Xarthisius Napisano 5 Kwietnia Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 6 hours ago, Xarthisius said: Oj Andy Andy, tyle wiosen masz i ludzisz sie ze to cos zmienia? Kogo to obchodzi czy obywatel czy nie? Zonie tylko potem powiedza, ze to "administrative error" byl, ale kzielu juz bedzie poza "jurysdykcja" Chcialem powiedziec, ze jak to pisalem to jeszcze nie widzialem tej informacji: Moze ktos z administracji czyta forum 2 Cytuj
Joanna30 Napisano 7 Kwietnia Zgłoś Napisano 7 Kwietnia Mnie ostatnio też znajomi pytają, kiedy się wybieram do Stanów, bo jednak kilka lat już minęło od mojej ostatniej podróży... To teraz im mówię, że ja mam tatuaże i nie chcę wylądować w Salwadorze, więc przez najbliższe kilka lat na pewno nie Cytuj
rzecze1 Napisano 8 Kwietnia Zgłoś Napisano 8 Kwietnia On 4/7/2025 at 4:19 PM, Joanna30 said: Mnie ostatnio też znajomi pytają, kiedy się wybieram do Stanów, bo jednak kilka lat już minęło od mojej ostatniej podróży... To teraz im mówię, że ja mam tatuaże i nie chcę wylądować w Salwadorze, więc przez najbliższe kilka lat na pewno nie Teraz sam się zastanowiłem, i u mnie także minęło trochę lat. Ostatni raz to październik 2018 Trzeba się zastanowić co ja tu w ogóle na forum jeszcze robię Wiadomo, był Covid itp, ale jakoś kiedyś nie wyobrażałem sobie aby raz na rok/dwa nie wyskoczyć na jakiś amerykański road trip. Tylko Northwest'u nie udało się zwiedzić. A teraz jakoś chęć przeszła. I to nawet nie chodzi o politykę, walić to; czy o ceny, bo o ile zrobiło się drogo, ale i człowiek starszy i zarabia więcej, zatem to też nie to. Ot po prostu jakoś tak czasem mija chęć najwyraźniej. W zeszłym grudniu zrobiliśmy Singapore - Południowa Tajlandia - Bangkok, dla mnie po raz pierwszy w tak dalekiej Azji, i teraz - już tęsknię.. Także chyba szykuje się zmiana turystycznych wektorów 1 Cytuj
andyopole Napisano 8 Kwietnia Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 6 minut temu, rzecze1 napisał: Tylko Northwest'u nie udało się zwiedzić. Jak orzekly moje powinowate ciotki z NYC, po tygodniowym objezdzie OR,WA and CA, tutaj wlasnie zobaczyly prawdziwa Ameryke. Cytuj
vlade Napisano 9 Kwietnia Zgłoś Napisano 9 Kwietnia Ja rozumiem ze wszyscy tutaj są pełni pesymizmu, ale patrząc z perspektywy historycznej, ostatnio jak republikanie grzebali przy cłach i pogłębili depresje w latach 30-tych to nie dobrali sie do władzy ustawodawczej przez 50 czy 60 lat. Także, może on ma racje, ze Ameryka będzie great again. 1 Cytuj
rzecze1 Napisano 11 Kwietnia Zgłoś Napisano 11 Kwietnia On 4/9/2025 at 9:02 AM, vlade said: Ja rozumiem ze wszyscy tutaj są pełni pesymizmu, ale patrząc z perspektywy historycznej, ostatnio jak republikanie grzebali przy cłach i pogłębili depresje w latach 30-tych to nie dobrali sie do władzy ustawodawczej przez 50 czy 60 lat. To nie jest prawda. Republikanie przejęli Kongres już w 1947 roku (na 2 lata). A prezydenturę - oczywiście jak wiadomo - w 1953 roku (Eisenhower, na dwie kadencje, a Kongres na 2 lata). „Spirit of 1933’s New Deal” dominował w amerykańskim mainstreamie przez kolejne 40 lat (aż do jego bankructwa i przechylenia wajchy w drugą stronę w wyborach w 1980), i to może miałeś na myśli, ale to bardzo luźna kategoria, i nikt „normalny” się się tego nie domyśli Co nie jest dobre to to, że ten wpis widnieje już tu kilka dobrych dni, a nikt z… powiedzmy… „republikańskiej” strony…. na to nie zwrócił uwagi. Co świadczy o tym, że albo forum faktycznie poległo na polu polaryzacji i jedyne co robimy do spijamy sobie tu z dzióbków, albo jedyne co w „widzach” wywołuje reakcje, to jakieś płytkie emocje, „nasi” kontra „nie-nasi”, a nie suche fakty… Albo może to że ludzie po prostu suchych nieemocjonalny faktów nie znają.. Nad czym ubolewam bardziej niż przeciętny człowiek powinien. Cytuj
