Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja nie mialam przyjemnosci poznac tutaj zadnego Polaka. Jakos watpie, zeby osiedlali sie w moich okolicach. Poza tym w ogole mi na tym nie zalezy. Codziennie rozmawiam z moimi rodzicami na skype, czytam polskie strony, czasami obejrze jakis program. To tyle jesli chodzi o stycznosc z jezykiem.

Napisano

Ja tez nie spotkalam zadnego Polaka w okolicy, chociaz w sumie nie bywam w wielu miejscach i tez mieszkam na koncu swiata. Teraz mamy na campie 5 osob z Polski, wiec moge sobie pogadac + codziennie gadam czy to z rodzina czy ze znajomymi na necie.

Jak bylam w NY i zatrzymalam sie na Brooklynie to poszlam do jakiegos malego, dziwnego sklepu po mleko. Zastanawialam sie ktore kupic i podszedl do mnie pan i po polsku zarekomendowal zakup jakiegostam. Bylam zaskoczona :D

Napisano

Ja tez nie spotkalam zadnego Polaka w okolicy, chociaz w sumie nie bywam w wielu miejscach i tez mieszkam na koncu swiata. Teraz mamy na campie 5 osob z Polski, wiec moge sobie pogadac + codziennie gadam czy to z rodzina czy ze znajomymi na necie.

Jak bylam w NY i zatrzymalam sie na Brooklynie to poszlam do jakiegos malego, dziwnego sklepu po mleko. Zastanawialam sie ktore kupic i podszedl do mnie pan i po polsku zarekomendowal zakup jakiegostam. Bylam zaskoczona :D

Ponieważ bezbłędnie "wyczul" w Tobie Polkę.

• Upvote 1
Napisano

Wyczul? Co masz na mysli? ;P

Bylam z przyszla bratowa wiec rozmawialysmy troche po polsku :P

No to dobrze ze rozmawialas po polsku. Pamiętaj jednak żeby nie wiecej niz trochę bo staniesz się mniej amerykańska.

Napisano

Wlasnie zdalam sobie sprawe ze odkad mieszkam w Stanach (2,5 roku) jeszcze nigdy nie wpadlam na drugiego Polaka. Nie znam zadnego... Macie podobne doswiadczenie, czy zyjecie w poblizu innych Polakow?

O tak? No to zapraszam do nas na Greenpoint.

Napisano

Po polsku wlasciwie nie rozmawiam w ogole. W pracy, w domu, itp. po angielsku. Tak jak kzielu, dzienna porcja rozrywki w postaci polskich serwisow newsowych ;)

Napisano

No to dobrze ze rozmawialas po polsku. Pamiętaj jednak żeby nie wiecej niz trochę bo staniesz się mniej amerykańska.

Andy, obawiam sie, ze nie da sie byc jeszcze mniej amerykanskim w moim przypadku. ;<<<<