Skocz do zawartości

DV 2022 - wątek dla osób które wygrały GC i mają pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, Wiwo napisał:

Część, kochani jak tam żyjecie nowym życiem w USA?

Niestety, bardzo rzadko ktokolwiek jest skłonny opowiedzieć o swoich początkach. Ja rozumiem, świeży emigrant nie ma zbyt dużo czasu i nie zawsze jest się czym pochwalić ale każdy wpis byłby zawsze pomocny kandydatom na imigrantów. 

• Odpowiedzi 2,6 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
W dniu 23.08.2023 o 18:13, Hazetingen napisał:

Rozumiem, że chodzi o wjazd na GC? Też zamierzam wracać po przekroczeniu 6 miesięcy poza USA i chciałem się tylko upewnić. 

tak, to było na GC

• Xarthisius odpiął ten temat
  • 2 tygodnie później...
Napisano
Hey 
Czy zawsze jak przekraczasz granice na green card to wbijają do paszportu datę wjazdu tak jak za pierwszym razem gdy aktywowałem GC ? 

Aż sprawdziłem: nie, nam nie wbili (aktywowaliśmy GC w styczniu, drugi raz wjechaliśmy w czerwcu). Natomiast drugim razem, co mnie zdziwiło, raz jeszcze były fotki i trochę to trwało. Teraz jedziemy w grudniu.
P. S. lokujemy się zwolna na Florydzie/Sarasota. Jeśli ktoś miałby ochotę się spotkać i pogadać (grudzień/styczeń, okolice jw), to my chętnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
16 minut temu, don123 napisał:

Hey 

Czy zawsze jak przekraczasz granice na green card to wbijają do paszportu datę wjazdu tak jak za pierwszym razem gdy aktywowałem GC ? 

Wszystkim, nie tylko GC posiadaczom. Zielono kartkowcom często obok pieczątki wjazdowej wpisują też jak długo był poza USA. Np. "2 weeks off".

Napisano
Wszystkim, nie tylko GC posiadaczom. Zielono kartkowcom często obok pieczątki wjazdowej wpisują też jak długo był poza USA. Np. "2 weeks off".

No to u nas poszło to jakoś nietypowo: sprawdziłem raz jeszcze 4 paszporty - mamy tylko z datą styczniową.

Napisano
8 minut temu, niezamaco napisał:

No to u nas poszło to jakoś nietypowo: sprawdziłem raz jeszcze 4 paszporty - mamy tylko z datą styczniową.

Możliwe że teraz nie stemplują jak w Europie ale ślad w komputerze zostaje napewno. Nie byłem w Polsce grubo ponad trzy lata wiec może się coś zmieniło. Teraz popularna jest odprawa przyjazdowa w "kioskach". Wtedy urzędnika się już nie ogląda. 

Napisano
41 minutes ago, don123 said:

Hey 

Możesz wyrobić sobie "Global Entry" wtedy nie będą wbijali Tobie nic. Przejdzesz przez kiosk samoobsługowy i oddasz kartkę wyplutą przez ten kiosk

Napisano
W dniu 6.10.2023 o 23:42, don123 napisał:

Hey 

Jeszcze jedno pytanie , na pieczątce urzędnik wpisał ARC co to oznacza ? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...