Misuzu Napisano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Przysmak! My na to mówiliśmy "okienka" Watpię czy to w USA bedzie :/ może w polskim sklepie sie da kupić najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigella Napisano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Nigdy nie jadlam i nawet nie slyszalam o przysmaku swietokrzyskim… ale jest cos takiego jak "waffle cut potato chips": http://www.seriouseats.com/images/2012/05/20120508-cape-cod-waffle-chips.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesio007 Napisano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Pamietacie przysmak swietokrzyski?Takie chrupki do smazenia.Mozna dostac cos podobnego w Usa?Naszlo mnie na smaki z dziecinstwa:) Nie mam pojecia czy to jest to samo, bo "przysmaku swietokrzyskiego" nigdy nie jadlam, ale w meksykanskich sklepach mozna kupic "chicharrones (de harina)" albo "(pasta para) duros" do smazenia albo nawet juz usmazone. Jak mieszkasz w jakiejs meksykanskiej okolicy to Ci obwozni handlowcy z wozkami maja tez czasem takie cuda juz gotowe. Najczesciej sa w takim okraglym ksztalcie, takie prostokaty 2x3 powiedzmy, albo prostokaty duze jak kartka z zeszytu, ale jak dobrze poszukasz to zdarzaja sie i takie "okienka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
River Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Przysmak! My na to mówiliśmy "okienka" Watpię czy to w USA bedzie :/ może w polskim sklepie sie da kupić najszybciej. Tak,okienka:)Wsklepach online sprawdzalam i nie ma(u mnie polskich sklepow stacjonarnie nie ma) Nigdy nie jadlam i nawet nie slyszalam o przysmaku swietokrzyskim… ale jest cos takiego jak "waffle cut potato chips": http://www.seriouseats.com/images/2012/05/20120508-cape-cod-waffle-chips.jpg Dzieki,sprawdze w sklepie:) Nie mam pojecia czy to jest to samo, bo "przysmaku swietokrzyskiego" nigdy nie jadlam, ale w meksykanskich sklepach mozna kupic "chicharrones (de harina)" albo "(pasta para) duros" do smazenia albo nawet juz usmazone. Jak mieszkasz w jakiejs meksykanskiej okolicy to Ci obwozni handlowcy z wozkami maja tez czasem takie cuda juz gotowe. Najczesciej sa w takim okraglym ksztalcie, takie prostokaty 2x3 powiedzmy, albo prostokaty duze jak kartka z zeszytu, ale jak dobrze poszukasz to zdarzaja sie i takie "okienka".Dzieki za cynk.Jest u mnie jeden meksykanski sklep wiec tam sprawdze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 a ja podziele sie dzis z Wami przepisem na szybkie expresowe paczki -15 min i danie gotowe: 1/2 kg białego sera, 1/2 szklanki cukru,1 jajko,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka octu,1/2 kg maki trochę soli .wyrobic i albo zrobic opornik albo kuleczki.Piec na głębokim tłuszczu do zrumienienia .To smacznego w jutrzejszy tlusty czwartek albo jak kto woli paczki day !!!! Nie ma to wiele wspólnego z pączkami ale muszę przyznać że b. smaczne! Smażyłam na smalcu. Znajomi mało się nie pozabijali o okruchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
villa Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Gotowaliscie moze fasolke po bretonsku? Mi wyszla calkiem dobra- w wersji wegetarianskiej. Fasole kupilam w sklepie z zywnoscia azjatycka, namoczylam ok. 1/2 kg na noc. Na drugi dzien ugotowalam w 1.5 l wody do miekkosci (bez soli), jedynie z polowa cebuli, w ktora wbilam jednego gozdzika, tymiankiem, lisicem laurowym i zielem ang. (przyslanymi przez mame w kopercie z Polski). Pod koniec gotowania dodalam marchewke- drobno pokrojona, garsc natki pietruszki, roztarty zabek czosnku i koncentrat pomidorowy (mozna dodac swieze pomidory jak sie ma), posolilam, popierzylam i gotowe! Dla osob lubiacych miesko - mozna upiec w piekarniku boczek i dodac do calosci pod koniec gotowania. Potrawa jest pyszna, zdrowa i sycaca:-) * opcjonalnie mozna dodac rowniez lyzke kwasnej smietany dla koloru i smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Gozdziki, ziele angielskie itp. latwo i niedrogo kupisz na miejscu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigella Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 No wiec wlasnie, dlaczego przysylane przez mame? To chyba wychodzi duzo drozej niz zakupy np. w Wal-Marcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
villa Napisano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Wiem, ze tutaj rowniez mozna kupic, no ale nie ten sam smak i aromat;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaG Napisano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 To I ja sie podziele przepisem, mam nadzieje ze nie było.. Chicken casserole: - cream of chicken x2 - cream of mushroom x2 - chicken broth x1 - chicken stuffing x1 - pierś z kurczaka lub indyka ( lub dwie..) - opakowanie pieczarek Przygotowanie- wszystko wpierniczamy do crockpot'u kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w paski lub ćwiartki, potem crem of chicken & mushroom i broth, mieszamy tak zeby nie ruszyć kurczaka z dołu i na sama gore stuffing. Zostawiamy na low przez 8h albo high przez 6h. Na koniec wymieszać i podawać na ryżu lub ziemniakach. Przepis jest banalny, a jesc sie kończy leżąc pod stołem.. Jest pyszne!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.