agatenka Napisano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2020 Ja byłam zawsze przeciwniczka Lotu - jednak połączenie bezpośrednie jest niezmiernie wygodne - dlatego ostatnio ich wybieramy. Fakt ze opóźnienia, odwołania czy nawet zmiany samolotów (raz leciałam podstawionym lowcostem z siedzeniami szerokości chyba 25 cm ) , sa niemilosciernie w....ce, jednak brak przesiadki (lenistwo) ostatnio wygrywa 8 godzin temu, Jackie napisał: https://www.amazon.com/s?k=Inflatable+Foot+Rest+Pillow&ref=nb_sb_noss Do wyboru do koloru Pamiętaj że niektóre linie nie zezwalają na te poduszki, lepiej być dyskretnym. Masz racje: Emirates, KoreanAirways, Hawaiian Airlines, Asiana, Virgin Atlantic, Airfrance, Air Malta, Egypt Air and Qantas nie pozwalają na nie. (lista z amazon wiec nie wiem na ile aktualna ) Choć dowiedzialam sie o tej poduszce od znajomych którzy bardzo często latają z dzieckiem Emirates i nigdy nie mieli problemu. Pewnie do czasu 8 godzin temu, mcpear napisał: A jak to działa jak pasażer przede mną "rozłoży" fotel? Czy nadal dziecko może tak leżeć? W niektórych samolotach gdzie ograniczają przestrzeń między fotelami może na głowę "zabraknąć miejsca" Nie ma znaczenia - ona wchodzi w miejsce na nogi pomiędzy fotelami - nawet jak ktoś rozłoży oparcie to ta odległość się nie zmieni. Niektóre samoloty mają siedzenia bliżej siebie ale wtedy albo poduszkę kładzie sie w druga stronę albo można upuścić trochę powietrza zeby ja tam "wepchnąć" i dopompować wg gustu. Nie mam za duzo zdjec ale jestem prawie pewna ze to jest z rozłożonymi oparciami.
pelasia Napisano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2020 Kurcze musze sobie taka poduszke zalatwic przed lotem. Zobaczymy jak sie sprawdzi. Dzieki za info!
Amillka Napisano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 On 1/29/2020 at 9:13 PM, FunnyRedAngel said: Przechodzilam przez ta zabawe tydzien temu. Tlumaczenie przysiegle w polsce wystarczy. Czy mogla bys po krotce opisac caly proces ? Bylabym bardzo wdzieczna!
FunnyRedAngel Napisano 7 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 2 godziny temu, Amillka napisał: Czy mogla bys po krotce opisac caly proces ? Bylabym bardzo wdzieczna! Oczywiscie. 1. Polskie tlumaczenia przez tlumacza przysieglego, ja czekalam na nie 3 dni, wiec najdluzej sie z tym zeszlo ( akt urodzenia dziecka + meza ). Moj maz jest amerykaninem wiec dodatkowo tlumaczylam jego akt urodzenia, jezeli oboje macie obywatelstwo polskie nie musisz miec swojego aktu urodzenia, w USC sobie go wydrukuja. 2. Z tlumaczeniem udalam sie do USC i tam juz sprawnie poszlo Dodatkowo z racji tego iz sama wpisywalam dziecko wzielam od meza pismo iz on wyraza zgode by dziecko zostalo wpisane do rejestru, nie musi byc ale Pan w USC stwierdzil ze nie zaszkodzi. Odrecznie napisane i podpisane. Bez notariusza itd. Z polskim aktem urodzenia udalam sie do urzedu miasta by tam zlozyc wniosek o dowod osobisty dzieki czemu dziecko dostalo pesel. Panie w urzedzie poradzily by wyrobic dowod zamiast zlozenia o pesel ( do wyrobienia peselu potrzebni sa oboje rodzice plus zabawa z wpisaniem dziecka do rejestru przez co szkola sie o nie upomni - a tak obylo sie bez tego ) ( Polska biurokracja ) Do zlozenia wniosku o dowod osobisty wystarczy jeden z rodzicow, a dziecko dostaje pesel automatycznie . Mam nadzieje ze chociaz troche pomoglam
mola Napisano 7 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 2 minuty temu, FunnyRedAngel napisał: Z polskim aktem urodzenia udalam sie do urzedu miasta by tam zlozyc wniosek o dowod osobisty dzieki czemu dziecko dostalo pesel. Panie w urzedzie poradzily by wyrobic dowod zamiast zlozenia o pesel. Do zlozenia wniosku o dowod osobisty wystarczy jeden z rodzicow. To ja tylko dodam - my mieliśmy sytuację dwoje polskich rodziców w USA, umiejscowienie przez babcię. Babci panie z USC doradziły, że jeśli mamy zamiar występować o polski paszport w konsulacie w USA, to przy wniosku o paszport pesel zostanie nadany automatycznie, i oczywiście tak to zadziałało. Nie wiem jak to działa gdy tylko jedno z rodziców ma obywatelstwo polskie.
