AniaL Napisano 2 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2012 Super na fotkach!! A przy nastepnym robieniu chleba odmierze 500g za pomocą "american cup" i napisze dokładnie ile potrzebujesz. Ps. Jeśli lubisz to spróbuj tym razem upiec chleb cebulowy.
lochraven Napisano 2 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2012 Chleb cebulowy jest następny w kolejce, bo też baaardzo lubiłem taki jeść w Polsce
kzielu Napisano 2 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2012 Btw - co Wy z tym KicthenAidem ? Maszyna do chleba ? To tak jak na odkurzacz w niektorych miejscach w Polsce sie mowilo Elektoluks(x).... ;-) Kitchen Aid robi cala mase roznych gratow jak i inne firmy robia urzadzenia do chleba... Btw - moje odkrycie z rzeczy chlebopodobnych to Cinnamon Rolls.... Rzeczonym KitchenAidem mozna ciasto przygotowac ;-)
Nigella Napisano 2 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2012 Hmm, nie wiem, czy dobrze rozumiem Twój post, ale to akurat nie jest typowa maszyna do chleba Pisząc "maszyna do chleba" mam na myśli takie ustrojstwo, do którego wsypujesz/wlewasz co potrzebne, wciskasz guzik i samo się miesza, a następnie piecze - nie musisz używać piekarnika. Niestety mój KitchenAid potrafi tylko mieszać
krowa12 Napisano 2 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2012 Nie wiem, czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale może akurat... Moi drodzy, poszukuję - na razie bez sukcesów - porządnego amerykańskiego majonezu, ale uwaga - takiego, który smakiem przypomina polskie Winiary albo majonez babuni Hellmansa, czyli jest gęsty i lekko słodkawy. Byłam w polskim sklepie, kupiłam Winiary bez problemu, jednak prawie 8 dolarów za słoik to jednak lekkie przegięcie. Generalnie ceny w polskich delikatesach zwaliły mnie z nóg i nie wiem, czy to taki ogólny trend tutaj, bo towar importowany z daleka, czy może tylko w mojej okolicy, gdzie Polaków jest mało i polonijnych sklepów również. Ten majonez smakuje jak polski...http://www.bestfoods.com/ choc tu w sklepach tez jest hellmans
Nigella Napisano 2 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki, poszukam Best Foods jak mi się skończą Winiary Co do Hellmansa to wiem, już kupowałam, tylko że tutaj mają ten podstawowy, "oryginalny" smak, a ja szukam czegoś na wzór ich Majonezu Babuni - on ma taki lekko słodkawy posmak, jak dla mnie jest dużo lepszy niż oryginał.
krowa12 Napisano 2 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki, poszukam Best Foods jak mi się skończą Winiary Co do Hellmansa to wiem, już kupowałam, tylko że tutaj mają ten podstawowy, "oryginalny" smak, a ja szukam czegoś na wzór ich Majonezu Babuni - on ma taki lekko słodkawy posmak, jak dla mnie jest dużo lepszy niż oryginał. poza tym Best Foods to nic podobnego nie widzialam...cala reszta jest do kitu. Ale jesli lubisz slodkie majonezy to sprobuj tego http://www.underconsideration.com/brandnew/archives/follow-up_miracle_whip_rewhipped.php
wodnik Napisano 3 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2012 ja mam u siebie w lodówce ten majonez best foods i jak dla mnie to daleko mu do Babuni.. to nikt nie wie, czy moge dostać gdzieś mąkę krupczatkę albo jakoś ją zastąpić ? ? : p.s. właśnie czekam na swój chleb, który wygrzewa sie w piekarniku ( wykorzystałam ten najłatwiejszy przepis od Ciebie Nigello - wg Sophie Dahl - jak na razie zapach unosi sie po domu i jest niezwykły !
TomaszNL Napisano 3 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2012 Hahaha... fakt. W sumie nie napisałam, jak dokonałam tego "cudu", a więc: (...) PS. O jakie miejscowe sałatki Ci chodzi? Masz na myśli sałatki typu Cobb czy Ceasar czy jakiekolwiek sałatki? Co racja to racja. Pamiętam jak zaraz po przylocie do USA wybrałem się do sklepu... pieszo - bo był dosłownie 300 metrów od mieszkania.... w połowie drogi się zorientowałem, że jestem prawdopodobnie jedynym maszerującym osobnikiem w promieniu 200m. Muszę się niestety przyznać, że zaczynam się przyzwyczajać do amerykańskiego stylu jedzenia czyli byle szybko i byle jak. :/ Coraz częściej kupuje mrożone zestawy na lunch Na szczęście staram się jeszcze gotować kolację i ograniczać różnego typu przekąski. Mam nadzieję, że nigdy nie przyzwyczaje się do maczania wszystkiego co możliwe w sosie "ranch". Nie ma to bowiem jak połączenie zdrowych co do zasady marchwii i selera, z bombą kaloryczną w postaci sosu pełnego chemikaliów.... Co do sałatek to chodzi mi o coś w miarę szybkiego, dobrego, do zrobienia z tego co można bez problemu kupić w Walmart czy Kroger. ps. przy okazji dyskusji o majonezach. Czy ktoś ma namiary na jakiś sklep online gdzie znalazłbym Majonez Kielecki? - jedyny który mi smakuje
Nigella Napisano 3 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2012 Wodnik - super, daj znać jak wyszedł Przepis jest dość prosty, ale muszę przyznać, że raz czy dwa miałam zakalec. Myślę, że produkty, z których się piecze, mają jednak znaczenie - w Polsce np. bardzo często piekłam tarty - poza pierwszą nieudaną nie zdarzyło się, żeby kolejne nie wychodziły, tu natomiast kompletna klapa - niby proporcje te same, ale ciasto było tak kruche, że się nie zespoliło (po przekrojeniu - proszek). Co do krupczatki - nigdy jej nie używałam i właśnie próbuję się zorientować jakby to było po angielsku. Wheat coarse flour? TomaszNL - taaa... a często jest tak, że kierowcy się za Tobą oglądają jak za przybyszem z kosmosu. Na piechotę?! Pewnie masz DUI... albo wariat! Jeśli chcesz zachować formę i zdrowie, odradzam mrożonki jako ich była ofiara Przetworzone żarcie to najgorszy rodzaj żarcia w Stanach, wszystko napakowane chemią, solą albo cukrem. Wiem, że nie wszyscy mają czas, żeby gotować... czasem się też po prostu nie chce! Najlepiej jednak wybierać jakieś mniejsze zło - dużo fajnych rzeczy typu organic (np. sosy do makaronu) znalazłam w sieci Big Lots (tam też mają mnóstwo polskich produktów robionych na rynek amerykański, głównie przetwory typu kapusta kiszona/czerwona, sałatki warzywne w occie, korniszony, słodycze, itd.). Ceny bardzo przystępne - jak coś kosztuje powyżej 3 dolarów to jest już drogo Co do sałatek - najzdrowsze są najprostsze. Świeże warzywa wedle uznania plus oliwa z oliwek/sok z cytryny, jogurt naturalny/czosnek, ocet balsamiczny, zioła (mogą być suszone). Żadne tam tysiące wysp Do warzyw - kawałki kurczaka, tuńczyk z puszki bądź ryba z patelni, grzanki (ale nie z worka, wystarczy pokroić pieczywo w kostki, obsypać ziołami prowansalskimi i usmażyć na oliwie), starty ser, orzechy... W sumie nie wiem jakie sałatki są w Walmarcie, ale zrobię research i postaram się o jakieś konkretne przepisy. A na razie rzuć okiem na Cobb salad - amerykański klasyk! http://www.simplyrecipes.com/recipes/cobb_salad PS. Jeśli chodzi o Kielecki, to znalazłam coś takiego: http://store.deliforyou.com/mayonnaise-kielecki.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.