Janusz666 Napisano 9 Września 2018 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 Dnia 20.08.2018 o 10:37, marcin_k napisał: Konieczne jest zaświadczenie z sądu? Tzn. czy zaświadczenie z e-platformy KRK jest honorowane (https://ekrk.ms.gov.pl)? Wiecie moze czy to zaswiadczenie ma "termin waznosci" ? Swoje zrobilem na poczatku Czerwca. Cytuj
Xarthisius Napisano 9 Września 2018 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 29 minutes ago, Janusz666 said: Wiecie moze czy to zaswiadczenie ma "termin waznosci" ? Swoje zrobilem na poczatku Czerwca. "...zaświadczenie z kraju obecnego zamieszkania powinno zostać wydane na krótko przed rozmową w konsulacie. Dokument zachowuje ważność w ciągu 12 miesięcy od chwili wydania." [1]. Zaswiadczenie z czerwca, na rozmowe we wrzesniu jest jak najbardziej ok. Nie stresuj sie tak [1] https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/zaswiadczenia-o-niekaralnosci/ Cytuj
ndmker Napisano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Napisano 10 Listopada 2018 (edytowane) Aha i gdzieś jest napisane że zaświadczenia o niekaralności mają być brane osobiście z sądu a nie z e-platformy. To i tak mały problem bo wydają je od ręki i kolejek w sumie nie ma, przynajmniej w Wawie. Znalazłem plik Edytowane 10 Listopada 2018 przez ndmker Cytuj
Wojciech1991 Napisano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2018 Czy ktoś miał problemy z podpunktem 2? "2. Założyć konto na siebie i ustalić sposób odbioru paszportów z wizami: https://cgifederal.secure.force.com/- jak ktoś ma żonę i dzieci to też trzeba tam wpisać ich dane.- proces wpisywania danych na stronie powinien się zakończyć wydrukowaniem kartki/kartek z adresem odbioru paszportów wraz z kodem kreskowym i numerem UID.- nic więcej nie robimy na tej stronie (chyba???)" Ja nie mogę założyć nowego konta, próbowałem już na wszystkie sposoby. Ktoś miał z tym kiedyś problem? Cytuj
Milex Napisano 19 Marca 2019 Zgłoś Napisano 19 Marca 2019 Dnia 13.07.2018 o 22:21, ndmker napisał: 9. Umawiamy się NAJPIERW na badania np na ul.Waryńskiego 9. - legitymujemy się paszportami - preświetlenie klatki aby wykryć gruźlicę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki - pobranie krwi aby wykryć kiłę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki - pobranie moczu aby wykryć rzeżączkę, UWAGA, dostępne po około 10 dniach, automatycznie wysyłane do lekarza - jedno zdjęcie typu paszportowego polskiego, czyli 35x45mm - dzieci poniżej 15 roku życia nie przychodzą na ul. Waryńskiego bo nie mogą mieć prześwietlenia ani nie podejrzewa się u nich kiły i rzeżączki 10. Wizyta u lekarza na resztę badań. - na szczęście wolne są terminy z parudniowym wyprzedzeniem - paszport - książeczka zdrowia/karta szczepień - case number czyli 2019EUxxxxx, najlepiej przynieść kopię confirmation page z wniosku DS-260 - 3 zdjęcia paszportowe typu polskiego 35x45mm - adres docelowy w USA, ale nie znam szczegółów czy ma być po prostu zapisany na kartce czy też jakiś formularz jest na to. - adres e-mail - nie zapomnijmy wyników z Waryńskiego 9. - jeśli mamy dzieci poniżej 15 roku życia to u lekarza będą mieli badanie wykrywające gruźlicę. Wyniki dostępne po ok.tygodniu. - odbieramy wyniki w zaklejonej kopercie i nie odklejamy Na świeżo, mogę dodać od siebie, że w Warszawie zmieniła się trochę procedura i jeśli chodzi o badania na Waryńskiego to jest tylko RTG i krew. Pobranie moczu jest robione bezpośrednio na wizycie u lekarza. Małe dzieci niestety pobranie krwi na miejscu w celu wykrycia gruźlicy i ew. kontakt z lekarzem gdyby coś było nie tak. Adres zamieszkania w USA jest wpisywany w badania lekarskie i później przesyłany do ambasady. Wyniki badań (kopia przesyłanych do ambasady + zdjęcia rtg i płyta cd) dostajemy do ręki, nie są zaklejone. Nie zabieramy ich na rozmowę, tylko już ze sobą do USA. PS. Co do zdjęć, to my zrobiliśmy 6 szt dla każdego w rozmiarze do visy usa, czyli 51x51, trzeba je podpisać z tyłu. Cytuj
cclaudia Napisano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2019 Nie wiem czy to dobry wątek ale może ktoś tu będzie wiedział czy badania do lekarza mozna robic samemu (przykladowo jak sie ma pakiet medyczny) czy wszystko musi byc odplatnie u lekarza wyznaczonego przez ambasade? Cytuj
sly6 Napisano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2019 35 minut temu, cclaudia napisał: Nie wiem czy to dobry wątek ale może ktoś tu będzie wiedział czy badania do lekarza mozna robic samemu (przykladowo jak sie ma pakiet medyczny) czy wszystko musi byc odplatnie u lekarza wyznaczonego przez ambasade? Idzie się do danego lekarza który jest wyznaczony przez Ambasade. Pamiętaj tylko że czas ważności wizy liczy się od badań lekarskich. Cytuj
cclaudia Napisano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, sly6 napisał: Idzie się do danego lekarza który jest wyznaczony przez Ambasade. Pamiętaj tylko że czas ważności wizy liczy się od badań lekarskich. Wiem wiem ale chodzi mi o to ze place u niego 300zl za konsultacje + jak rozumiem koszt rtg, badań, szczepień itd dodatkowo... skoro moge morfologie, rtg i inne badania zrobić szybko we własnym zakresie to wolałabym z tego skorzystać i o to mi chodziło 1 Cytuj
seeer Napisano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2019 Dnia 10.11.2018 o 22:36, ndmker napisał: Aha i gdzieś jest napisane że zaświadczenia o niekaralności mają być brane osobiście z sądu a nie z e-platformy. To i tak mały problem bo wydają je od ręki i kolejek w sumie nie ma, przynajmniej w Wawie. Znalazłem plik Trzeba zaznaczyć wszystkie 3 rubryki? Mi Pani w sądzie powiedziała, że skoro nie mam kartoteki nieletnich itp to nie mam czego dostać i mam tylko o niekaralności Cytuj
Xarthisius Napisano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2019 7 hours ago, seeer said: Trzeba zaznaczyć wszystkie 3 rubryki? Mi Pani w sądzie powiedziała, że skoro nie mam kartoteki nieletnich itp to nie mam czego dostać i mam tylko o niekaralności Cytujesz screen z oficjalnej instrukcji gdzie jest napisane boldem, ze to wazne I ze trzeba zaznaczyc 3 rubryki, a potem pytasz czy trzeba to zrobic... Serio? Jak sie boisz Pani w sadzie to wyslij wniosek poczta... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi