SuperTraveller Napisano Czwartek o 20:50 Zgłoś Napisano Czwartek o 20:50 To akurat zjawisko ogólnoświatowe, a nie dotyczące tylko USA. Ceny poszły w kosmos wszędzie - najpierw COVID i lockdowny, później wojna w Ukrainie, teraz kolejne konflikty na świecie. Wysoka siła nabywcza pieniądza w Stanach wciąż należy do najwyższych na świecie i to chyba jedna z ostatnich tak dużych zalet tego kraju przyciągająca imigrantów. Niestety, ta przewaga finansowa przestaje mieć znaczenie przy pierwszych poważnych problemach ze zdrowiem lub nagłym wypadku, kiedy koszty medyczne potrafią zrujnować człowieka. Natomiast w Polsce dalej jest pod tym względem bardzo słabo jeżeli porównujemy się do najlepszych, stać nas na niewiele. Cytuj
andyopole Napisano Czwartek o 20:57 Zgłoś Napisano Czwartek o 20:57 21 minut temu, kzielu napisał: w mojej okolicy to w tej chwili przedszkola i stacje benzynowe, rosna jak grzyby po deszczu (nie zeby ich wczesniej brakowalo) W mojej dwudziestotysiecznej miescinie na odcinku 1.5 mili ruszyla w tych dniach trzecia gas station. Nie liczac pozostalych w innych czesciach miasta. Tutaj nigdy nie tankowalem bo zawsze bylo drogo wiec wzrost konkurencyjnosci wcale mnie nie martwi. Do zeszlego roku, jedna z tych najblizszych stacji miala zupelnie nierealnie wysokie ceny. Prawdopodobnie byla to jakas pralnia pieniedzy, tankowali tam tylko Ci, ktorzy o cenie dowiadywali sie dopiero na paragonie, nikt z miejscowych tam nie jezdzil. Na pylonie ceny nie byly wyswietlone. Mieli za to tanie fajki i myjnie za $7. W ubieglym roku zmienil sie pewnie wlasciciel i ceny wrocily do normalnosci. Cytuj
Xarthisius Napisano Czwartek o 21:40 Zgłoś Napisano Czwartek o 21:40 37 minutes ago, andyopole said: W mojej dwudziestotysiecznej miescinie na odcinku 1.5 mili ruszyla w tych dniach trzecia gas station. Nie liczac pozostalych w innych czesciach miasta. Tutaj nigdy nie tankowalem bo zawsze bylo drogo wiec wzrost konkurencyjnosci wcale mnie nie martwi. Do zeszlego roku, jedna z tych najblizszych stacji miala zupelnie nierealnie wysokie ceny. Prawdopodobnie byla to jakas pralnia pieniedzy, tankowali tam tylko Ci, ktorzy o cenie dowiadywali sie dopiero na paragonie, nikt z miejscowych tam nie jezdzil. Na pylonie ceny nie byly wyswietlone. Mieli za to tanie fajki i myjnie za $7. W ubieglym roku zmienil sie pewnie wlasciciel i ceny wrocily do normalnosci. Normalne stacje benzynowe maja profit margin na paliwie w wysokosci 1-2%. To czy ropa jest po $2 czy $6 specjalnie im nie robi. Wiadomo, zawsze lepiej zarabiac 6 centow, niz 2, ale prawdziwe pieniadze sa gdzie indziej. Nie bez powodu na midwest'cie najpopularniejsza stacja reklamuje sie glownie pizza, a Circle K kusi stalych bywalcow znizka na kawe, napoje i inne takie. Cytuj
kzielu Napisano wczoraj o 11:03 Zgłoś Napisano wczoraj o 11:03 13 hours ago, Xarthisius said: Normalne stacje benzynowe maja profit margin na paliwie w wysokosci 1-2%. To czy ropa jest po $2 czy $6 specjalnie im nie robi. Wiadomo, zawsze lepiej zarabiac 6 centow, niz 2, ale prawdziwe pieniadze sa gdzie indziej. Nie bez powodu na midwest'cie najpopularniejsza stacja reklamuje sie glownie pizza, a Circle K kusi stalych bywalcow znizka na kawe, napoje i inne takie. Jak sie wbilem kiedys do WAWA ktore sie tu ostatnio pootwieraly to najdluzsza kolejka przed tabletem/kioskiem do zamawiania jedzenia. Cytuj
