vaneeek Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Witajcie, mam pytanie dotyczące studiów i zamieszkania w USA. Otóż, planuje studia (możliwe, że na Harvardzie) a po nich bardzo chciałabym zamieszkać tam na stałe i spełniać się zawodowo. Czy mogłabym jakoś przejść z wizy studenckiej na pracowniczą? gdybym znalazła pracę np. W kancelarii prawnej (bo taki kierunek wybralam)? Czy mogłabym wtedy zostać tam na stałe? Błagam, pomóżcie :(( Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Są tańsze sposoby na stałe zamieszkanie w USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 45 minut temu, vaneeek napisał: Witajcie, mam pytanie dotyczące studiów i zamieszkania w USA. Otóż, planuje studia (możliwe, że na Harvardzie) a po nich bardzo chciałabym zamieszkać tam na stałe i spełniać się zawodowo. Czy mogłabym jakoś przejść z wizy studenckiej na pracowniczą? gdybym znalazła pracę np. W kancelarii prawnej (bo taki kierunek wybralam)? Czy mogłabym wtedy zostać tam na stałe? Błagam, pomóżcie :(( Ja bym sie spodziewal ze ktos startujacy na Ivy League uni jest w stanie samemu znalezc odpowiedz na to pytanie w jakies 15 sekund. Przejscie ze studenckiej na pracownicza jest mozliwe tak jak zawsze to bylo mozliwe - jezeli znajdzie sie pracodawce ktory Cie na nia zasponsoruje. Tak samo mozna zostac zasponsorowanym bez studenckiej, po studiach z polski... Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Nikt cie nie zasponsoruje na prace w kancelarii po zakonczeniu samego bachelor's degree, nawet na Harvardzie. Zeby byc prawnikiem w USA, musisz najpierw skonczyc 4-letnia uczelnie, potem zdawac egzaminy i, jezeli dostaniesz sie, studiowac nastepne 3 lata. Wiec 7 lat studiow. Studia prawa kosztuja dobre $30,000-$50,000 na rok, i nie ma pomocy finansowej. Musialabys sie zadluzyc, a zaden bank w USA takiej kwoty Ci nie pozyczy. Musialabys szukac w Polsce/Europie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Halyna Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Prawo jest specyficznym przedmiotem nauki /zawodem ponieważ jest sprofilowane pod dany system prawny/dany kraj (za wyjątkiem specjalizacji w zakresie szeroko rozumianego prawa międzynarodowego) więc podejmowanie się jego nauki na uczelni w kraju, w którym nie ma się pewności zatrudnienia, w perspektywie konieczności poniesienia znacznych wydatków finansowych, w moim odczuciu wydaje się być nie do końca trafionym wyborem. Z tego samego względu studia prawnicze w UE nie pomogą w migracji do USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert1992 Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 9 godzin temu, vaneeek napisał: Witajcie, mam pytanie dotyczące studiów i zamieszkania w USA. Otóż, planuje studia (możliwe, że na Harvardzie) a po nich bardzo chciałabym zamieszkać tam na stałe i spełniać się zawodowo. Czy mogłabym jakoś przejść z wizy studenckiej na pracowniczą? gdybym znalazła pracę np. W kancelarii prawnej (bo taki kierunek wybralam)? Czy mogłabym wtedy zostać tam na stałe? Błagam, pomóżcie :(( Zapoznaj jakiegoś amerykanina... Na TLC leci ciekawy program " wiza na miłość" i ten program pokazuje jak nie którzy są zdesperowani aby pobrać się z kimś nawet 2 razy starszym od siebie z innym kolorem skóry tylko dlatego aby zdobyć zieloną kartę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 4 godziny temu, Robert1992 napisał: z innym kolorem skóry... Horror ! I moze nawet nie katolik! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patipitts Posted May 19, 2020 Report Share Posted May 19, 2020 33 minuty temu, katlia napisał: Horror ! I moze nawet nie katolik! Kurcze to ja ide chyba prosto do piekla:p Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted May 19, 2020 Report Share Posted May 19, 2020 47 minut temu, Patipitts napisał: Kurcze to ja ide chyba prosto do piekla:p Nie martw się, ponieważ wszystko wskazuje że ja tam będę pierwszy zadbam żeby było dobrze napalone. Ciepelko będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted May 19, 2020 Report Share Posted May 19, 2020 8 hours ago, Robert1992 said: Zapoznaj jakiegoś amerykanina.. Albo Amerykankę. Nie będziemy zaściankowi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.