Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, chcialem sie z wami podzielic super nowina, wkoncu po trzech latach oczekiwania moi rodzice przylatuja 18 Czerwca :D 
Nawet nie wiecie jak sie ciesze!!!!! Bedzie to ich pierwsza wizyta w USA, Maja bezposredni lot z Wawy do Los Angeles, Wizy wydrukowane, paszport przyszykowane, moje najwieksze zmartwienie to to ze nie mowia po angielsku, ale napisalem im "list do custom"  gdzie jada, co beda robic i kiedy maja lot powrotny, moj nr tel i adres zamieszkania. wiec mam nadzieje ze to pomoze. Wiem ze teraz wymagane sa szczepienia, i test 24h przed lotem, Czy test mozna zrobic na lotnisku? Orientuje sie ktos czy jest duza kolejka, i ile to trwa ? A co do szczepien.. oboje maja Szepienie dawke 1 i druga ale nie maja booster. czy to bedzie problem?  Lecial ktos ostatnio i mogl by sie podzielic wrazeniami? 

Dzieki i pozdrawiam

• Like 1

Napisano

Z tego co się orientowałem, to jest punkt z testami na lotnisku, chociaż ja robię dzień wcześniej u siebie, a nie w dniu wylotu. Co do ilości dawek, to czytałem tutaj, że do wjazdu do USA nie jest wymagana dawka przypominająca.

• Like 1
Napisano

Z tego co slyszalem to na "prowincji" jest taniej niz na lotnisku. Tak jak z kursem dolara w kantorach. Kiedys gdy zobaczylem ceny walut na Okeciu nie moglem uwierzyc wlasnym oczom. To smialo mozna nazwac rozbojem.

• Like 1
Napisano
14 hours ago, mariano85 said:

Hej, chcialem sie z wami podzielic super nowina, wkoncu po trzech latach oczekiwania moi rodzice przylatuja 18 Czerwca :D 
Nawet nie wiecie jak sie ciesze!!!!! Bedzie to ich pierwsza wizyta w USA, Maja bezposredni lot z Wawy do Los Angeles, Wizy wydrukowane, paszport przyszykowane, moje najwieksze zmartwienie to to ze nie mowia po angielsku, ale napisalem im "list do custom"  gdzie jada, co beda robic i kiedy maja lot powrotny, moj nr tel i adres zamieszkania. wiec mam nadzieje ze to pomoze. Wiem ze teraz wymagane sa szczepienia, i test 24h przed lotem, Czy test mozna zrobic na lotnisku? Orientuje sie ktos czy jest duza kolejka, i ile to trwa ? A co do szczepien.. oboje maja Szepienie dawke 1 i druga ale nie maja booster. czy to bedzie problem?  Lecial ktos ostatnio i mogl by sie podzielic wrazeniami? 

Dzieki i pozdrawiam

Moi rodzice lecieli do mnie w kwietniu. Też ni w ząb angielskiego. Tata dał urzędnikowi "list do custom" 4 zdania ode mnie. On przeczytał postukał w komputer i powiedział: "Dziękuję" Moi rodzice robili test na lotnisku w Poznaniu. Moi mają boostera ale on jest nie konieczny. Generalnie nie mieli żadnych problemów z podróżą. W obie strony mieli 3 miejsca na 2 osoby.

• Like 1
Napisano
On 6/2/2022 at 6:58 PM, mariano85 said:

Dzieki i pozdrawiam

Super! Bardzo fajnie że rodzice w końcu Cię odwiedza:) nie sadze by mieli jakieś problemy na lotnisku, starszych ludzi raczej nikt nie podejrzewa imigracyjne intencje, starych drzew się nie przesadza (pewnie @andyopole zaraz się odezwie, że bredzę :D).

akurat miałam przyjemność przylecieć na LAX dwa dni temu z Europy i kolejka na immigration dla turystów była ogromna wiec niech się rodzice uzbroją w cierpliwość bo będą czekać długo, nie ma na to rady. Testow na COVID za bardzo nikt nie sprawdza w usa, tylko wyrywkowo, no i w samolocie trzeba podpisać deklaracje ze sie zrobilo negatywny test. Ale przy checkinie w Polsce na pewno będą od nich tego wymagać wiec muszą zrobić , gdzie to nie wiem bo ja akurat z AMS wracałam wiec tam robiłam.

