andyopole Napisano 6 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, ilon napisał: O ile dobrze kojarze, to jezeli pobiera sie Amerykanska emeryture w Polsce to ZUS potraca skladke na ubezpieczenie zdrowotne (o ile zalatwia sie takie cos oficjalnie, zamiast pobierac emeryture na konto w USA i robic sobie przelewy). Ale dokladnie to jeszcze sie nie wczytywalam bo do emerytury mi zostalo zbyt dlugo Poza wyborami to co tam u was? Jakies letnie/wakacyjne plany? Nie tylko składkę na ZUS ale takze PIT. Zanim Ilonko doczekasz emerytury to wszystko sie zmieni jeszcze z 15 razy. Ustawa o unikaniu podwojnego opodatkowania pomiedzy Polska a USA od wielu lat czka na na ratyfikacje amerykanskiego Senatu. A polskie lobby zamiast o to zadbac to wybiera Nawrockiego. Polak majacy niemiecka emeryture nie placi podatku od niej podatku w Polsce a za amerykanska owszem. Edytowane 6 Czerwca przez andyopole 1 Cytuj
kinia2071 Napisano 6 Czerwca Zgłoś Napisano 6 Czerwca W dniu 4.06.2025 o 20:51, andyopole napisał: Tez nie bedzie jakas oszolamiajaca kwota ale jak sie wszystko doda zusammen do kupy to na chleb ze smalcem wystarczy. O ile bedziesz miał do czego wracać bo powoli tracę wiarę, że ludzie nie widzą problemu Zaraz się okaże, że jakaś dżungla będzie lepsza do życia i spokojniejsza Cytuj
andyopole Napisano 6 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca 5 godzin temu, kinia2071 napisał: O ile bedziesz miał do czego wracać Dlatego jak na wstepie: W dniu 2.06.2025 o 10:03, andyopole napisał: I ja zacząłem się wahać. Cytuj
kinia2071 Napisano 7 Czerwca Zgłoś Napisano 7 Czerwca Tu w sumie nawet nie ma co się powoli wahać tylko jechać w kompletnie inny kraj ale one się powoli kończą.. Hiszpania była rajem dla Anglików i Polaków no ale przez zakup nieruchomości się Hiszpanie zdenerwowali. Cytuj
Zuza007 Napisano Poniedziałek o 14:09 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 14:09 On 6/3/2025 at 5:33 PM, kinia2071 said: za 25lat pracy raczej nic wysokiego nie dostaniesz. Moja mama za 40lat pracy ma 3200, waloryzacja była kilkanaście razy prognozowaną emeryturę możesz sobie obliczyć tutaj https://www.zus.pl/swiadczenia/emerytury/kalkulatory-emerytalne/emerytura-na-nowych-zasadach/kalkulator-emerytalny-prognozowana-emerytura Ja za prowadzenie biznesu, płacenie zusu i podatku dostanę po 30latach 800zł mam się z czego cieszyć. są kolejki powoli podobne do nfz zależy od specjalisty, jak idziesz prywatnie to jesteś przyjmowany od ręki, a za podanie ręki specjalista krzyczy od 250zł za wizytę, a takich wizyt czasem jest 4. Ja za endokrynologa 350zł za wizytę odbyłam 3 takie + leki na otyłość 500zł miesięcznie także no. W Luxmed Nie robią operacji i nie robią zabiegów, wysyłają do prywatnych szpitali które się tym zajmują, a tam ceny potrafią wystrzelić w kosmos, na nfz sobie można poczekać do śmierci, na endokrynologa w Gdańsku na cito czas oczekiwania 3lata W Luxmed, jak się jest ubezpieczonym przez sporego pracodawcę, to firma ma podpisaną umowę z Luxmed z tzw. SLA, w którym określone są maksymalne terminy czekania na wizytę/badania u konkretnych specjalistów (max 2 tygodnie). Jak Ci nie są w stanie zaproponować wizyty w tym terminie (łącznie z placówkami współpracującymi) to idziesz gdzie chcesz i zwracają Ci kasę. Dodatkowo my mamy tzw "swobodę leczenia". Możesz się leczyć gdzie chcesz a firma (nie pamiętam czy Luxmed czy moja firma - pewnie to drugie) zwraca 70% kosztów wizyty. Są jakieś limity roczne, ale całkiem spore (2700?). Dodatkowo, jak się leczysz u kogoś w Luxmed a potrzebujesz operacji, to albo sami biorą Cię do swojego szpitala na NFZ albo kierują do kogoś znajomego. Można też iść na jedną płatną wizytę do polecanego specjalisty i on "wciśnie" Cię do siebie na oddział. Ja tak zrobiłam. Miałam operację tarczycy (nie super pilną), po jednej wizycie pan doktor wpisał mnie do siebie na operację (czekałam kilka miesięcy - 3, może 4). Operacja była za free (na NFZ). Cytuj
