mola Napisano 30 Października 2019 Zgłoś Napisano 30 Października 2019 39 minut temu, kzielu napisał: Thnx - na stronie piszą coś o stosowaniu prośby do konsula w wypadku gdy dojazd jest problematyczny... Mój raczej jest My wypełnialiśmy ten formlularzyk o wysyłce w Chicago. Mimo że mieszkamy raczej "blisko" - raptem nieco ponad 2h autem - nikt się w konsulacie nie krzywił ani nie robił problemów.
pelasia Napisano 31 Października 2019 Zgłoś Napisano 31 Października 2019 12 godzin temu, kzielu napisał: Dzieki wszystkim. Na wizyte juz sie zapisalem, bilety do NYC kupilem (tak swoja droga - Chicago - ktore jest blizej - praktycznie nie ma terminow), w sumie do moglem poleciec do LA zeby nie marznac albo nie trafic na jakis snowstorm, ale xmas w NYC, jakies choinki gdzies tam itp bezsensy wiec niestety jade tam... W miedzyczasie jeszcze lece do PL, mam nadzieje ze nie skonczy to sie jakas katastrofa ;-) Moze w PL zrobic? Ktos tam ostatnio pisał, ze u nich tylko 3 dni.
kzielu Napisano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Napisano 31 Października 2019 7 godzin temu, pelasia napisał: Moze w PL zrobic? Ktos tam ostatnio pisał, ze u nich tylko 3 dni. Wydawalo mi sie ze miesiac - tak przynajmniej bylo jak ostatni raz odnawialem 10 lat temu - poza tym w WAW bede 9-13 - 3 dni z tego to dlugi weekend wiec nie dam rady. Ale w sumie nie pomyslalem ze moze byc tak szybko. (do PL jade sluzbowo)
pelasia Napisano 31 Października 2019 Zgłoś Napisano 31 Października 2019 Ja tez pamiętam miesiac, ale gdzies w tematach o loterii ludzie pisali, ze teraz szybko idzie, u kogos nawet 3 dni . Ja tez musze wyrobic nowy ale planuje to zrobic podczas wypadu do PL w przyszlym roku. Znajac moje szczescie to bede czekac bity miesiąc a tak dlugiego pobytu nie planuje
kzielu Napisano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Napisano 31 Października 2019 7 minut temu, pelasia napisał: Ja tez pamiętam miesiac, ale gdzies w tematach o loterii ludzie pisali, ze teraz szybko idzie, u kogos nawet 3 dni . Ja tez musze wyrobic nowy ale planuje to zrobic podczas wypadu do PL w przyszlym roku. Znajac moje szczescie to bede czekac bity miesiąc a tak dlugiego pobytu nie planuje Ja zrobie z tego wycieczke - przelot darmowy, hotel jakis tam znajde a w NYC nigdy nie bylem wiec generalnie lepsza alternatywa niz Warszawa ktora jest spoko ale spedzilem w niej wiekszosc zycia ;-)
mcpear Napisano 31 Października 2019 Zgłoś Napisano 31 Października 2019 2 hours ago, pelasia said: Ja tez pamiętam miesiac, ale gdzies w tematach o loterii ludzie pisali, ze teraz szybko idzie, u kogos nawet 3 dni . Ja tez musze wyrobic nowy ale planuje to zrobic podczas wypadu do PL w przyszlym roku. Znajac moje szczescie to bede czekac bity miesiąc a tak dlugiego pobytu nie planuje Musisz uważać z tym wyrobieniem w Polsce. Jak podasz adres zamieszkania "USA" to proces się znacząco wydłuża (z tego co mi powiedziano). Jeśli jesteś jeszcze zameldowana w Polsce to możesz próbować udać, że to nadal Twój adres zamieszkania. Ja przed wylotem wymeldowałem się z pobytu stałego - powiedziano mi że w takim przypadku proces wystawienia paszportu nie "idzie standardową drogą" (nie umiałem tego zweryfikować) - w związku z czym robiłem dla dziecka w konsulacie w USA
kzielu Napisano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Napisano 31 Października 2019 Ja tylko dodam ze moj poprzedni paszport w PL zajal praktycznie dokladnie miesiac mimo ze w zyciu mialem doslownie dwa adresy do tamtego momentu pod ktorymi bylem zameldowany, obydwa w Warszawie.
MeganMarkle Napisano 4 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 On 10/31/2019 at 8:12 AM, mcpear said: Musisz uważać z tym wyrobieniem w Polsce. Jak podasz adres zamieszkania "USA" to proces się znacząco wydłuża (z tego co mi powiedziano). Jeśli jesteś jeszcze zameldowana w Polsce to możesz próbować udać, że to nadal Twój adres zamieszkania. Ja przed wylotem wymeldowałem się z pobytu stałego - powiedziano mi że w takim przypadku proces wystawienia paszportu nie "idzie standardową drogą" (nie umiałem tego zweryfikować) - w związku z czym robiłem dla dziecka w konsulacie w USA A długo było trzeba czekać na ten paszport dla dziecka w konsulacie? Bo ja chyba mojemu Młodemu tez w ten sposób będę wyrabiac, aczkolwiek do LA mi się nie spieszy wiec pewnie niepredko... Tyle że zdałam sobie sprawę ze jak z nim byśmy chcieli gdzieś tu w usa nawet poleciec to nie ma jak bo on nie ma żadnego ID ... mam mu wyrobić amerykański paszport? Czy to pójdzie szybciej? Jak to się robi?
agatenka Napisano 4 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Godzinę temu, MeganMarkle napisał: ... mam mu wyrobić amerykański paszport? Czy to pójdzie szybciej? Jak to się robi? Zdecydowanie. Wypełniasz dokument na poczcie, tam tez robia zdjecia, płacisz, podpisujesz ( razem z ojcem) , dolaczasz birth certificate i za ok 1- 2 tyg masz paszport w domu.
mola Napisano 4 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 10 godzin temu, MeganMarkle napisał: A długo było trzeba czekać na ten paszport dla dziecka w konsulacie? Bo ja chyba mojemu Młodemu tez w ten sposób będę wyrabiac, aczkolwiek do LA mi się nie spieszy wiec pewnie niepredko... Tyle że zdałam sobie sprawę ze jak z nim byśmy chcieli gdzieś tu w usa nawet poleciec to nie ma jak bo on nie ma żadnego ID ... mam mu wyrobić amerykański paszport? Czy to pójdzie szybciej? Jak to się robi? Jak latasz z niemowlęciem po USA to nie musisz mieć dla niego paszportu ani żadnego dokumentu tożsamości. Wystarczy amerykański akt urodzenia do okazania, a i tak nie muszą poprosić. My zanim wyrobiliśmy jakikolwiek dokument ze zdjęciem synowi, odbyliśmy co najmniej trzy podróże samolotem po USA z małym. Paszporty (USA i PL) miał dopiero na lot do PL, zaraz przed 2 urodzinami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.