micham Napisano wczoraj o 15:32 Zgłoś Napisano wczoraj o 15:32 (edytowane) W dniu 27.08.2026 o 10:34, Kora83 napisał: Dlaczego decyzje jednego czlowieka maja wplyw na cale spoleczenstwo (obywateli,imigrantow,turystow). Bo jest prezydentem i najwaznejszym czlowiekiem w systemie wladzy? Bo kazde panstwo ma prawo decydowac jak, kto i na jakis zasadach do niego wjedza? Bo taki byl kierunek w jakim chcieli isc wyborcy? Dodam, ze w PL mozna zostac deportowanym w o wiele szybszy i latwiejszy w spsosb nawet bedac tam legalnie niz tu bedac nielegalnie... W dniu 27.08.2026 o 10:34, Kora83 napisał: Poza tym jestem bardzo za kultura rdzennych Amerykanow,wiele postow na fb i ig uzmyslowilo mnie ile zlego dokonal bialy czlowiek w obu Amerykach,Europie,w Azji,w Afryce. Mam nadzieje,ze kiedys losy USA sie odwroca i bedzie lepiej. Czy chlopom panszczyznianym i ich potomkom ( wiekszsoc spoleczenswa w PL) w jakis sposb wynagrodzono lata wykorzystywnania ? Smiesza mnie naprawde takie komentarze. Indianie maja takie same prawa jak kazdy inny urodzony tutaj. A ze ich ciagnie do alkoholu i narkotykow to inna sprawa? W dniu 27.08.2026 o 09:10, mcpear napisał: Zatrzymać legalną imigrację dużo dużo łatwiej niż nielegalną. W czasach rewolucji na rynku pracy - AI etc, gdy wiele miejsc pracy zniknie lub zostanie ograniczona , sprowadzanie kolejnych? nie wiem czy to taki super pomysl? Dajmy przyklad Amazona. Sponsoruje kogosc na H1b albo GC wtedy kiedy mu potrzebny ( np do ulepszania AI, automatyzacji), gdy juz mu nie jest potrzebny zwalnia go i ktos ,,zastaje na garnuszku panstwa'' a Amazon ma czyste rece. Te wszyskie firmy powinny miec odpowiedzalnosc fiansowa za sprowadzanie i sponsoring tych ludzi. (sprowadzaja bo nie chca placic wiecej, tutaj juz mieszkajacym) Duzym o ile nie najwiekszym problemem w calym tym ambarasie sa Big techy. Chcieli by miec wszystrko co im sie oplaca ( a panstwu niekoniecznie). Chca miec dostep do zagranicznej sily roboczej (tanszej od loklanej) jednoczesnie nie placic podatkow. Doslownie zero zysku dla spoleczenstwa i panstwa. Edytowane wczoraj o 15:36 przez micham 1 Cytuj
kzielu Napisano wczoraj o 15:39 Zgłoś Napisano wczoraj o 15:39 6 minutes ago, micham said: Bo jest prezydentem i najwaznejszym czlowiekiem w stystemie wladzy? Bo kazde panstwo ma prawo decydowac jak, kto i na jakis zasadach do niego wjedza? Bo taki byl kierunek w jakim chcieli isc wyborcy? No swietny komentarz tyle ze w 100% nieprawdziwy. Ani prezydent nie jest najwazniejszym czlowiekiem w systemie wladzy a panstwo decyduje przez decyzje kongresu a nie executive orders ktore sa kompletnie z dupy i ktory kazdy po kolei jest uznawany przez sad jako niezgodny z prawem. W tej chwili przez to "szkolenie" zatrzymana wszystkie drogi legalnej imigracji - wiec przez jakakolwiek droge imigrowales - dotyczylo by to w tej chwili Ciebie gdyby sie tak nieszczesliwie zlozylo. Ciekawe co bys wtedy powiedzial..... Wyborcy ktorzy sa w wiekszosci kompletnymi ignorantami jezeli chodzi o DV - glosowali zeby zatrzymac DV - kampania - w 99% calkowicie niezgodna z prawda - jak wiekszosc kampanii wyborczych w tym kraju - pokazywala _nielegalnych_ imigrantow jako pijakow, zlodzei i ogolnie kryminalistow. tl,dr - bzdury takie ze glowa boli. 1 Cytuj
