andyopole Napisano 30 Czerwca Zgłoś Napisano 30 Czerwca Wzielo mi to dwa lata z dobrym okladem ale w końcu sie wybrałem. Nawet kartę SS sobie wymieniłem przy okazji. Cytuj
mcpear Napisano 3 Lipca Zgłoś Napisano 3 Lipca A na linii Musk - PDT skrzy cały czas. 2 miesiące temu kupowanie Tesli było odbierane jako wsparcie dla MAGA. Za chwilę będzie to główne auto opozycji. 1 Cytuj
Xarthisius Napisano 11 Lipca Zgłoś Napisano 11 Lipca Jak ciezko byc agentem opresji. Az zal czlowieka chwyta za serce jak czyta o rozterkach moralnych I zmeczeniu naszych dzielnych ICEmanow... https://www.theatlantic.com/politics/archive/2025/07/trump-ice-morale-immigration/683477/?gift=Tsjgy5hc-Y7tsZCY3EHYrY1aankObcxeI-UV5KUpMug&utm_source=copy-link&utm_medium=social&utm_campaign=share 1 Cytuj
mcpear Napisano 20 Lipca Zgłoś Napisano 20 Lipca Doczytałem dzisiaj, że OBBBA uchwaliło nową opłatę dla tych co podróżują do USA z wizą (nie z ESTA). Opłata wynosi 250 USD (minimalnie) i ma być pobierana w momencie wydania wizy (czyli jeśli odmówią wizy to tej opłaty nie pobiorą) i ma być w teorii refundable - zwracana ma być jeśli osoba wróci do kraju macierzystego nie łamiąc postanowień wizy i wiza wyekspiruje. Aczkolwiek chyba nie ma jeszcze rozporządzeń wykonawczych i nie są znane szczegóły pobierania i zwrotu tej opłaty. Opłata ma dotyczyć wszelkich rodzajów wiz nieimigracyjnych czyli m. in. B, H, L K1, F jeśli chodzi o te najpopularniejsze. Wysokość tej opłaty ma być podnoszona w każdym roku finansowym zaczynając od roku finansowego 2026 - czyli 1 października 2025. Co więcej podróżując przez granicę lądową do USA płaciło się opłatę $6 za wystawienie i-94 - teraz ma być to $24. Cytuj
katlia Napisano 20 Lipca Zgłoś Napisano 20 Lipca Anegdotka: corka znajomych pracuje dla rzadu federalnego - w wydziale Health & Human Services. Ten, w ktorym trump masowo wywala ludzi od lutego. No i w jej biurze byly mass firing: wszyscy polecieli -- poza nia! Byla zdumiona, jej szef (ktory tez wylecial) nie mial pojecia dlaczego ona zostala: ani nie miala seniority ani zadnych specjalnych umiejetnosci. Ale nie bylo kogo zapytac, bo z HR wywalili prawie wszystkich, a im i tak nikt nic nie powiedzial. Zdecydowali ze jej obecnosc to DOGE clerical error. Wiec dziewczyna siedzi codziennie przed komputerem i doslownie nic nie robi. Przynosi ksiazke, czyta, i uczy sie nIemieckiego na Duolingo . Tak jest od lutego -- ale. Ale! w piatek dostala podwyzke. Tak z nieba ta podwyzka sie pokazala bo oczywiscie nie bylo ani review, ani spotkania z szefem - bo nie ma takiego, a w HR tez nie robia juz reviews. Wiec tak jak jej praca - podwyzka jest pewnie DOGE clerical error. Oto USA pod trumpem. 1 Cytuj
SuperTraveller Napisano wczoraj o 00:12 Zgłoś Napisano wczoraj o 00:12 Nie pamiętam w którym wątku były poruszane te kwestie, ale zapytam tutaj - czy już wiadomo czy od najbliższej edycji loterii wizowej wejdą dodatkowe wymogi np. opłata za udział, obowiązek posiadania paszportu albo jeszcze coś innego? Cytuj
Xarthisius Napisano wczoraj o 00:13 Zgłoś Napisano wczoraj o 00:13 1 minute ago, SuperTraveller said: Nie pamiętam w którym wątku były poruszane te kwestie, ale zapytam tutaj - czy już wiadomo czy od najbliższej edycji loterii wizowej wejdą dodatkowe wymogi np. opłata za udział, obowiązek posiadania paszportu albo jeszcze coś innego? Wiadomo. Nic sie nie zmienia. Cytuj
SuperTraveller Napisano 12 godzin temu Zgłoś Napisano 12 godzin temu Na taką wiadomość liczyłem. Cytuj
TomaszZ Napisano 4 godziny temu Zgłoś Napisano 4 godziny temu Ja w sumie liczyłem na to, że wprowadzą opłatę za udział. Pewnie dużo mniej osób by się zapisało w kolejnej edycji i moje szanse by wzrosły.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi