mi0706 Napisano 12 Maja 2013 Zgłoś Napisano 12 Maja 2013 Mógłby mi ktoś powiedzieć czy w uczęszczanych szkołach wpisywać szkołę do której aktualnie chodzę i wpisac przyszłą datę ukończenia? Czy szkoły pisać po polsku czy próbować tłumaczyć? Czy do ambasady trzeba brać tłumaczenia wszystkich dokumentów jakie mam do okazania? A czytało instrukcję na stronie ambasady odnośnie dokumentów? Co do szkół - oczywiście po angielsku!!!
Gość espe Napisano 12 Maja 2013 Zgłoś Napisano 12 Maja 2013 Nie ma czegoś takiego jak MA? To posiadając mgr z kierunku humanistycznego ma się magistra nauk ścisłych czyli MS? Sorry, z racji własnego i znajomych wykształcenia zapomniałem o istnieniu humanistów .
gotti1940 Napisano 12 Maja 2013 Zgłoś Napisano 12 Maja 2013 A czytało instrukcję na stronie ambasady odnośnie dokumentów? Co do szkół - oczywiście po angielsku!!! Czytało i było napisane że wszystko musi być tłumaczone ale widzę tu na forum, że niektórzy piszą inaczej. Tak samo szkoły. Wiem, że do wizy b-2 pisałem szkoły po polsku i było ok. EDIT: Czy adres mogę napisać oddzielony średnikami np: PCIMOWA 1/23; PCIM DOLNY 01-234; POLAND?
serafina Napisano 12 Maja 2013 Zgłoś Napisano 12 Maja 2013 Sorry, z racji własnego i znajomych wykształcenia zapomniałem o istnieniu humanistów . No właśnie, a podejmując temat magistra i MA/MS - mając mgr z ekonomii to ma się MS czy MA?
ilya_ Napisano 12 Maja 2013 Zgłoś Napisano 12 Maja 2013 mozesz wpisac MA / MSc magister ekonomii w usa to MBSc z tego co wiem to jak jest doktor ekonomii to on podaje sie za Jan Kowalski,PhD in economics,
viciu080 Napisano 13 Maja 2013 Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 Czytało i było napisane że wszystko musi być tłumaczone ale widzę tu na forum, że niektórzy piszą inaczej. Tak samo szkoły. Wiem, że do wizy b-2 pisałem szkoły po polsku i było ok. EDIT: Czy adres mogę napisać oddzielony średnikami np: PCIMOWA 1/23; PCIM DOLNY 01-234; POLAND? Tutaj z polskimi literami piszesz tylko nazwisko w jednej rubryce jeśli masz polskie znaki, nazwy szkół też po angielsku, przynajmniej ja tak zrobiłem. Tu jest całe kompendium http://loteria-wizowa.pl/
leszekny Napisano 13 Maja 2013 Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 u mnie jest problem z formularzem DS230 part II, nie mogę wypełnic komputerowo 36 do 38, wy też tak macie? czy wypełniacie ręcznie?
wan Napisano 13 Maja 2013 Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Moja żona została wylosowana w loterii wizowej z dosyć niskim numerem 000021xx, teraz zastanawiamy sie czy zdecydować się na wyjazd i osiedlenie w USA. Żeby dać sobie więcej czasu na zastanowienie chcemy wysłać wnioski (DS-230 i DSP-122) i tutaj następuje moje pytanie. Z uwagi na to że nie mam żadnej rodziny w US a ze znajomym juz dawno nie utrzymuję kontaktu, nie wiem jakie adresy mam wpisać we wniosku DS-230 pkt. 10 i 11? Adres pod którym zamierzam mieszkać i adres pod który mają wysłać Zieloną Krtę. Adres pod którym zamierzam mieszkać mogę podać podczas rozmowy w ambasadzie z konsulem, a co z adresem pod który wysyłają GK, mogę go podać podczas rozmowy z konsulem czy musze teraz we wniosku? Mam też pytanie odnoście samego wyjazdu czy nadal bardziej opłaca się wyjechać i żyć w US czy nie jest już to tak opłacalne jak np.10 lat temu i jak teraz wygląda sytuacja na rynku pracy dodam, że jestem inżynierem konstrukcji z uprawnieniami a moja żona ma wykształcenie prawnicze, ale pracuje w administracji. Z góry dziękuję za pomoc.
sly6 Napisano 13 Maja 2013 Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 Mozecie te adresy podac na rozmowie .. a co do pracy to jak ze znajomoscia jezyka ,tego tez specjalistycznego,..Mozecie zaczac od tzw min i pracy np na budowie,w sklepie .A potem dalej pracowac,uczyc sie .np aby zdobyc uprawnienia .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.