Bartolo1234 Napisano 10 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 Hej. Właśnie jestem w trakcie wypełniania wniosku wizowego i potrzebuję waszej pomocy.Przy pytaniach z kategorii edukacji, było takie czy uczęszczałem do szkoły średniej ub wyższej. Aktualnie jestem w liceum więc tak wypełniłem, a koniec edukacji przypada w tym roku w maju, więc też tak wpisałem, jednak wyskakuje mi ze data ukończenia szkoły nie może być dalsza niż dzień dzisiejszy, co mam wpisać ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź
sly6 Napisano 10 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 masz pytanie czy uczeszczales a nie czy nadal sie uczysz,dlatego masz blad we wniosku i albo zostawisz tam n/a lub tez nie wypnialasz tego i mowisz na rozmowie ze nadal sie uczysz
tin Napisano 11 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2014 Witam, tak po krótce opisze moja dzisiejsza wizyte w konsulacie w krakowie. Wizyta była umowiona na 10:30 chwile poczekalem na zewnatrz, przyszedl pan zabral paszport i aplikacje dal numerek. Czekalem okolo 20 minut zostalismy wywolani, procedura generalnie standardowa tak jak to juz bylo opisane. Rozmowa z konsulem trwała ok. 45 sekund. nie zdarzylem go zapamietac. pytania czym sie zajmujesz, dokad sie wybierasz, w jakim celu, czym sie zajmuja twoi rodzice. zabral dokumenty i powiedzial ze wiza zostala przynana. Napisze tu jeszcze moje pewne spostrzezenia i przemyslenia moze komus sie przydadza. Ja w swoim wniosku wpisalem cala prawde i tylko prawde, nie mam nikogo w usa nie lece z nikim, rodzice mnie dofinansuja. w konsulacie spotkalem kilka osob staralem sie zaobserwowac ich zachowania. mam wrazenie ze im bardziej ktos probowal udowodnic ze nie jest potencjalnym imigrantem tym bardziej sie pogrążał. ludzie przychodzili z ogromnymi teczkami dokumentow, ktore z daleka juz pokazywali konsulowi i 3 osoby przede mna wlasnie w sytuacji nadgorliwosci w przedkladaniu papierow i odrazu wyjasnianiu sprawy zostaly niestety odeslane z paszportem. Moim zdaniem najwazniejsze jest to o czym bylo tu pisane czyli pierwsze wrazenie. ubralem sie schludnie i elegancko ale bez nadmiernej przesady, podszedlem energicznie bez zadnych oznak stresu (mimo iz troche sie stresowalem) i z usmiechem do pana konsula, mowilem glosno bylem pewny siebie i mysle to byl klucz do sukcesu. widac bylo ze te osoby o ktorych wspomnialem podchodzily do okienek z drzacymi rękami i mialy wymalowany strach na twarzy. nie chce absolutnie mowic ze to jest przepis na wize ale moim subiektywnym zdaniem takie zachowanie owocuje. jestem ciekaw co o tym sadzicie
Misuzu Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 tin zgadzam się. JAk szłam po turystyczna to nie watpie było ten mój strach widać, mimo ze chciałam go kontrolowac z całych sił.. Niestety niektórzy nie potrafia panowac nad emocjami, no a jak idzie sie po wize turystyczną to wiadomo, ze trzeba miec plan podóży i w ogóle człowiek sie do wszystkiego przygotowuje to ostatecznie chciałby dostac ta wizę, dlatego tyle nerwów. No, ale cóż, strach spowodował, że wiza nie została przyznana. W sumie moze nawet dobrze, bo teraz tez jestem w dobrej sytuacji.
andyopole Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Za kazdym razem szedłem "nie dostać wizy" a oni na przekor dawali...
HRABIA-W Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Pamiętam wizytę w ambasadzie w Warszawie w 91 r. było to strasznie nieprzyjemne doświadczenie .Poczułem się jak śmieć ,sztywno i zimno i oczywiście odmowa że niby zła sytuacja w kraju ,sterta dokumentów ,listy od rodziny ,dow.rej.pojazdu ,zaproszenie i brakowało tylko pewnie szczepienia psa .Potem wizyta w 2000 r.już było lepiej ale czekało się 5 -6 godzin a trochę sympatyczniej też sterta dokumentów -udało się dali Trzecie podejście do wizy jak pisałem wyżej ,żadnych dokumentów dodatkowych ,na luzie miło sympatycznie i bez problemowo niema porównania .Podstawa to luz -bo czego tu się bać ,stresować ,nie brać dodatkowych żadnych dokumentów a na pewno nie wciskać ich konsulowi na dzień dobry ,odpowiadać tylko na zadawane pytanie uśmiech i po sprawie .Pozdrawiam
mariola33 Napisano 18 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Byłam w konsulacie 14/02/2014 i dostałam wizę. Może wiecie ile się teraz czeka na przesyłkę paszportu?
sly6 Napisano 18 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 odbiera sie ja z punktu TNT a nie czeka na przeslanie
andachiel Napisano 18 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2014 Witam Byłem po wizę w Londynie aplikację wypełniłem online i wszystko opłaciłem łacznie z wybraniem punktu kuriera. Po wszystkich skanowaniach w Londyńskiej Ambasadzie na rozmowie z konsulem padły dwa pytania co robią moi rodzicę i gdzie podróżowałem wczesniej. Konsul powiedział otrzumuje pan wizę i zabrał paszport oraz powiedział że wyjścia jest za plecami. Wyszedłem i poszedłem na pociąg do domu. Teraz gdy tak siedzę przypomniało mi się ze nie nikt mnie nie prosił o zdjęcie. Czy jak to wszystko dodałem online zdjęcia i adresy dostawy to to wystarczy czy muszę wrócić i dostarczyć zdjęcie ? Troszkę się zdenerwowałem.... Przy okazji dziękuję syl6 za wskazówki ponad rok temu i slużę pomocą w sprawie aplikacji w ambasadzie w Londynie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.