BTW jak napisałeś, że masz super nowinę to juZ myślałam ze chcesz się pochwalić, że zostaniesz ojcem, haha… ale widać na to musimy jeszcze poczekać :D

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, MeganMarkle napisał:

starych drzew się nie przesadza (pewnie @andyopole zaraz się odezwie, że bredzę :D).

Oj, Ty chyba chcesz żeby Cię tak po ojcowsku przez kolano przełożyć. ;) 

Nooo, juz dawno mi tak nikt cisnienia nie podniósł!  Przyjechałem do USA jako 50 latek, bardzo młodo chociaż późno. A teraz? Kobieta w moim wieku to stara baba :D ale facet w moim wieku. ..., to ho hooo. Pani w imigracyjnym, w maju,  dwa razy sprawdzala moj DOB i pytala czy to nie pomylka. Tak ze ten.... :P

2 godziny temu, MeganMarkle napisał:

Testow na COVID za bardzo nikt nie sprawdza w usa, tylko wyrywkowo

Dzis rano, jadąc do pracy słyszałem na radio że od poniedziałku bedzie zniesiony obowiązek testów Cowidowych na wjeździe do USA. Słyszeliście coś na ten temat? 

Edytowane przez andyopole
  • Haha 2
Napisano
W dniu 3.06.2022 o 09:12, mcpear napisał:

Moi rodzice lecieli do mnie w kwietniu. Też ni w ząb angielskiego. Tata dał urzędnikowi "list do custom" 4 zdania ode mnie. On przeczytał postukał w komputer i powiedział: "Dziękuję" Moi rodzice robili test na lotnisku w Poznaniu. Moi mają boostera ale on jest nie konieczny. Generalnie nie mieli żadnych problemów z podróżą. W obie strony mieli 3 miejsca na 2 osoby.

Dzieki za odpowiedz, rodzice zrobia sobie w swoim miescie test jutro (Piatek) o 13 a lot maja w Sobote o 11, jest duzo tanszy, i potem na lotnisku nie beda sie musieli stresowac. 

W dniu 10.06.2022 o 16:37, MeganMarkle napisał:

Super! Bardzo fajnie że rodzice w końcu Cię odwiedza:) nie sadze by mieli jakieś problemy na lotnisku, starszych ludzi raczej nikt nie podejrzewa imigracyjne intencje, starych drzew się nie przesadza (pewnie @andyopole zaraz się odezwie, że bredzę :D).......

Dziekuje, powiedzialem juz rodzicom o deklaracji w samolocie i ze juz w USA kolejka do immigration moze byc dluga wiec wiec zeby sie nie martwili. 

W dniu 10.06.2022 o 16:37, MeganMarkle napisał:

BTW jak napisałeś, że masz super nowinę to juZ myślałam ze chcesz się pochwalić, że zostaniesz ojcem, haha… ale widać na to musimy jeszcze poczekać :D

HAHAHAH no na to musicie jeszcze troche poczekac ALE ... juz robimy z zona pewne kroki, ale o sczczegolach napisze wam jak juz rodzice wyjada bo teraz mam sporo na glowie. :P 

Pozdawiam 

• Like 2
Napisano
1 hour ago, mariano85 said:

Dzieki za odpowiedz, rodzice zrobia sobie w swoim miescie test jutro (Piatek) o 13 a lot maja w Sobote o 11, jest duzo tanszy, i potem na lotnisku nie beda sie musieli stresowac. 

Nie muszą robić testu. Od poniedziałku znieśli obowiązek testu