FunnyRedAngel Napisano 7 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 2 minuty temu, mola napisał: To ja tylko dodam - my mieliśmy sytuację dwoje polskich rodziców w USA, umiejscowienie przez babcię. Babci panie z USC doradziły, że jeśli mamy zamiar występować o polski paszport w konsulacie w USA, to przy wniosku o paszport pesel zostanie nadany automatycznie, i oczywiście tak to zadziałało. Nie wiem jak to działa gdy tylko jedno z rodziców ma obywatelstwo polskie. Dziala to dokladnie tak samo, ja nie wiem kiedy sie po polski paszport dla dziecka wybiore a tak juz ma pesel nadany
Amillka Napisano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Napisano 11 Lutego 2020 On 2/7/2020 at 11:34 AM, FunnyRedAngel said: Oczywiscie. 1. Polskie tlumaczenia przez tlumacza przysieglego, ja czekalam na nie 3 dni, wiec najdluzej sie z tym zeszlo ( akt urodzenia dziecka + meza ). Moj maz jest amerykaninem wiec dodatkowo tlumaczylam jego akt urodzenia, jezeli oboje macie obywatelstwo polskie nie musisz miec swojego aktu urodzenia, w USC sobie go wydrukuja. 2. Z tlumaczeniem udalam sie do USC i tam juz sprawnie poszlo Dodatkowo z racji tego iz sama wpisywalam dziecko wzielam od meza pismo iz on wyraza zgode by dziecko zostalo wpisane do rejestru, nie musi byc ale Pan w USC stwierdzil ze nie zaszkodzi. Odrecznie napisane i podpisane. Bez notariusza itd. Z polskim aktem urodzenia udalam sie do urzedu miasta by tam zlozyc wniosek o dowod osobisty dzieki czemu dziecko dostalo pesel. Panie w urzedzie poradzily by wyrobic dowod zamiast zlozenia o pesel ( do wyrobienia peselu potrzebni sa oboje rodzice plus zabawa z wpisaniem dziecka do rejestru przez co szkola sie o nie upomni - a tak obylo sie bez tego ) ( Polska biurokracja ) Do zlozenia wniosku o dowod osobisty wystarczy jeden z rodzicow, a dziecko dostaje pesel automatycznie . Mam nadzieje ze chociaz troche pomoglam Bardzo, bardzo dziekuje! Moj maz jest rowniez Amerykaninem ale slub zawarty byl w Polsce. Ciekawa jestem czy w takiej sytuacji nadal potrzeby jest jego akt urodzenia?
FunnyRedAngel Napisano 18 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2020 Dnia 11.02.2020 o 14:17, Amillka napisał: Bardzo, bardzo dziekuje! Moj maz jest rowniez Amerykaninem ale slub zawarty byl w Polsce. Ciekawa jestem czy w takiej sytuacji nadal potrzeby jest jego akt urodzenia? Z tego co sie orientowalam to zalezy czy przy zawaraciu slubu byl przedkladany akt urodzenia meza. Ja wzielabym ze soba jego akt. Tak na wszelki wypadek.
MeganMarkle Napisano 18 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2020 On 2/7/2020 at 8:40 AM, mola said: To ja tylko dodam - my mieliśmy sytuację dwoje polskich rodziców w USA, umiejscowienie przez babcię. Babci panie z USC doradziły, że jeśli mamy zamiar występować o polski paszport w konsulacie w USA, to przy wniosku o paszport pesel zostanie nadany automatycznie, i oczywiście tak to zadziałało. Nie wiem jak to działa gdy tylko jedno z rodziców ma obywatelstwo polskie. Moja mama (czyli babcia) próbowała w PL z moim pełnomocnictwem załatwić w USC akt urodzenia mojego dziecka i odesłali ją z kwitkiem ze rodzice musza osobiści i innej opcji nie ma
mola Napisano 18 Lutego 2020 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2020 12 minut temu, MeganMarkle napisał: Moja mama (czyli babcia) próbowała w PL z moim pełnomocnictwem załatwić w USC akt urodzenia mojego dziecka i odesłali ją z kwitkiem ze rodzice musza osobiści i innej opcji nie ma To jakiś USC co się nie zna. Może trzeba babcię jeszcze raz wysłać z wydrukiem przepisów w ręce, bo ewidentnie urzędnicy polegli.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.