vlade Napisano 12 Kwietnia Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 3 hours ago, rzecze1 said: To nie jest prawda. Eee tam, czepiasz się szczegółów, tak, nie jest tak dokładnie, ale w ciągu 48 lat republikanie mieli kongres raptem przez 4 lata razem, a demokraci kontrolowali obie izby przez pozostałe 44. Oprócz tych dwóch epizodów Republikanie musieli czekać 62 lata na odzyskanie obu izb. Uważam że moje uogólnienie było wystarczająco blisko. Wiesz, czuję się trochę jak Biden gdy Fox News robiło nagonkę na niego że spojrzał na zegarek podczas ceremonii odbioru ciał poległych żołnierzy, podczas gdy nawet nie wspomnieli o tym że Trump pojechał se grać w golfa zamiast w ogóle się pojawić przy odbiorze tych co się potopili na Litwie. Cytuj
rzecze1 Napisano 16 Kwietnia Zgłoś Napisano 16 Kwietnia On 4/12/2025 at 2:35 AM, vlade said: Wiesz, czuję się trochę jak Biden gdy Fox News robiło nagonkę na niego że spojrzał na zegarek podczas ceremonii odbioru ciał poległych żołnierzy, podczas gdy nawet nie wspomnieli o tym że Trump pojechał se grać w golfa zamiast w ogóle się pojawić przy odbiorze tych co się potopili na Litwie. I'm sorry, this must have been awful.. Cytuj
rzecze1 Napisano 16 Kwietnia Zgłoś Napisano 16 Kwietnia On 4/12/2025 at 2:35 AM, vlade said: Eee tam, czepiasz się szczegółów, Może nic się nie działo, i mi się nudziło? Nie pamiętam Ale tak czy siak nie czepiam się "szczegółów", tylko czepiam się wypowiedzi niezgodnych z faktami. W czasach fake news i emocjonalnych bluzgów on-line wypisywanych przez najwyższych urzędników państwowych, fakty to jest ostatnia rzecz jaka nam do nawigacji w świecie została. A jest różnica pomiędzy "nie dobrali sie do władzy ustawodawczej przez 50 czy 60 lat" a tym, że się dobrali się po latach 14, czy że - "nie jest tak dokładnie", że 50-60... On 4/12/2025 at 2:35 AM, vlade said: (...) tak, nie jest tak dokładnie, ale w ciągu 48 lat republikanie mieli kongres raptem przez 4 lata razem, a demokraci kontrolowali obie izby przez pozostałe 44. Oprócz tych dwóch epizodów Republikanie musieli czekać 62 lata na odzyskanie obu izb. Yyyy... Ja może wkleję attachment... i niech każdy sobie sam zrobi matmę... ale pomiędzy 1955 a 1995 to jak dla mnie nie ma 62 lat... (FYI- wycięte, ale przed 1933 Kongres był divided, a przed 1929 Republikański) Cytuj
rzecze1 Napisano 16 Kwietnia Zgłoś Napisano 16 Kwietnia On 4/8/2025 at 11:55 PM, andyopole said: Jak orzekly moje powinowate ciotki z NYC, po tygodniowym objezdzie OR,WA and CA, tutaj wlasnie zobaczyly prawdziwa Ameryke. Dziś mi ktoś wysłał linka z artykułu Financial Times, jak spada turystyka z Europy do US, a jednocześnie pojawiły się na Flyer Talk wątki o bardzo ciekawych promocjach na loty. Także kto wie, może się jeszcze kiedyś ten NW odwiedzić uda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi