacji wydarzenia". To m.in. fundacje, think tanki, firmy z branży handlowej i medycznej czy platformy internetowe. "