Misuzu Napisano 28 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2014 Przysmak! My na to mówiliśmy "okienka" Watpię czy to w USA bedzie :/ może w polskim sklepie sie da kupić najszybciej.
Nigella Napisano 28 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2014 Nigdy nie jadlam i nawet nie slyszalam o przysmaku swietokrzyskim… ale jest cos takiego jak "waffle cut potato chips": http://www.seriouseats.com/images/2012/05/20120508-cape-cod-waffle-chips.jpg
mesio007 Napisano 28 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2014 Pamietacie przysmak swietokrzyski?Takie chrupki do smazenia.Mozna dostac cos podobnego w Usa?Naszlo mnie na smaki z dziecinstwa:) Nie mam pojecia czy to jest to samo, bo "przysmaku swietokrzyskiego" nigdy nie jadlam, ale w meksykanskich sklepach mozna kupic "chicharrones (de harina)" albo "(pasta para) duros" do smazenia albo nawet juz usmazone. Jak mieszkasz w jakiejs meksykanskiej okolicy to Ci obwozni handlowcy z wozkami maja tez czasem takie cuda juz gotowe. Najczesciej sa w takim okraglym ksztalcie, takie prostokaty 2x3 powiedzmy, albo prostokaty duze jak kartka z zeszytu, ale jak dobrze poszukasz to zdarzaja sie i takie "okienka".
River Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Przysmak! My na to mówiliśmy "okienka" Watpię czy to w USA bedzie :/ może w polskim sklepie sie da kupić najszybciej. Tak,okienka:)Wsklepach online sprawdzalam i nie ma(u mnie polskich sklepow stacjonarnie nie ma) Nigdy nie jadlam i nawet nie slyszalam o przysmaku swietokrzyskim… ale jest cos takiego jak "waffle cut potato chips": http://www.seriouseats.com/images/2012/05/20120508-cape-cod-waffle-chips.jpg Dzieki,sprawdze w sklepie:) Nie mam pojecia czy to jest to samo, bo "przysmaku swietokrzyskiego" nigdy nie jadlam, ale w meksykanskich sklepach mozna kupic "chicharrones (de harina)" albo "(pasta para) duros" do smazenia albo nawet juz usmazone. Jak mieszkasz w jakiejs meksykanskiej okolicy to Ci obwozni handlowcy z wozkami maja tez czasem takie cuda juz gotowe. Najczesciej sa w takim okraglym ksztalcie, takie prostokaty 2x3 powiedzmy, albo prostokaty duze jak kartka z zeszytu, ale jak dobrze poszukasz to zdarzaja sie i takie "okienka".Dzieki za cynk.Jest u mnie jeden meksykanski sklep wiec tam sprawdze:)
Jackie Napisano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 a ja podziele sie dzis z Wami przepisem na szybkie expresowe paczki -15 min i danie gotowe: 1/2 kg białego sera, 1/2 szklanki cukru,1 jajko,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka octu,1/2 kg maki trochę soli .wyrobic i albo zrobic opornik albo kuleczki.Piec na głębokim tłuszczu do zrumienienia .To smacznego w jutrzejszy tlusty czwartek albo jak kto woli paczki day !!!! Nie ma to wiele wspólnego z pączkami ale muszę przyznać że b. smaczne! Smażyłam na smalcu. Znajomi mało się nie pozabijali o okruchy.
villa Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 Gotowaliscie moze fasolke po bretonsku? Mi wyszla calkiem dobra- w wersji wegetarianskiej. Fasole kupilam w sklepie z zywnoscia azjatycka, namoczylam ok. 1/2 kg na noc. Na drugi dzien ugotowalam w 1.5 l wody do miekkosci (bez soli), jedynie z polowa cebuli, w ktora wbilam jednego gozdzika, tymiankiem, lisicem laurowym i zielem ang. (przyslanymi przez mame w kopercie z Polski). Pod koniec gotowania dodalam marchewke- drobno pokrojona, garsc natki pietruszki, roztarty zabek czosnku i koncentrat pomidorowy (mozna dodac swieze pomidory jak sie ma), posolilam, popierzylam i gotowe! Dla osob lubiacych miesko - mozna upiec w piekarniku boczek i dodac do calosci pod koniec gotowania. Potrawa jest pyszna, zdrowa i sycaca:-) * opcjonalnie mozna dodac rowniez lyzke kwasnej smietany dla koloru i smaku.
andyopole Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 Gozdziki, ziele angielskie itp. latwo i niedrogo kupisz na miejscu..
Nigella Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 No wiec wlasnie, dlaczego przysylane przez mame? To chyba wychodzi duzo drozej niz zakupy np. w Wal-Marcie?
villa Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2014 Wiem, ze tutaj rowniez mozna kupic, no ale nie ten sam smak i aromat;-)
AniaG Napisano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2014 To I ja sie podziele przepisem, mam nadzieje ze nie było.. Chicken casserole: - cream of chicken x2 - cream of mushroom x2 - chicken broth x1 - chicken stuffing x1 - pierś z kurczaka lub indyka ( lub dwie..) - opakowanie pieczarek Przygotowanie- wszystko wpierniczamy do crockpot'u kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w paski lub ćwiartki, potem crem of chicken & mushroom i broth, mieszamy tak zeby nie ruszyć kurczaka z dołu i na sama gore stuffing. Zostawiamy na low przez 8h albo high przez 6h. Na koniec wymieszać i podawać na ryżu lub ziemniakach. Przepis jest banalny, a jesc sie kończy leżąc pod stołem.. Jest pyszne!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.