andyopole Napisano Poniedziałek o 17:06 Autor Zgłoś Napisano Poniedziałek o 17:06 2 godziny temu, Zuza007 napisał: W Luxmed, jak się jest ubezpieczonym przez sporego pracodawcę, to firma ma podpisaną umowę z Luxmed z tzw. SLA, w którym określone są maksymalne terminy czekania na wizytę/badania u konkretnych specjalistów (max 2 tygodnie). Jak Ci nie są w stanie zaproponować wizyty w tym terminie (łącznie z placówkami współpracującymi) to idziesz gdzie chcesz i zwracają Ci kasę. Dodatkowo my mamy tzw "swobodę leczenia". Możesz się leczyć gdzie chcesz a firma (nie pamiętam czy Luxmed czy moja firma - pewnie to drugie) zwraca 70% kosztów wizyty. Są jakieś limity roczne, ale całkiem spore (2700?). Dodatkowo, jak się leczysz u kogoś w Luxmed a potrzebujesz operacji, to albo sami biorą Cię do swojego szpitala na NFZ albo kierują do kogoś znajomego. Można też iść na jedną płatną wizytę do polecanego specjalisty i on "wciśnie" Cię do siebie na oddział. Ja tak zrobiłam. Miałam operację tarczycy (nie super pilną), po jednej wizycie pan doktor wpisał mnie do siebie na operację (czekałam kilka miesięcy - 3, może 4). Operacja była za free (na NFZ). Obawiam sie ze ichnie stawki nie sa osiagalne dla biednego emeryta... Cytuj
kinia2071 Napisano Wtorek o 19:20 Zgłoś Napisano Wtorek o 19:20 W dniu 9.06.2025 o 16:09, Zuza007 napisał: W Luxmed, jak się jest ubezpieczonym przez sporego pracodawcę, to firma ma podpisaną umowę z Luxmed z tzw. SLA, w którym określone są maksymalne terminy czekania na wizytę/badania u konkretnych specjalistów (max 2 tygodnie). Jak Ci nie są w stanie zaproponować wizyty w tym terminie (łącznie z placówkami współpracującymi) to idziesz gdzie chcesz i zwracają Ci kasę. Dodatkowo my mamy tzw "swobodę leczenia". Możesz się leczyć gdzie chcesz a firma (nie pamiętam czy Luxmed czy moja firma - pewnie to drugie) zwraca 70% kosztów wizyty. Są jakieś limity roczne, ale całkiem spore (2700?). Dodatkowo, jak się leczysz u kogoś w Luxmed a potrzebujesz operacji, to albo sami biorą Cię do swojego szpitala na NFZ albo kierują do kogoś znajomego. Można też iść na jedną płatną wizytę do polecanego specjalisty i on "wciśnie" Cię do siebie na oddział. Ja tak zrobiłam. Miałam operację tarczycy (nie super pilną), po jednej wizycie pan doktor wpisał mnie do siebie na operację (czekałam kilka miesięcy - 3, może 4). Operacja była za free (na NFZ). Emeryta nie stać na Luxmed wiec mówisz tutaj o pracujących, a nie o emerytach. Luxmed w wielu przypadkach odmawia i nawet nie wysyła na operacje im bardziej skomplikowana operacja tym bardziej odmawiają niestety. Ja mam NFZ jako przedsiębiorca, a i tak chodze prywatnie nawet nie brałam Luxmeda czy innego czegoś bo to nie ma sensu dla mnie. Cytuj
SuperTraveller Napisano Wtorek o 21:54 Zgłoś Napisano Wtorek o 21:54 Coś świeżego na ten temat - https://finanse.wp.pl/luxmed-nie-chce-leczyc-seniorow-siec-odpiera-zarzuty-7165789699062688a Cytuj
andyopole Napisano Wtorek o 22:46 Autor Zgłoś Napisano Wtorek o 22:46 50 minut temu, SuperTraveller napisał: Coś świeżego na ten temat - https://finanse.wp.pl/luxmed-nie-chce-leczyc-seniorow-siec-odpiera-zarzuty-7165789699062688a Ktory to tam? Mentzen? Stwierdzil ze zlikwiduje ubezpieczenia zdrowotne? I zebral duze poparcie! Wtedy nie tylko starzy ale i mlodzi beda musieli korzystac z uslug "szeptuchy". Cytuj
kzielu Napisano Środa o 00:35 Zgłoś Napisano Środa o 00:35 2 hours ago, SuperTraveller said: Coś świeżego na ten temat - https://finanse.wp.pl/luxmed-nie-chce-leczyc-seniorow-siec-odpiera-zarzuty-7165789699062688a W sumie milo ze polacy dostaja mala dawke ameryki jako ze tak wielu desperacko chce sie tu wybrac. Powinni sobie to wyobrazil tylko x100 i aplikowalne do wszystkich a nie seniorow. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi