wiktoria9000 Posted July 12, 2019 Report Share Posted July 12, 2019 Witam. Pare tygodni temu przyleciałam do stanów, na bramce od razu nie spasowalam urzędnikowi i zabrano mnie na przesłuchanie. Telefon cały został przeszukany, po czym wzięli mnie na rozmowę. Dwa lata temu byłam w stanach pół roku, mam tutaj cała rodzine, tłumaczyłam iż opiekowałam się kuzynkami, ciocia mi w zamian za to oferowała mieszkanie, jedzenie itp. Ale znaleźli na telefonie zdjęcia z pracy dwa lata temu, których niestety nie usunęłam. Wyszukiwalam dodatkowo prace Chicago w safari co także sprawdzili wiec nie miałam szans by się z tego wytłumaczyć. Dostałam bana na 5lat. Jednak czy istnieje możliwość na waivers- lub jakiekolwiek przyspieszenie tego procesu? Mam w stanach cała rodzine, ojczyma, siostrę, mamę- założyła mi wniosek o zielona karte, ale z 5lat poczekam jak nic.. czy mogę zrobić cokolwiek? Czy pozostaje mi czekać? Jestem zielona w tym temacie. Proszę o pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted July 12, 2019 Report Share Posted July 12, 2019 O waiver zawsze możesz się starać ale generalnie szanse na uzyskanie waivera w takiej sytuacji nie są duże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilya_ Posted July 12, 2019 Report Share Posted July 12, 2019 2 godziny temu, wiktoria9000 napisał: Ale znaleźli na telefonie zdjęcia z pracy dwa lata temu, których niestety nie usunęłam. Wyszukiwalam dodatkowo prace Chicago w safari co także sprawdzili wiec nie miałam szans by się z tego wytłumaczyć. Dostałam bana na 5lat. Jednak czy istnieje możliwość na waivers- lub jakiekolwiek przyspieszenie tego procesu? Mam w stanach cała rodzine, ojczyma, siostrę, mamę- założyła mi wniosek o zielona karte, ale z 5lat poczekam jak nic.. czy mogę zrobić cokolwiek? Czy pozostaje mi czekać? Jestem zielona w tym temacie. Proszę o pomoc! zlamalas prawo. Posiadajac w paszporcie wize turystyczna nie mozna pracowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted July 13, 2019 Report Share Posted July 13, 2019 Poniewaz mieszkasz w Polsce, a oni w USA, bedzie trudno udowodnic ze twoja nieobecnosc jest "hardship" em dla twojej polskiej rodziny. W koncu jakos zyli bez ciebie. I nikt im nie zabrania widywania sie z toba w Polsce lub gdzies poza granicami USA. A hardship dla Amerykanow jest jest glownym dowodem otrzymania "waiver". Twoja rodzina w USA moze sie skontaktowac z prawnikiem imigrancyjnym i moga walczyc o ciebie. Ale nie bedzie to latwe, tanie, ani szybkie. Otrzymanie waiver-a moze trwac nawet 2 lata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej9004 Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 witam, miałem identyczną sytuację jak Witkoria. Natomiast moja małżonka posiada zieloną kartę, mamy złożony wniosek o wizę F2A. Czy ktoś z formuowiczów, wie czy w tym przypadku muszę aplikować o waiver na podstawie I-212 czy l-601, a może oba te wnioski? Próbuję się przekopać przez informacje na stronach USCIS, ale nie jestem pewien. Wg mnie powinnien to być wniosek I-212... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 2 hours ago, Maciej9004 said: witam, miałem identyczną sytuację jak Witkoria. Natomiast moja małżonka posiada zieloną kartę, mamy złożony wniosek o wizę F2A. Czy ktoś z formuowiczów, wie czy w tym przypadku muszę aplikować o waiver na podstawie I-212 czy l-601, a może oba te wnioski? Próbuję się przekopać przez informacje na stronach USCIS, ale nie jestem pewien. Wg mnie powinnien to być wniosek I-212... Najprawdopodobniej żaden - zależy czy jesteś inadmissible i czy zostałeś deportowany - jeżeli jedno i drugie nie, to potrzebujesz żadnego waivera. Poza tym wniosek o waiver skladalbys dopiero po rozmowie w ambasadzie na której wizy by Ci odmówili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej9004 Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 4 hours ago, kzielu said: Najprawdopodobniej żaden - zależy czy jesteś inadmissible i czy zostałeś deportowany - jeżeli jedno i drugie nie, to potrzebujesz żadnego waivera. Poza tym wniosek o waiver skladalbys dopiero po rozmowie w ambasadzie na której wizy by Ci odmówili. dzięki za odpowiedź. Zostałem usunięty z granicy z banem na 5 lat.. Poza tym misrepresentation, więc z tego co rozumiem jestem inadmissible. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 35 minutes ago, Maciej9004 said: dzięki za odpowiedź. Zostałem usunięty z granicy z banem na 5 lat.. Poza tym misrepresentation, więc z tego co rozumiem jestem inadmissible. To co najmniej I-601, jeżeli zostałeś formalnie deportowany to jeden i drugi - o ile dobrze pamiętam - ale to dopiero po tym jak odmówią Ci wizy w ambasadzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 Chyba nie masz identycznej sytuacji jak Wiktoria. 5 letni ban to chyba w twoim przypadku to "małe piwo". Misrepresentation uczynił Ciebie dożywotnio inadmissible (w tym przypadku ban jest lifetime). Uzyskanie Fraud waiver to nie jest trywialny proces i to nie będzie zwykłe wypełnienie formularza i uiszczenie opłaty. Na twoim miejscu szukałbym prawnika imigracyjnego i z nim konsultowałbym kolejne kroki. Czynienie tego w oparciu o google / forum może jednak nie być najbardziej skuteczną metodą uzyskania fraud waiver Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej9004 Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 13 hours ago, kzielu said: To co najmniej I-601, jeżeli zostałeś formalnie deportowany to jeden i drugi - o ile dobrze pamiętam - ale to dopiero po tym jak odmówią Ci wizy w ambasadzie. No tak, zostałem deportowany (border removal). Dzięki za informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.