Skocz do zawartości

Przeprowadzka do USA I zalozenie wlasnej firmy

przemas466

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
15 minut temu, MeganMarkle napisał:

Ciekawe, nie wiedziałam że tak to wyglada od drugiej strony... w takim razie jednak polskiego obywatelstwa nie ma ci się pozbywać i trzeba trzymać jedno i drugie jak już będzie :) 

Pozbycie sie polskiego obywatelstwa to nie jest zdaje sie trywialna sprawa. Prezydent musi sie zgodzic...

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
13 minut temu, katlia napisał:

Swoja droga zaluje ze nie zmusilam moich dzieci do wyrobienia polskich paszportow. Teraz chyba za pozno, bo maja powyzej 21 lat. Nie maja w planach emigracji do Europy czy gdziekolwiek, ale chyba bylby niezly Plan B w razie potrzeby... 

Zawsze moga wyrobic polskie obywatelstwo. Nawet jesli je wydziedziczysz. :D Maja w sobie polska krew i na tej podstawie moga uzyskac polskie obywatelstwo. Nawet jesli na starosc zechca zamieszkac w Bieszczadach. Doroslym jest chyba trudniej zrobic polski paszport ale nie jest to niemozliwe.

Napisano
10 minut temu, kzielu napisał:

Pozbycie sie polskiego obywatelstwa to nie jest zdaje sie trywialna sprawa. Prezydent musi sie zgodzic…

Szkopul w tym ze "nie musi"....  Moze sprawe pozostawic bez biegu nie tlumaczac sie z tego kroku.

Napisano
Teraz, katlia napisał:

Nie wiedzialam... dziekuje. 

Podobno najlatwiej przed osiemnastka. W Polsce wiek 21 lat nie jest granica niczego, tak jak tu (fajki, alkohol, itp).

Kolega sie wlasnie "obudzil"kiedy jego syn  (tu urodzony) konczy 18-tke wkrotce. A tu problem bo konsul z LAX nie chce przyjechac do Portland.

Napisano

Kuzyn mojej zony przeprowadzil sie z USA do Polski w wieku 33 lat i wyrobil sobie obywatelstwo na podstawie polskich rodzicow. Bylo troche roboty papierkowej z Urzedem Wojewodzkim, ale znalezli Pesele rodzicow i bodajze w ciagu 3 miesiecy dostal obywatelstwo. Potem wzial slub z Amerykanka i ona chyba dostala na tej podstawie pozwolenie na pobyt, ale na jaki czas to juz nie wiem.

Napisano
41 minut temu, barnclose napisał:

Kuzyn mojej zony przeprowadzil sie z USA do Polski w wieku 33 lat i wyrobil sobie obywatelstwo na podstawie polskich rodzicow. 

W sytuacji moich dzieci, musielibysmy tu wyrobic wszystko. Powinnam po prostu zadzwonic do konsulatu i sie dowiedziec. 

Napisano
11 godzin temu, katlia napisał:

Swoja droga zaluje ze nie zmusilam moich dzieci do wyrobienia polskich paszportow. Teraz chyba za pozno, bo maja powyzej 21 lat. Nie maja w planach emigracji do Europy czy gdziekolwiek, ale chyba bylby niezly Plan B w razie potrzeby... 

Znam historie Pana co miał 50 lat i tak dostał obywatelstwo polskie więc to jest możliwe, ważne by rodzice lub rodzic mieli obywatelstwo polskie. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...