Malwina Koman-Wysmolek Napisano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 Teraz, Lukasz_S napisał: Ja akurat EB3 ale nie ma to żadnego znaczenia bo aktualnie wizy dla obu tych kategorii są "current" czyli są dostępne. Nie doczytałem że jesteście z Niemiec ale nie ma to żadnego znaczenia w czasie trwania procesu. I jest dokładnie jak vlade napisał że i485 i EAD mają duży backlog i dłużej to dwa będąc w USA. Czyli z europy trzeba by liczyc z 1,5 roku, a z USA? Ile dluzej to moze trwac? Rok dluzej, 2?
Lukasz_S Napisano 15 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 4 minuty temu, Malwina Koman-Wysmolek napisał: Czyli z europy trzeba by liczyc z 1,5 roku, a z USA? Ile dluzej to moze trwac? Rok dluzej, 2? Raczej kilka miesięcy dłużej. Plus jest taki że jak Twój mąż jest na H1b to dalej normalnie pracuje i cały proces robi się "w tle". Moim zdaniem jeśli macie możliwość załatwić H1b z cap examt to ja bym tak zrobił.
Malwina Koman-Wysmolek Napisano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 5 minut temu, Lukasz_S napisał: Raczej kilka miesięcy dłużej. Plus jest taki że jak Twój mąż jest na H1b to dalej normalnie pracuje i cały proces robi się "w tle". Moim zdaniem jeśli macie możliwość załatwić H1b z cap examt to ja bym tak zrobił. Lukas, nie chce zabrzmiec jak idiotka ale czemu bys tak zrobil? Znajdujesz jakies konkretne plusy w wybraniu sie do USA cala na sza rodzina (3dzieci w tym nastolatka kilka lat przed matura) na wize nieemigracyjna? Nie ryzykujemy ze za max 6 lat nie dostaniemy GC i wypad do Europy?? Bo tak sobie mysle ze jak poczekamy te 1,5 roku nawet 2 lata tutaj i pojedziemy na GC juz to czyvto nie bedzie pewniejsza opcja? Chodz z drugiej strony zgodzenie sie na h1b to tez swojego rodzaju uklon w strone pracodawcy jednak.... Takie pojscie na wspolprace- on bedzie robil to co obiecal czyli sponsorowal eb2 i jednoczesnie bedzie juz mial tego pracownika na ktorym mu zależy. Niemniejednak no trzeba tu myslec glownie o sobie-jakbysmy byli tylko we 2 to to inna gadka ale z 3 dzieci musimy jednak inaczej oceniac sytuacje.
Lukasz_S Napisano 15 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 18 minut temu, Malwina Koman-Wysmolek napisał: Lukas, nie chce zabrzmiec jak idiotka ale czemu bys tak zrobil? Znajdujesz jakies konkretne plusy w wybraniu sie do USA cala na sza rodzina (3dzieci w tym nastolatka kilka lat przed matura) na wize nieemigracyjna? Nie ryzykujemy ze za max 6 lat nie dostaniemy GC i wypad do Europy?? Bo tak sobie mysle ze jak poczekamy te 1,5 roku nawet 2 lata tutaj i pojedziemy na GC juz to czyvto nie bedzie pewniejsza opcja? Chodz z drugiej strony zgodzenie sie na h1b to tez swojego rodzaju uklon w strone pracodawcy jednak.... Takie pojscie na wspolprace- on bedzie robil to co obiecal czyli sponsorowal eb2 i jednoczesnie bedzie juz mial tego pracownika na ktorym mu zależy. Niemniejednak no trzeba tu myslec glownie o sobie-jakbysmy byli tylko we 2 to to inna gadka ale z 3 dzieci musimy jednak inaczej oceniac sytuacje. Malwina nie brzmisz jak idiotka tylko wręcz przeciwnie jako osoba bardzo rozsądna. Oczywiste jest to że masz obawy i naturalne jest to że chcesz dokładnie wiedzieć jak cały proces wygląda. Przeczytałem Twój cały wątek jeszcze raz i wynika z niego że Twój mąż ma dobre wykształcenie i pracę w dziedzinie w której zarobki są dobre i specjaliści są poszukiwani. Generalnie ja na Twoim miejscu po otrzymaniu przez Twojego męża H1b nie zastanawiał bym się wogole czy po 6 latach będzie trzeba wracać z powrotem do Europy tylko jechał bym że stu procentowym przekonaniem że już nie wracam. Nawet jeśli firma nie wywiaze się z obietnicy to zawsze można znaleźć innego pracodawcę. Oczywiście musi być to znów pracodawca która ma cap examt. Człowiek z dobrym wykształceniem i specjalista w danej dziedzinie zawsze sobie poradzi z pracą i dostanie GC
Malwina Koman-Wysmolek Napisano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 20 minut temu, Lukasz_S napisał: Malwina nie brzmisz jak idiotka tylko wręcz przeciwnie jako osoba bardzo rozsądna. Oczywiste jest to że masz obawy i naturalne jest to że chcesz dokładnie wiedzieć jak cały proces wygląda. Przeczytałem Twój cały wątek jeszcze raz i wynika z niego że Twój mąż ma dobre wykształcenie i pracę w dziedzinie w której zarobki są dobre i specjaliści są poszukiwani. Generalnie ja na Twoim miejscu po otrzymaniu przez Twojego męża H1b nie zastanawiał bym się wogole czy po 6 latach będzie trzeba wracać z powrotem do Europy tylko jechał bym że stu procentowym przekonaniem że już nie wracam. Nawet jeśli firma nie wywiaze się z obietnicy to zawsze można znaleźć innego pracodawcę. Oczywiście musi być to znów pracodawca która ma cap examt. Człowiek z dobrym wykształceniem i specjalista w danej dziedzinie zawsze sobie poradzi z pracą i dostanie GC Dziekuje Ci bardzo.
Malwina Koman-Wysmolek Napisano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Dzien dobry, to znowu ja, Maruda. Mialabym prośbę o podanie mi moze jakichs stron gdzie szukac i jak szukac najlepiej nieruchomosci pod wynajem. Przegladam oferty na zillow i truila - problem jest taki ze okolice w ktore mamy wyjechac na tuch portalach maja praktycznie zerowy rynek pid wynajem. Moze ja zle szukam, na zlych portalach?
mola Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Jeśli miejscowość jest mała i i nie jest to kampus uniwersytecki to rynek pod wynajem może być po prostu mały i ludzie nastawiają się raczej na sprzedaż. Może poszukaj lokalnego biura nieruchomości, albo poproś Waszego amerykańskiego szefa o polecenie jakiegoś agenta od nieruchomości?
mcpear Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Poza tym miej na uwadze, że rynek może być bardzo płynny i oferty, które zobaczysz dzisiaj za tydzień, dwa mogą być już nieaktualne. Nie należy się do nich pod żadnym pozorem "przywiązywać" a traktować jedynie jako poglądowe oferty rynku. Zillow ma opcję "rent" i jest generalnie dobrym "poglądowym" portalem. Nie chodzi ci przecież aby znaleźć ofertę idealną teraz ale jedynie rozeznać się w cenach. Po przyjeździe do USA ja skorzystałem z usług agenta nieruchomości. Zillow traktowąłem jako "poglądówkę". Jak nie ma NIC absolutnie na zillow to może się okazać, że albo za wąsko zawężasz filtry (poszukując np "mieszkań" gdy w całej miejscowości mogą być np. same "domy"), albo rzeczywiście rynek jest całkowicie "głodny" i oferty wynajmu schodzą na pniu, a ludzie się jeszcze o nie licytują (możliwe to, ale jakoś w obecnych czasach mniej prawdopodobne)
andyopole Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Dnia 15.02.2018 o 06:41, vlade napisał: A kredyt na samochód ciągłe dostaniecie na podstawie wyczuwalnego tętna. Tylko może być drogi. Dobre!
mcpear Napisano 16 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 21 hours ago, vlade said: To nie ma nic wspolnego ze stanem w ktorym mieszkasz, to sa centra serwisowe, 5 na cale stany, petycja losowo laduje w jednym z nich. Tu masz liste, mozesz sobie sama sprawdzic: https://egov.uscis.gov/cris/processTimesDisplayInit.do Serio losowo? Prwnik mojego pracodawcy powiedział, że skoro mój pracodawca jest z Kalifornii i ja pracuję w Kalifornii to musi skierować petycję do Nebraski (notabene najwolniejsze centrum serwisowe w tej kategorii co ubiegam się o GC). Poza tym I-140 przy sponsoringu przez pracodawcę to chyba i tak albo Nebraska albo Texas - tylko te dwa centra to obsługują.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.