Skocz do zawartości

usa - brutalność policji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy aparat sądowniczy w USA to przeważnie rasiści ? Bo Afroamerykanów w USA jest około 12 % - 13 % całej populacji mieszkańców. A Afroamerykanie osadzeni w zakładach karnych to grubo ponad 50 % wszystkich osadzonych.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
28 minut temu, Kleofas11 napisał:

Czy aparat sądowniczy w USA to przeważnie rasiści ? Bo Afroamerykanów w USA jest około 12 % - 13 % całej populacji mieszkańców. A Afroamerykanie osadzeni w zakładach karnych to grubo ponad 50 % wszystkich osadzonych.

Odpowiedź jest w pytaniu.

Napisano
1 godzinę temu, margherita_s napisał:

A co gadają przy kawie? O tym, że są rasistami i jak nienawidzą czarnoskórych?

Nawet się z tym nie kryją. Zapraszam w okolice jak np. Beverly czy Cicero.

1 godzinę temu, margherita_s napisał:

Ja Ci powiem o czym gadają policjanci, których ja osobiście znam, mogę Ci nawet powiedzieć o czym gadali wczoraj przy piwie - o wszystkim, tylko nie o Minneapolis. Wiesz dlaczego? Bo nie są rasistami i uważają, za to co się tam stało to ewidentnie wina Chauvina, nie stoją za nim murem, są na niego źli, że zrobił to co zrobił. Bo teraz oni cierpią, przykleja im się łatkę rasistów i morderców.

To niech przestaną gadać przy piwie tylko niech idą protestować systemowy rasizm. Ja też znam kilku fajnych policjantów tylko co  z tego skoro - powtarzam jeszcze raz - chodzi bardziej o to że są BEZKARNI bo system stoi za nimi murem pomimo tego że łamią prawo. Ja tam man w nosie czy ktoś nienawidzi czarnoskórych czy nie, póki sobie to obwieszcza podczas bzykania przyszywanej siostry a nie gdy patroluje ulice i ma broń.

2 godziny temu, margherita_s napisał:

Serio? W takim kraju chcemy mieszkać? 

Serio? Chcemy mieszkać w kraju gdzie można bezkarnie zabijać czarnoskórych pod warunkiem że jest się policjantem?

Napisano
Godzinę temu, Jackie napisał:

Odpowiedź jest w pytaniu.

W moim odczuciu wydajesz się być ewidentnie nastawiona negatywnie do Policji (służb porządkowych) i niestety zaburza Ci to prawidłowy odbiór rzeczywistości. 

Funkcjonariusze NIE ROZMAWIAJĄ o tym jak złamali prawo, nie chełpią się tym, nikt się z tym nie obnosi, nikt nie robi sobie nacięć na kolbie shotguna...

Swoją drogą czy Twoim zdaniem ciemnoskórzy Policjanci też są "rasistami" ?

Napisano
Godzinę temu, Jackie napisał:

To niech przestaną gadać przy piwie tylko niech idą protestować systemowy rasizm.

Serio? Chcemy mieszkać w kraju gdzie można bezkarnie zabijać czarnoskórych pod warunkiem że jest się policjantem?

Protestować? A Ty, gdybyś była policjantem, poszłabys na protest, na którym zewsząd padają hasła w stylu: Save a life, kill a cop? Jakbyś się wtedy czuła? 

A ile jest sytuacji, w których to policjanci są prowokowani podczas interwencji, przez białych i czarnoskórych. Np. trzymają w dłoni coś, co wygląda jak pistolet, a poproszeni o rzucenie tego na ziemię, nie robią tego. Wtedy policjant do nich strzela, bo broni swojego życia. Wiele było takich przypadków.

Przypadek z Minneapolis był inny, ewidentnie tam byla wina Chauvina, ale nie każdy policjant taki jest!  

Przypomina mi to sytuację z pedofilia wśród księży w Polsce. Jest mnóstwo księży z powołania, którzy niosą pomoc, ale od razu przypina im się łatkę ksiądz = pedofil. 

Napisano

Ja pierdzielę, ile oburzenia o to że nękają "biednych policjantów" ale ani słowa o biednych mordowanych czarnoskórych :D Sorry, ale ode mnie EOT, jak zaczyna się takie mental gymnastics to ja spadam, bo zacznie się pyskówka i będzie to moja wina ;) 

Bardzo wszystkich proszę o zachowanie kultury, posty rasistowskie i ewidentnie dolewające oliwę do ognia będą karane.

Napisano

Tu chodzi o prawo, które broni policjantów. W USA jest ogromne rozrastwienie dochodowe.  Za czasów socjalizmu od Rosvelta było lepiej. Potem kolejni kapitaliści obniżając podatki sprawili, że społeczeńśtwo stało się rozrastwione i zmniejszając prawa pracowników. Jeszcze głupia wojna handlowa. Nie mówiąc już o tym ,że amerykańska gospodarka rozwija się wolniej od 1990 roku niz wcześniej. To spowodwało zwiększenie segregacji rasowej, która była w usa od zawsze. Jeszcze ten rosnacy majatek besosa  w czasie kryzsu,

Napisano

Inny przykład. W polsce jak ktoś grozi komuś nożem to w polsce będą go nawoływali ,zeby rzucił broń. Ewentualnie postrzelą tak, żeby nie zabić w rękę. W USA strzelają od razu w serce, nie ma ostrzeżen.

Napisano
2 godziny temu, katlia napisał:

A teraz zapraszam wszystkich zeby zaczeli sie troche doksztalcac na temat rasy w USA. Sa tu ksiazki, artykuly, linki do wideo. Osobiscie bardzo polecam ksiazke Just Mercy, Bryan Stephenson. Naprawde otworzy wam oczy. 

https://docs.google.com/document/u/0/d/1BRlF2_zhNe86SGgHa6-VlBO-QgirITwCTugSfKie5Fs/mobilebasic?fbclid=IwAR1QyaBV6F4wNkqSpW28TzKps1fPwegBg_zndOF2C2lQ-ahM89Aun8DBCzw

Dziękuję katlia za ten link.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...