andyopole Napisano 6 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, ilon napisał: O ile dobrze kojarze, to jezeli pobiera sie Amerykanska emeryture w Polsce to ZUS potraca skladke na ubezpieczenie zdrowotne (o ile zalatwia sie takie cos oficjalnie, zamiast pobierac emeryture na konto w USA i robic sobie przelewy). Ale dokladnie to jeszcze sie nie wczytywalam bo do emerytury mi zostalo zbyt dlugo Poza wyborami to co tam u was? Jakies letnie/wakacyjne plany? Nie tylko składkę na ZUS ale takze PIT. Zanim Ilonko doczekasz emerytury to wszystko sie zmieni jeszcze z 15 razy. Ustawa o unikaniu podwojnego opodatkowania pomiedzy Polska a USA od wielu lat czka na na ratyfikacje amerykanskiego Senatu. A polskie lobby zamiast o to zadbac to wybiera Nawrockiego. Polak majacy niemiecka emeryture nie placi podatku od niej podatku w Polsce a za amerykanska owszem. Edytowane 6 Czerwca przez andyopole 1 Cytuj
kinia2071 Napisano 6 Czerwca Zgłoś Napisano 6 Czerwca W dniu 4.06.2025 o 20:51, andyopole napisał: Tez nie bedzie jakas oszolamiajaca kwota ale jak sie wszystko doda zusammen do kupy to na chleb ze smalcem wystarczy. O ile bedziesz miał do czego wracać bo powoli tracę wiarę, że ludzie nie widzą problemu Zaraz się okaże, że jakaś dżungla będzie lepsza do życia i spokojniejsza Cytuj
andyopole Napisano 6 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca 5 godzin temu, kinia2071 napisał: O ile bedziesz miał do czego wracać Dlatego jak na wstepie: W dniu 2.06.2025 o 10:03, andyopole napisał: I ja zacząłem się wahać. Cytuj
kinia2071 Napisano 7 Czerwca Zgłoś Napisano 7 Czerwca Tu w sumie nawet nie ma co się powoli wahać tylko jechać w kompletnie inny kraj ale one się powoli kończą.. Hiszpania była rajem dla Anglików i Polaków no ale przez zakup nieruchomości się Hiszpanie zdenerwowali. Cytuj
Zuza007 Napisano 9 Czerwca Zgłoś Napisano 9 Czerwca On 6/3/2025 at 5:33 PM, kinia2071 said: za 25lat pracy raczej nic wysokiego nie dostaniesz. Moja mama za 40lat pracy ma 3200, waloryzacja była kilkanaście razy prognozowaną emeryturę możesz sobie obliczyć tutaj https://www.zus.pl/swiadczenia/emerytury/kalkulatory-emerytalne/emerytura-na-nowych-zasadach/kalkulator-emerytalny-prognozowana-emerytura Ja za prowadzenie biznesu, płacenie zusu i podatku dostanę po 30latach 800zł mam się z czego cieszyć. są kolejki powoli podobne do nfz zależy od specjalisty, jak idziesz prywatnie to jesteś przyjmowany od ręki, a za podanie ręki specjalista krzyczy od 250zł za wizytę, a takich wizyt czasem jest 4. Ja za endokrynologa 350zł za wizytę odbyłam 3 takie + leki na otyłość 500zł miesięcznie także no. W Luxmed Nie robią operacji i nie robią zabiegów, wysyłają do prywatnych szpitali które się tym zajmują, a tam ceny potrafią wystrzelić w kosmos, na nfz sobie można poczekać do śmierci, na endokrynologa w Gdańsku na cito czas oczekiwania 3lata W Luxmed, jak się jest ubezpieczonym przez sporego pracodawcę, to firma ma podpisaną umowę z Luxmed z tzw. SLA, w którym określone są maksymalne terminy czekania na wizytę/badania u konkretnych specjalistów (max 2 tygodnie). Jak Ci nie są w stanie zaproponować wizyty w tym terminie (łącznie z placówkami współpracującymi) to idziesz gdzie chcesz i zwracają Ci kasę. Dodatkowo my mamy tzw "swobodę leczenia". Możesz się leczyć gdzie chcesz a firma (nie pamiętam czy Luxmed czy moja firma - pewnie to drugie) zwraca 70% kosztów wizyty. Są jakieś limity roczne, ale całkiem spore (2700?). Dodatkowo, jak się leczysz u kogoś w Luxmed a potrzebujesz operacji, to albo sami biorą Cię do swojego szpitala na NFZ albo kierują do kogoś znajomego. Można też iść na jedną płatną wizytę do polecanego specjalisty i on "wciśnie" Cię do siebie na oddział. Ja tak zrobiłam. Miałam operację tarczycy (nie super pilną), po jednej wizycie pan doktor wpisał mnie do siebie na operację (czekałam kilka miesięcy - 3, może 4). Operacja była za free (na NFZ). Cytuj
