Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc 

czy ktoś orientuje się jak to wyglada z wiza na Work&Travel i możliwością pozniejszej aplikacji na au pair? 

Bylam w zeszłe wakacje na programie w&t, zdecydowałam, ze chce jechać w te wakacje znowu ale kończę studia licencjackie i chciałabym zostać w stanach na dłużej, zrobić jakieś kursy na college itp, Wiec zaczęłam czytać o programie au pair. Jednak wiem, ze jest jakaś zasada czekania dwa lata... Na stronie ambasady były wymienione 3 rodzaje wizy na które można aplikować dopiero po tym okresie czasu, jednak oglądać filmiki na YT jeden chłopak opowiadał, ze jak skończył program au pair musiał czekać dwa lata, żeby wziąć udział kolejny raz... 

czy ktoś się orientuje jak to wyglada? Czy po powrocie z w&t mogłabym aplikować w tym samym roku o au pair?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

13 minut temu, pelasia napisał:

Z tego co pamietam to zasada 2 lat dla Polski zostala zniesiona. Chyba, ze sie myle....

Też o tym słyszałem. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

36 minutes ago, pelasia said:

Z tego co pamietam to zasada 2 lat dla Polski zostala zniesiona. Chyba, ze sie myle....

22 minutes ago, andyopole said:

Też o tym słyszałem. 

To chyba nie do konca jest takie proste. Podziele sie tym co ja slyszalem, moze ktos mnie sprostuje.

Ogolnie to czy ktos podlega Two-Year Home Country Residence zalezy od 3 rzeczy:

1) zrodla finansowania:  rzad USA albo rzad Polski

2) czy kraj znajduje sie na tzw. skill list i powod wyjazdu to szkolenie sie w danym "skillu"

3) czy ktos sie szkoli na lekarza

O ile rzeczywiscie Polska zostala wykreslona ze skill list w 2009, o tyle takie programy jak stypendium Fullbright'a (i byc moze Au Pair) sa finansowane posrednio przez rzad USA, co podpada pod 1). Nie da sie w ciemno stwierdzic, ze w Polsce sie nie dostanie 212(e) przy J'tce, bez informacji za czyje pieniadze sie jedzie.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
2 godziny temu, Xarthisius napisał:

To chyba nie do konca jest takie proste. Podziele sie tym co ja slyszalem, moze ktos mnie sprostuje.

Ogolnie to czy ktos podlega Two-Year Home Country Residence zalezy od 3 rzeczy:

1) zrodla finansowania:  rzad USA albo rzad Polski

2) czy kraj znajduje sie na tzw. skill list i powod wyjazdu to szkolenie sie w danym "skillu"

3) czy ktos sie szkoli na lekarza

O ile rzeczywiscie Polska zostala wykreslona ze skill list w 2009, o tyle takie programy jak stypendium Fullbright'a (i byc moze Au Pair) sa finansowane posrednio przez rzad USA, co podpada pod 1). Nie da sie w ciemno stwierdzic, ze w Polsce sie nie dostanie 212(e) przy J'tce, bez informacji za czyje pieniadze sie jedzie.

 

racja. Tak te 2 lata działa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na moich starych jotkach (2009 i 2014) na wizie jest adnotacja "two year rule does not apply", jednak oba wyjazdy były finansowane przez stronę polską. Jeśli masz coś takiego na swojej wizie to dobry znak, ale najlepiej upewnić się w biurze AuPair lub w ambasadzie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Byłam na J1 i miałam wbite 2 year home residency. Pytałam na uczelni osoby zajmujące się wizami i sprawami prawnymi i te dwa lata dotyczą ubiegania się np. o wizę typu H lub zieloną kartę, a nie przeszkadzają we wzięciu udziału w kolejnym programie na bazie J1. Tylko ja nie byłam na W&T.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×