andyopole Napisano 25 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Października 2021 19 minut temu, Ania Wach napisał: Nie Nie o dolary chodzi ale "wyłapanie" dlaczego jedni dostają ESTA mimo wcześniejszych odmów w ambasadzie, a inni nie. Ja mogę tylko podzielić się sprawdzoną informacją bliskiego znajomego, który miał dwukrotnie odmówioną w ambasadzie wizę, wypełniając wniosek o ESTA "zapomniał" się do tego przyznać i dostał ESTA. Lądując w USA, poszedł na dodatkową kontrolę i udało mu się przekonać oficera, że jego podróż jest tylko turystyczna i go wpuścili mimo jego "zapominalstwa" Poinstruowało go jednak aby złożył ponownie wniosek o ESTA już poprawnie. Po powrocie wypełnił ponownie, już "pamiętając" o wcześniejszych odmowach i UWAGA dostał ESTA. Zagral "va bank" i mu sie udalo ale rownie dobrze mogli go odeslac nazad pierwszym samolotem. W USA tego typu "klamstewka" sa bardzo zle widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Wach Napisano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Października 2021 3 minuty temu, andyopole napisał: Zagral "va bank" i mu sie udalo ale rownie dobrze mogli go odeslac nazad pierwszym samolotem. W USA tego typu "klamstewka" sa bardzo zle widziane. Tak, zgadzam się i szczerze mówiąc nie wierzyłam, że mu się uda wjechać, a jednak.... USA w krótce otwiera granice więc może pojawi się ktoś na forum, kto podzieli się również swoim doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Grozi za takie "kłamstewka / zapominalstwo" artykuł o material misrepresentation - czyli 212(a)(6)(C)(i) A karą za niego jest dożywotni zakaz wjazdu na teren USA. Kolega trafił na bardzo życzliwego oficera albo na ... bardzo leniwego Tak więc "nie idźcie tą drogą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 25 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Października 2021 5 minut temu, Ania Wach napisał: Tak, zgadzam się i szczerze mówiąc nie wierzyłam, że mu się uda wjechać, a jednak.... USA w krótce otwiera granice więc może pojawi się ktoś na forum, kto podzieli się również swoim doświadczeniem. Ja bym nie ryzykowal na Twoim miejscu. Ostatecznie te $160 w skali calkowitych kosztow to nie taki wielki majatek. Istotne bedzie tez zapewne to, dlaczego dotychczas mialas odmowy, czy np. za przesiedzenie wizy i nielegalna prace czy moze tylko brak dobrego humoru u konsula. Jak wiadomo nie przyznanie wizy czasem jest niewytlumaczalne. Nie bo nie i juz. Zreszta, kazde Panstwo takie prawo sobie rezerwuje i wpuszcza kogo chce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Wach Napisano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2021 W moim przypadku naprawdę zupełnie nie zrozumiały dla mnie był fakt odmowy. W USA byłam 3 razy na wizie B, brak przekroczenia terminów pobytu czy innych przewinień. Odmówiono mi dwukrotnie wizy F z art. 214b, i anulowano wizę B Plany studiów więc porzuciłam , a teraz chce pojechać zupełnie turystycznie na święta, dlatego jedyna szansa to ESTA, bo na wizę w ambasadzie nie sądzę abym miała jakiekolwiek szanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 27 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Godzinę temu, Ania Wach napisał: W moim przypadku naprawdę zupełnie nie zrozumiały dla mnie był fakt odmowy. W USA byłam 3 razy na wizie B, brak przekroczenia terminów pobytu czy innych przewinień. Odmówiono mi dwukrotnie wizy F z art. 214b, i anulowano wizę B Plany studiów więc porzuciłam , a teraz chce pojechać zupełnie turystycznie na święta, dlatego jedyna szansa to ESTA, bo na wizę w ambasadzie nie sądzę abym miała jakiekolwiek szanse. Ponoc teraz w Konsulacie podchodza do tematu B2 lagodniej. Nie sprobujesz - nie dowiesz sie. Nikt nie wie co Ci tam nawpisywali w papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2021 2 hours ago, Ania Wach said: W moim przypadku naprawdę zupełnie nie zrozumiały dla mnie był fakt odmowy. W USA byłam 3 razy na wizie B, brak przekroczenia terminów pobytu czy innych przewinień. Odmówiono mi dwukrotnie wizy F z art. 214b, i anulowano wizę B Plany studiów więc porzuciłam , a teraz chce pojechać zupełnie turystycznie na święta, dlatego jedyna szansa to ESTA, bo na wizę w ambasadzie nie sądzę abym miała jakiekolwiek szanse. Raczej odwrotnie. Wiza B to twoja jedyna szansa, bo na ESTA nie sądzę że masz jakiekolwiek szanse. Byłaś na wizie B i wróciłaś to na twój plus. Pytanie oczywiście tylko czy byłaś tak długo jak zadeklarowałaś przy ubieganiu się o wizę czy na granicy (to wszystko jest ponotowane w systemie). Jeśli więc we wniosku wizowym do wizy B napisałaś, że jedziesz na 2-3 tygodnie, i do tego na granicy mówiłaś że jedziesz na 2-3 tygodnie a jak ci wbili 6 miesięcy to zostałaś dużo dłużej. To może ci się wydawać, że masz w papierach "brak przekroczenia terminów pobytu czy innych przewinień" a tak na serio możesz mieć w papierach "kłamstwo" w deklaracji jak długo planujesz zostać. wtedy rzeczywiście możesz mieć dużo trudniej dostać wizę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabba1 Napisano 13 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 ESTA mojej żony wygasała wiec postanowiliśmy zaaplikować ponownie, z pierwszej nie było okazji skorzystać przez COVID. Obydwoje mieliśmy odmowę w przeszłości ale mimo to żona dostała ESTE i 2 lata temu i teraz. Nie wydaje mi się żeby to był przypadek czy błąd tak jak niektorzy tutaj piszą o ludziach którzy dostali OK pomimo odmowy w przeszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Wach Napisano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 W dniu 13.11.2021 o 14:40, jabba1 napisał: ESTA mojej żony wygasała wiec postanowiliśmy zaaplikować ponownie, z pierwszej nie było okazji skorzystać przez COVID. Obydwoje mieliśmy odmowę w przeszłości ale mimo to żona dostała ESTE i 2 lata temu i teraz. Nie wydaje mi się żeby to był przypadek czy błąd tak jak niektórzy tutaj piszą o ludziach którzy dostali OK pomimo odmowy w przeszłości No właśnie, też nie sądzę, że osoby które w przeszłości miały odmowy a teraz otrzymały ESTA, to kwestia przypadku, a raczej jakiegoś elementu algorytmu, który jednym przyznaje ESTA, a innym nie. Czy jest to np. upływ czasu od odmowy wizy do czasu złożenia o ESTA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuman Napisano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 W dniu 13.11.2019 o 20:17, andyopole napisał: CZyli jednak system jest szczelny. Ciekawe jak pojdzie tym, ktorzy mieli np. 10 letnie bany (ktore uplynely). albo jakies dawne odmowy wizy w konsulacie a potem, po jakims czasie od odmowy dostali wlepke w paszporcie bo konsul mial lepszy humor. Wariantow I powodow do odrzucenia ESTA'y sa setki. Czy w przypadku braku akceptacji ESTA wzieli te $14 (za rozpatrzenie ) czy nie? Nie jest taki szczelny. Znam 2 przypadki gdzie ludzie byli w USA i przesiedzieli wizyt wiele lat. Oboje dostali zgodę Esta mimo tego iż we wniosku zaznaczyli ze NIE przesiedzieli wizy. Pierwszy wypełniał este 11 lat po powrocie, drugi jakieś 2-3 lata po powrocie. Ten pierwszy był już w USA 2 razy i planuje w najbliższym czasie lecieć jeszcze wiele razy ( leczenie ). Drugi nigdzie nie próbował wlecieć. Oczywiście piszę to tylko jako ciekawostkę. Pozdrawiam i wszystkim życzę „zielonego światła” na wylot do USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi