Skocz do zawartości

Ameryka - Zabijanie ludzi z " urzędu "

Radek83

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
14 minut temu, margherita_s napisał:

Ku przestrodze, żeby nie udawać, że się ma pistolet i nie prowokować policji - to na pewno. 

Dokladnie - szczegolnie ze rozne strzelajace konstrukcje ludzi nie wygladaja zawsze jak AR-15....

Napisano

Ciekawi mnie jak wygląda trening takiego policjanta w akademii.. Trzeba chyba dużo "pracy" żeby stworzyć taki instynkt samozachowawczy, że bez żadnego oporu jest się w stanie zastrzelić drugą osobę bez 100% pewności, że ten ktoś stwarza zagrożenie. Do tego ktoś wie jak wygląda prawo w tym wypadku? Widziałem kiedyś akcję, że gość przy kontroli sięgnął do kurtki po portfel i dostał kilka kulek.. 

Napisano
Godzinę temu, Robson! napisał:

Ciekawi mnie jak wygląda trening takiego policjanta w akademii.. Trzeba chyba dużo "pracy" żeby stworzyć taki instynkt samozachowawczy, że bez żadnego oporu jest się w stanie zastrzelić drugą osobę bez 100% pewności, że ten ktoś stwarza zagrożenie. Do tego ktoś wie jak wygląda prawo w tym wypadku? Widziałem kiedyś akcję, że gość przy kontroli sięgnął do kurtki po portfel i dostał kilka kulek.. 

Prawo dotyczace policji ? Jezeli wykonujesz polecenia i ktos Cie zastrzeli to jest problem natomiast praktycznie w kazdym przypadku podobnych strzelanin ofiary polecen nie wykonywaly i wszystko sprowadzalo sie do udowodnienia ze policjant mogl sie obawiac uszkodzenia dziala - w absolutnej wiekszosci przypadkow zostali uniewinnieni.

W przypadku cywili wyglada to ciut inaczej ale nie rozni sie az tak drastycznie...

Natomiast co do prawa (jako ze mam dosc bezposredni kontakt z jego przedstawicielami - bardzo bliska znajoma jest prokuratorem a dodatkowo regularnie trenuje z (bylymi) policjantami i USMC - w sadzie Twoj los jest w rekach 12-tu dosc przypadkowo wybranych ludzi a dokladnie nie do konca przypadkowo bo zarowno oskarzenie jak i obrona staraja sie ich dobrac tak zeby wyszlo na ich korzysc. Z czystej statystyki wynika ze mniej wiecej polowa tych ludzi to zwykli idioci i oni to decyduja o Twojej winie lub jej braku. Dodatkowo sedziowie to sa elected officials wiec politycy a nie przedstawiciele prawa. W takim postmozgowym (sorry - mialem napisac republikanskim ale mi sie wymsknelo) stanie jak Ohio, szczegolnie w mniejszych miejscowosciach - jest to widoczne jak na dloni.

Napisano
3 godziny temu, Robson! napisał:

Dokładanie, mózgi maja mielone już od akademii wyselekcjonowana osobowość... w głowie sie nie mieści co sie tam dzieje... można by trylogie pisać...

Napisano
5 minut temu, Radek83 napisał:

Dokładanie, mózgi maja mielone już od akademii wyselekcjonowana osobowość... w głowie sie nie mieści co sie tam dzieje... można by trylogie pisać...

Jakby do mnie ktos "celowal" z czegos co wyglada jak bron - i gdybym tez miala relacje innych, ze jakis wariat biega z "bronia" - to sorry, ale tez bym sie bronila. Nie zal mi idiotow ktorzy dla zabawy celuja czymkolwiek w policje.

Radek - prawie w kazdym poscie prezentujesz jakies swoje dziwne teorie spiskowe. Moze je zachowaj dla siebie, ale przenies sie na forum gdzie ludzie maja podobne zdanie...

Napisano

Juz był temat o tym. Nie wydaje mi sie zeby tu im cokolwiek w akademii „wpajano” poza prawem do obrony własnej. Tak jak Roelka napisała i kzielu, ja dodam jeszcze ze policjant ma prawo do własnej oceny sytuacji i użycia broni w momencie kiedy ON czuje sie zagrożony/niepewny. Prawo go wtedy chroni od odpowiedzialności ponieważ ma on za zadanie przede wszystkim chronić zycie swoje, dlatego ze posiada broń i obowiązek obrony wszystkich pozostałych uczestników zdarzenia. Jesli w jego opinii istnieje zagrożenie to strzela i tyle aż sie idioci nauczą ze żarty sobie mozna robić z rodzina w domu a nie biegać z bronią (nawet zabawkową) i udawać ze sie strzela do ludzi. I w wiekszosci sytuacji tak jak kzielu pisał najpierw jest ostrzeżenie i prośba o współpracę a jak ktos dalej pajacuje to juz na własne ryzyko.

Napisano
21 godzin temu, margherita_s napisał:

Ku przestrodze, żeby nie udawać, że się ma pistolet i nie prowokować policji - to na pewno. 

44 minuty temu, Roelka napisał:

Jakby do mnie ktos "celowal" z czegos co wyglada jak bron - i gdybym tez miala relacje innych, ze jakis wariat biega z "bronia" - to sorry, ale tez bym sie bronila. Nie zal mi idiotow ktorzy dla zabawy celuja czymkolwiek w policje.

Artykul mowi, ze on był psychicznie chory. W ogole to po to są treningi aby oszacować ryzyko, a nie strzelać we wszystko co sie rusza i celuje ( przynajmniej głupi sie łudzi).

USA całkowicie leży pod tym względem. Nie wiem czy większość czeka na okazje aby nacisnąć na spust czy sa tak zestresowani sytuacja, ze trzęsą portkami i każdy ruch tłumacza ewentualna śmiercią. To nie Die Hard. A jak juz strzelają to nie raz tylko 6 lub wiecej, tak chyba dla pewności... 

Napisano
29 minut temu, pelasia napisał:

Artykul mowi, ze on był psychicznie chory. W ogole to po to są treningi aby oszacować ryzyko, a nie strzelać we wszystko co sie rusza i celuje ( przynajmniej głupi sie łudzi).

USA całkowicie leży pod tym względem. Nie wiem czy większość czeka na okazje aby nacisnąć na spust czy sa tak zestresowani sytuacja, ze trzęsą portkami i każdy ruch tłumacza ewentualna śmiercią. To nie Die Hard. A jak juz strzelają to nie raz tylko 6 lub wiecej, tak chyba dla pewności... 

100% racji. Pamiętacie idiotę który strzelał do opiekuna autystycznego pacjenta? https://www.cbsnews.com/news/officer-charged-with-shooting-autistic-mans-unarmed-caregiver/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...