Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Pamietacie przysmak swietokrzyski?Takie chrupki do smazenia.Mozna dostac cos podobnego w Usa?Naszlo mnie na smaki z dziecinstwa:)

Nie mam pojecia czy to jest to samo, bo "przysmaku swietokrzyskiego" nigdy nie jadlam, ale w meksykanskich sklepach mozna kupic "chicharrones (de harina)" albo "(pasta para) duros" do smazenia albo nawet juz usmazone. Jak mieszkasz w jakiejs meksykanskiej okolicy to Ci obwozni handlowcy z wozkami maja tez czasem takie cuda juz gotowe. Najczesciej sa w takim okraglym ksztalcie, takie prostokaty 2x3 powiedzmy, albo prostokaty duze jak kartka z zeszytu, ale jak dobrze poszukasz to zdarzaja sie i takie "okienka".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przysmak! My na to mówiliśmy "okienka" :D

Watpię czy to w USA bedzie :/ może w polskim sklepie sie da kupić najszybciej.

Tak,okienka:)Wsklepach online sprawdzalam i nie ma(u mnie polskich sklepow stacjonarnie nie ma)

Nigdy nie jadlam i nawet nie slyszalam o przysmaku swietokrzyskim… ale jest cos takiego jak "waffle cut potato chips": http://www.seriouseats.com/images/2012/05/20120508-cape-cod-waffle-chips.jpg

Dzieki,sprawdze w sklepie:)

Nie mam pojecia czy to jest to samo, bo "przysmaku swietokrzyskiego" nigdy nie jadlam, ale w meksykanskich sklepach mozna kupic "chicharrones (de harina)" albo "(pasta para) duros" do smazenia albo nawet juz usmazone. Jak mieszkasz w jakiejs meksykanskiej okolicy to Ci obwozni handlowcy z wozkami maja tez czasem takie cuda juz gotowe. Najczesciej sa w takim okraglym ksztalcie, takie prostokaty 2x3 powiedzmy, albo prostokaty duze jak kartka z zeszytu, ale jak dobrze poszukasz to zdarzaja sie i takie "okienka".

Dzieki za cynk.Jest u mnie jeden meksykanski sklep wiec tam sprawdze:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja podziele sie dzis z Wami przepisem na szybkie expresowe paczki -15 min i danie gotowe:

1/2 kg białego sera, 1/2 szklanki cukru,1 jajko,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka octu,1/2 kg maki trochę soli .wyrobic i albo zrobic opornik albo kuleczki.Piec na głębokim tłuszczu do zrumienienia .To smacznego w jutrzejszy tlusty czwartek albo jak kto woli paczki day !!!!

Nie ma to wiele wspólnego z pączkami ;) ale muszę przyznać że b. smaczne! Smażyłam na smalcu. Znajomi mało się nie pozabijali o okruchy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Gotowaliscie moze fasolke po bretonsku? Mi wyszla calkiem dobra- w wersji wegetarianskiej. Fasole kupilam w sklepie z zywnoscia azjatycka, namoczylam ok. 1/2 kg na noc. Na drugi dzien ugotowalam w 1.5 l wody do miekkosci (bez soli), jedynie z polowa cebuli, w ktora wbilam jednego gozdzika, tymiankiem, lisicem laurowym i zielem ang. (przyslanymi przez mame w kopercie z Polski). Pod koniec gotowania dodalam marchewke- drobno pokrojona, garsc natki pietruszki, roztarty zabek czosnku i koncentrat pomidorowy (mozna dodac swieze pomidory jak sie ma), posolilam, popierzylam i gotowe! Dla osob lubiacych miesko - mozna upiec w piekarniku boczek i dodac do calosci pod koniec gotowania. Potrawa jest pyszna, zdrowa i sycaca:-)

* opcjonalnie mozna dodac rowniez lyzke kwasnej smietany dla koloru i smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To I ja sie podziele przepisem, mam nadzieje ze nie było..

Chicken casserole:

- cream of chicken x2

- cream of mushroom x2

- chicken broth x1

- chicken stuffing x1

- pierś z kurczaka lub indyka ( lub dwie..)

- opakowanie pieczarek

Przygotowanie- wszystko wpierniczamy do crockpot'u kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w paski lub ćwiartki, potem crem of chicken & mushroom i broth, mieszamy tak zeby nie ruszyć kurczaka z dołu i na sama gore stuffing. Zostawiamy na low przez 8h albo high przez 6h. Na koniec wymieszać i podawać na ryżu lub ziemniakach.

Przepis jest banalny, a jesc sie kończy leżąc pod stołem.. Jest pyszne!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...