andyopole Napisano 9 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2 godziny temu, Zuza007 napisał: W Luxmed, jak się jest ubezpieczonym przez sporego pracodawcę, to firma ma podpisaną umowę z Luxmed z tzw. SLA, w którym określone są maksymalne terminy czekania na wizytę/badania u konkretnych specjalistów (max 2 tygodnie). Jak Ci nie są w stanie zaproponować wizyty w tym terminie (łącznie z placówkami współpracującymi) to idziesz gdzie chcesz i zwracają Ci kasę. Dodatkowo my mamy tzw "swobodę leczenia". Możesz się leczyć gdzie chcesz a firma (nie pamiętam czy Luxmed czy moja firma - pewnie to drugie) zwraca 70% kosztów wizyty. Są jakieś limity roczne, ale całkiem spore (2700?). Dodatkowo, jak się leczysz u kogoś w Luxmed a potrzebujesz operacji, to albo sami biorą Cię do swojego szpitala na NFZ albo kierują do kogoś znajomego. Można też iść na jedną płatną wizytę do polecanego specjalisty i on "wciśnie" Cię do siebie na oddział. Ja tak zrobiłam. Miałam operację tarczycy (nie super pilną), po jednej wizycie pan doktor wpisał mnie do siebie na operację (czekałam kilka miesięcy - 3, może 4). Operacja była za free (na NFZ). Obawiam sie ze ichnie stawki nie sa osiagalne dla biednego emeryta... Cytuj
kinia2071 Napisano 10 Czerwca Zgłoś Napisano 10 Czerwca W dniu 9.06.2025 o 16:09, Zuza007 napisał: W Luxmed, jak się jest ubezpieczonym przez sporego pracodawcę, to firma ma podpisaną umowę z Luxmed z tzw. SLA, w którym określone są maksymalne terminy czekania na wizytę/badania u konkretnych specjalistów (max 2 tygodnie). Jak Ci nie są w stanie zaproponować wizyty w tym terminie (łącznie z placówkami współpracującymi) to idziesz gdzie chcesz i zwracają Ci kasę. Dodatkowo my mamy tzw "swobodę leczenia". Możesz się leczyć gdzie chcesz a firma (nie pamiętam czy Luxmed czy moja firma - pewnie to drugie) zwraca 70% kosztów wizyty. Są jakieś limity roczne, ale całkiem spore (2700?). Dodatkowo, jak się leczysz u kogoś w Luxmed a potrzebujesz operacji, to albo sami biorą Cię do swojego szpitala na NFZ albo kierują do kogoś znajomego. Można też iść na jedną płatną wizytę do polecanego specjalisty i on "wciśnie" Cię do siebie na oddział. Ja tak zrobiłam. Miałam operację tarczycy (nie super pilną), po jednej wizycie pan doktor wpisał mnie do siebie na operację (czekałam kilka miesięcy - 3, może 4). Operacja była za free (na NFZ). Emeryta nie stać na Luxmed wiec mówisz tutaj o pracujących, a nie o emerytach. Luxmed w wielu przypadkach odmawia i nawet nie wysyła na operacje im bardziej skomplikowana operacja tym bardziej odmawiają niestety. Ja mam NFZ jako przedsiębiorca, a i tak chodze prywatnie nawet nie brałam Luxmeda czy innego czegoś bo to nie ma sensu dla mnie. Cytuj
SuperTraveller Napisano 10 Czerwca Zgłoś Napisano 10 Czerwca Coś świeżego na ten temat - https://finanse.wp.pl/luxmed-nie-chce-leczyc-seniorow-siec-odpiera-zarzuty-7165789699062688a Cytuj
andyopole Napisano 10 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 10 Czerwca 50 minut temu, SuperTraveller napisał: Coś świeżego na ten temat - https://finanse.wp.pl/luxmed-nie-chce-leczyc-seniorow-siec-odpiera-zarzuty-7165789699062688a Ktory to tam? Mentzen? Stwierdzil ze zlikwiduje ubezpieczenia zdrowotne? I zebral duze poparcie! Wtedy nie tylko starzy ale i mlodzi beda musieli korzystac z uslug "szeptuchy". Cytuj
kzielu Napisano 11 Czerwca Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2 hours ago, SuperTraveller said: Coś świeżego na ten temat - https://finanse.wp.pl/luxmed-nie-chce-leczyc-seniorow-siec-odpiera-zarzuty-7165789699062688a W sumie milo ze polacy dostaja mala dawke ameryki jako ze tak wielu desperacko chce sie tu wybrac. Powinni sobie to wyobrazil tylko x100 i aplikowalne do wszystkich a nie seniorow. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi