karina Napisano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2011 camilac nigdy tak nie bylo aby wszystie papiery zwrocili a jak tak to aby cos dolaczyc,poprawic tzw REF a wtedy sprawa i tak jest toku zdarza sie, ze zwracaja wszystkie dokumenty - np. wtedy kiedy formy sa tak wypelnione, ze oni sie nie moga polapac o co chodzi albo sa roznice w oplatach, brakuje podpisow itd.
karina Napisano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam dzis wysylamy caly pakiet AOS.Moj legalny pobyt na I-94 jest do 23 marca tego roku. Zastanawiam sie co sie stanie jezeli papiery mi odesla po tym terminie bo cos bylo nie tak??? Czy procedura sie zmienia???Czy w miejscu gdzie dotychczas mialam na formach statu visitor zmieniam na visitor oversayed i wysylam wszystko raz jeszcze???? zalezy z jakiego powodu odesla, ale generalnie jesli np. czek byl zly albo cos w tym stylu, to tylko wkladasz taki czek jaki wymagaja i wysylasz wszystko raz jeszcze bez poprawek. Raczej nie powinni Ci odeslac calego pakietu. Jesli maja watpliwosci co do POSZCZEGOLNYCH dokumentow/form/pytan/odpowiedzi - wysla Ci RFE. Sprawa bedzie nadal w toku, ale bedzie polozona na tzw. hold do moment wyjasnienia. Twoj status bedzie w porzadku.
promilm Napisano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2011 Mnie odeslali caly pakiet ; zona narobila bigosu z podpisami (dzieki Pani Karinie szybko poprawilem i odeslalem; strasznie panikowalem bo nie wiedzalem co z tym zrobic) - mysle ze lepiej jak odesla caly pakiet (poprawiasz tylko to co bylo zle i odsylasz ponownie)- kazda strona z odeslaneg pakietu ma nadrukowane kody i daty i parafki dlugopisem naniesione (wyjmujesz kartki tylko te co byly zle i odsylasz ponownie) - jazeli nie odesla pakietu wysylaja list RFE i sprawa sie przeciagnie sporo w czasie (w liscie beda prosic o dodatkowe dokumenty co masz doslac)
karina Napisano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2011 dokladnie tak jak napisal promilm - najczestsza przyczyna odeslania CALEGO pakietu sa wlasnie problemy z podpisami albo zle czeki. Ale oczywiscie sa tez formy, ktore sa tak "dobrze" wypelnione, ze immigration nie moze sie w ogole polapac o co chodzi i wtedy rowniez odsylaja dokumenty.
ona24 Napisano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2011 ja dostalam RFE za badania lekarskie...mieli stare druki a ja nie popatrzylam wczesniej...takze sprawdzajcie na kopiach ktore dostajecie czy wszystko sie zgadza :/
camilac Napisano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam wszystkich! Jak na razie nic mi nie odeslali a przyslali termin skladania odciskow palcow oraz biometric dla mnie i malego. Mam teraz kolejny problem.dotyczy on naszych paszportow. Spotkanie na biometric mam 2 maja a mlody ma paszport wazny do 28 kwietnia-nie bardzo wiem co z tym robic???? Kolejna rzecz to moj paszport jest wazny do 2013,wyszlam za maz w listopadzie 2010 i nie wyrobilam nowego,a dzis siedzac na stronie konsulatu http://www.losangeleskg.polemb.net/index.php?document=24 wyczytalam ze powinnam go wymienic wciagu 4 m-cy od otrzymania aktu malzenstwa. Czy byl ktos w podobnej sytuacji???Czy moge miec jakies konsekwecje???Czy moze jestem w bledzie???
sly6 Napisano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2011 camilac a dobrze czytalas ta strone? i teraz jesli przyjelas meza nazwisko i akt slubu jest w USC zarejestrowany tzn umiejscowiony to mozesz miec problemy bo mozesz go miec w systemie uniewazniony i teraz skontaktuj sie z SG czy tez MSWiA o jaki system chodzi oraz gdzie mozesz miec klopoty,,masz chyba jakis znajomych-przyjaciol-rodzine w Polsce ktora sie moze tego szybko dowiedziec-lub tez sama dzwon do podanych instytucji,,znajdziesz numery na danych stronach www a jesli nie zmienilas nazwiska po mezu to mozesz go miec nadal az do konca waznosci paszportu. my o nowym prawie paszportowym juz kiedys pisalismy a jedynie nalezy dowiedziec sie tych pewnych wiekszych szczegolow.
camilac Napisano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2011 Wstepnie dowiedzialam sie ze malzenstwo zawarte w Stanach nie jest prawomocne w Polsce. Powinnam zlozyc paiery o legalizacje zwiazku w Polsce i od otrzymania decyzji pozytywnie rozpatrzonej powinnam w ciago 90 lub 120 dni zlozyc papiery o nowy paszport. Wiec na moj chloski rozum moj paszport wciaz jest wazny bo slub bralismy tu i nic nie probowalismy legalizowac w Pl jeszcze. Co o tym myslicie??? I teraz kolejny stres....wrrr W poniedzialek wybiore sie do konsulatu w San Francisco bo dodzwonic sie tam nie da.
sly6 Napisano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2011 I dobrze myslisz tak wlasnie wychodzi..ze slub nie jest widoczny w polskich urzedach i dopuki go nie zglosisz-nie umiejscowisz to bedziesz jako panna wiec paszport jest wazny nadal a nawet jak bys umiejscowila slub w USC a bys utrzymala swoje nazwisko to nadal masz wazny paszport paszport wtedy nalezy zmienic jak zmieniasz nazwisko-dodajesz inne tak wlasnie jest napisane na forum jak i na stronach MSWiA w dziale paszporty i tam radze zobaczyc kiedy nalezy wymienic paszport
camilac Napisano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2011 Uffffff Juz sie przerazilam ze cos przegapilam i bede mila problem. Nazwisko mam dwuczlonowe wiec dobrze pewnie byloby wszystko uregulowac zanim paszport mi wygasnie. Nie wiesz moze czy mozna to tu zrobic poprzez konsulat ??? i orietujesz sie moze co do paszportu majego syna??? przypomne ze biometric mamy 2 maja a paszport mu traci waznosc 28 kwietnia..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.