katlia Napisano wczoraj o 15:47 Zgłoś Napisano wczoraj o 15:47 14 minutes ago, micham said: Bo jest prezydentem i najwaznejszym czlowiekiem w systemie wladzy? Ktos absolutnie, ale ABSOLUTNIE nie zna sie na podstawach amerykanskiego rzadu. Ale wypowiadac to sie wypowiada. Ale jaja. 1 1 Cytuj
micham Napisano wczoraj o 15:50 Zgłoś Napisano wczoraj o 15:50 Czy to Ci sie podoba czy nie ma prezydent prawa jakie ma, w tym EOs. Potem sad to kwestionuje ale taka jest rzeczyswistosc ze EO mozna podpisac i zrobic w 10 minut a sad musi to przepracowac w miesiac albo dwa... Co do tego pokazywania imigrantow. Nigdy nie spotkalem sie aby publicznie ktos cos zlego do mnie powiedzial bo sie tu nie urodzilem. Wrecz przeciwnie. Mam wrazenie , ze poglady niektorych forumowiczow, przykrywaja im troche rzeczywistoc. W PL tak samo uzywano tych trikow w kampaniach.... Tak, takie zycie. TO teraz tylko dlatego ,ze ja czy TY tu przyjechalem, nie mozna zmienic prawa na bardziej rygorystyczne? Zawsze kiedys musi byc jakis punkt zwrotny i zawsze tak bylo. Przepisy sie zmieniaja i tyle. Tak to w zyciu jest. Cytuj
micham Napisano wczoraj o 15:53 Zgłoś Napisano wczoraj o 15:53 (edytowane) 12 minut temu, katlia napisał: na podstawach amerykanskiego rzadu Dobrze, moze wyrazilem sie nie jasno. Prezydent ma ,,najszybsza,, mozliwosc wdraznia przepisow w zycie.( legalnych czy nie o tym decyduja sad) Na papierze oczywsicie Congress ale jego trybiki pracuja wolno. Takie sa realia Pani specjalistko od wszystkiego. Jeszcze zanim nazwiecie mnie hipokryta. Wiekszosc imigrantow jest przeciwko masowej imgracji na calym swiecie. Do tego ,,odbieranie'' komus takiego prawa do tej opinii, bo sie sie tu nie urodzil jest dopiero hipkryzja. Dodam jeszczde , ze wiekszosc pracujacych w tym wszystkich sluzbach imigracyjnych to latynosi 1 lub 2 pokolenie tutaj https://www.theguardian.com/us-news/2026/aug/06/ice-latino-border-agents Edytowane wczoraj o 16:00 przez micham Cytuj
Kora83 Napisano wczoraj o 15:57 Zgłoś Napisano wczoraj o 15:57 @micham Nie wiem czy Rdzenni Amerykanie sa alkoholikami,ale wlozyles do tego worka wszystkich z obu Ameryk. Rdzenni Amerykanie maja prawa dopiero od 100 lat w USA,i czesto sa nadal dyskryminowani. Takie klamstwa jakie opisujesz,ze tylko osoby nielegalne sa deportowane mozna na szczęście obalic. W dzisiejszych czasach mamy mozliwosc zobaczenia dane wydarzenie na internecie po kilkunastu minutach,a Ty piszesz,ze z moj komentarz jest z duty. Codziennie dziesiatki tysiecy ludzi jest aresztowanych,glownie wlasnie z obu Ameryk,lacznie z chorymi,dziecmi,weteranami,i zakonnicami,z osobami jtore maja legalny pobyt. Dochodzi do licznych naduzyc,morderstw,pobic,a Ty twierdzisz,ze wszystko gra. Sent from my SM-S916B using Tapatalk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi