Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, kzielu napisał:

Powodzenia. Logicznie sie nie da. Ryzyko ze zawroca - szczegolnie turyste - bo cos nie tak napisal na facebooku - istnieje. A zawrocenie - to szczegolnie teraz - malo przyjemna impreza.

Nie mają żadnych FB, Twitterow, itp. To normalni ludzie o jakich dzis trudno. Typowi niemieccy emeryci, z domem, ogródkiem i camperem. Moi rówieśnicy a od dawna na emeryturze. 

Napisano
23 minuty temu, Xarthisius napisał:

tam tez jest ladnie ;-)

Jola, żona kolegi jest wyjatkowo strachliwa! Jakby to przeczytala to wszystkie niemieckie lotniska bedzie objezdzala 10 km dookoła. :D

Napisano
7 hours ago, rzecze1 said:

Ale tak czy siak nie czepiam się "szczegółów", tylko czepiam się wypowiedzi niezgodnych z faktami. W czasach fake news i emocjonalnych bluzgów on-line wypisywanych przez najwyższych urzędników państwowych, fakty to jest ostatnia rzecz jaka nam do nawigacji w świecie została.

A jest różnica pomiędzy "nie dobrali sie do władzy ustawodawczej przez 50 czy 60 lat" a tym, że się dobrali się po latach 14, czy że - "nie jest tak dokładnie", że 50-60...

Yyyy... Ja może wkleję attachment... i niech każdy sobie sam zrobi matmę... ale pomiędzy 1955 a 1995 to jak dla mnie nie ma 62 lat... ;) (FYI- wycięte, ale przed 1933 Kongres był divided, a przed 1929 Republikański)

Ale między 33 i 95 już te 62 lata są, "poza tymi dwoma epizodami". Bardzo dobrze ze wkleiłeś tabelkę, przesłanie posta było ze republikanie stracili władzę ustawodawcza na długi okres czasu, i jego charakter był wyraźnie ogólnikowy, nazywanie tego fake news to przegięcie imho, w szczególności w porównaniu do tego co na codzień słyszymy. To ze przez te 62 lata mieli pełna kontrole przez lat 4 nie zmienia sensu wypowiedzi. 

Jakbym napisał ze "Po bawieniu się z cłami, Republikanie stracili pełna kontrolę nad legislatura na 58 z 62 lat" - to by było ok? Ale "nie dobrali sie do władzy ustawodawczej przez 50 czy 60 lat" to fake news. Tak, czepiasz się.

• Haha 1
Napisano (edytowane)
20 hours ago, andyopole said:

A teraz twierdza ze boja sie leciec...  

A czego się boją? (edit: znaczy - jakiej sytuacji się boją?)

Edytowane przez rzecze1
Napisano

Forumowicze, chciałem zapytać co uważacie o tym słynnym ,,wywiezionym"? Jest tu kilka osób co ma całkiem dużą wiedze na temat prawa, Jestem ciekaw Waszych opinii. Dzisiaj w pracy został poruszony ten temat? Usłyszałem, że ,,citizens are being deported " co jest bzdurą bo delikwent nie był obywatelem. Odkąd przybył był nielegalnie, dostał ochronne przed deportacją w 2019 roku... Według tego co czytam i rozumiem, gdyby nie ta ochronna mógłby być deportowany i nie byłoby szumu na podstawie tej XIX wiecznego przepisu. 

Napisano
11 hours ago, micham said:

Forumowicze, chciałem zapytać co uważacie o tym słynnym ,,wywiezionym"? Jest tu kilka osób co ma całkiem dużą wiedze na temat prawa, Jestem ciekaw Waszych opinii. Dzisiaj w pracy został poruszony ten temat? Usłyszałem, że ,,citizens are being deported " co jest bzdurą bo delikwent nie był obywatelem. Odkąd przybył był nielegalnie, dostał ochronne przed deportacją w 2019 roku... Według tego co czytam i rozumiem, gdyby nie ta ochronna mógłby być deportowany i nie byłoby szumu na podstawie tej XIX wiecznego przepisu. 

Deportowanie a wsadzenie do wiezenia to troche dwie rozne rzeczy i nie bardzo kapuje dlaczego to jakos nikogo nie martwi.

Jakby nielegalnie przebywajacego polaka z Chicago wywiezli do wiezienia w Salwadorze to tez wszystko bylo w porzadku ? Czy moze mieliby go raczej odstawic na granice w Polsce ?

Problem nie jest z deportacjami - bo aktualna administracja robi rozne filmiki zeby sprawic "dobre wrazenie" na tej wolniej myslacej czesci spoleczenstwa (jak secretary of DHS w pelnym makijazy i taktycznej kamizelce robiaca lapanki w NYC ubrana jakby co najmniej zrzucili ja w Afganie) a wciaz deportuje srednio mniej niz poprzednia - tylko kogo, w jaki sposob i dokad to robia.

W dodatku to jest jakas dziwna kombinacja udawania ze sie jest pro-izrael (a jak ktos wspomni o dzieciach w Gazie to jest antysemita i w ogole drugim hitlerem i jak nie jest obywatelem to niech natychmiast w*******a z kraju) a bycia wspieranym przez grupy ktore nie ukrywaja korzeni czysto nazistowskich i zydow by chetnie Cyklonem-B traktowali.