agatenka Napisano wczoraj o 13:53 Zgłoś Napisano wczoraj o 13:53 U nas już rozpoczął się rok szkolny! Nigdy nie przyzwyczaję się do szkoły na początku sierpnia, ale człowiek przynajmniej ma chwilę na oddech i nadrobienie zaległości, więc za bardzo narzekać nie będę. Jak zwykle wakacje minęły zdecydowanie za szybko i jak to zawsze bywa, brakowało czasu na wszystko. Jak praktycznie co roku odwiedziliśmy Polskę na miesiąc. Po śmierci teściów kilka lat temu mam jakiś taki niepokój (bo nie chcę tego nazwać paniką) i bardzo zależy mi na tym, żeby moje dzieciaki spędziły z dziadkami jak najwięcej czasu. Dlatego Polska jest teraz naszym obowiązkowym punktem wakacyjnych planów czy byśmy chcieli czy nie. Na szczęście co roku udaje się znaleźć jeszcze chwilę, żeby zobaczyć coś nowego, innego i ciekawego. W tym roku było to Quito i Galapagos. Niesamowicie polecam ten kierunek! Wyspy są naprawdę niesamowite i co mnie zaskoczyło, dużo tańsze niż kiedyś mi się wydawało. Archipelag uchodzi za jedną z najdroższych destynacji na świecie i oczywiście można wybrać luksusowy jacht za kilkadziesiąt tysięcy dolarów od osoby, ale da się też zwiedzić Galapagos rodzinnie za dosłownie ułamek tej kwoty. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, mogę napisać coś więcej, bo nie chcę tutaj za bardzo zaśmiecać. 2 1 Cytuj
mcpear Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu Forum znacznie przycichło jak zniesiono obowiązek B1/B2. Tematy typu: "co napisać aby nie dostać odmowy", albo "dostałem odmowę - jak mogę się odwołać" zapełniały forum 5-6 lat temu. Na 100% ucichły tematy: "mam od dziecka marzenie wyjechać na stałe do USA - totalnie nie wiem jak się za to zabrać". Ale pojawiło się ileś grup na Facebooku, gdzie owi marzyciele się realizują i otrzymują ciekawe (może nie zawsze na 100% prawdziwe) porady. Poza tym chyba takie pytania chatgpt obsługuje całkiem sprawnie. Tak więc pewnie jest prawdziwym stwierdzenie, że AI uśmierca forum. Pewnie się trochę rozrusza w temacie politycznym jak będą wyniki midterm (o ile ich nie odwoła administracja z powodu jakiegoś stanu wyjątkowego). Potem to pewnie będziemy dyskutować goręcej podczas primaries - (pewnie wokół Super Tuesday) - pewnie wybór kandydata partii demokratycznej może przynieść trochę emocji, gdyż po stronie GOP w zasadzie kogo namaści PDT ten zostanie kandydatem (o ile sam nie wystartuje na zasadzie "a co mi zrobicie"). Potem trochę ruchu się pojawi przy okazji wyborów. (może nawet i @rzecze1 uaktywni się na jakiś czas). Kolejne wojny czy inwazja na Grenlandię albo aneksja Kuby chyba nie rozruszają żywiołowości na forum. (Iran czy Wenezuela nie wywołały specjalnego ruchu tutaj) A DV - coż. "Permanentnie zawieszona" - skasowana nie jest bo na to trzeba zgody kongresu. Tak więc DV27, DV28 i DV29 się nie odbędzie. Nikt o to kopii kruszyć nie będzie. To nie jest temat w mediach. A zieolne karty? Nie zdziwię się jak te kaucje co na razie wprowadzili w Dominikanie nie zostaną ustanowione na cały świat. Co więcej to nie będzie temat kampanii wyborczej. Jeśli jakimś cudem wygra kandydat demokratów w 2028 to też wielkich zmian w temacie emigracji nie wróżę. Nie zdziwię się jak zawieszenie loterii zostałoby podtrzymane. Retoryka GOP: "nie potrzeba nam więcej diversity" bo biali już nie stanowią 50% populacji jest prosta i skuteczna - co więcej umiem sobie wyobrazić przehandlowanie ubicia "diversity visa program" w zamiast za jakieś szczątkowe dodatkowe federalne fundusze dla medicaid albo medicare. Podobnie jak @Zuza007 na forum wchodzę codziennie - zanim jeszcze zaloguje się do roboty Cytuj
mcpear Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu 5 hours ago, agatenka said: U nas już rozpoczął się rok szkolny! Nigdy nie przyzwyczaję się do szkoły na początku sierpnia, ale człowiek przynajmniej ma chwilę na oddech i nadrobienie zaległości, więc za bardzo narzekać nie będę. Jak zwykle wakacje minęły zdecydowanie za szybko i jak to zawsze bywa, brakowało czasu na wszystko. Jak praktycznie co roku odwiedziliśmy Polskę na miesiąc. Po śmierci teściów kilka lat temu mam jakiś taki niepokój (bo nie chcę tego nazwać paniką) i bardzo zależy mi na tym, żeby moje dzieciaki spędziły z dziadkami jak najwięcej czasu. Dlatego Polska jest teraz naszym obowiązkowym punktem wakacyjnych planów czy byśmy chcieli czy nie. Na szczęście co roku udaje się znaleźć jeszcze chwilę, żeby zobaczyć coś nowego, innego i ciekawego. W tym roku było to Quito i Galapagos. Niesamowicie polecam ten kierunek! Wyspy są naprawdę niesamowite i co mnie zaskoczyło, dużo tańsze niż kiedyś mi się wydawało. Archipelag uchodzi za jedną z najdroższych destynacji na świecie i oczywiście można wybrać luksusowy jacht za kilkadziesiąt tysięcy dolarów od osoby, ale da się też zwiedzić Galapagos rodzinnie za dosłownie ułamek tej kwoty. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, mogę napisać coś więcej, bo nie chcę tutaj za bardzo zaśmiecać. SUPER! Ja jestem zainteresowany Galapagos bardzo bardzo - szukam jak to zrobić za w miarę przyzwoite pieniądze. Koszty ofert na cruise powalają mnie (jedynie Celebrity to robi z popularnych linii). To jeden z moich bucket list items, które chyba chciałbym szybko zrobić. 1 Cytuj
Kora83 Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu @mcpear myślisz,że jak demokraci dojdą do władzy,to zniosą na 100% zawieszenie dv? Głównie ten wątek,Trump-wydarzenia i dv26 jest wciąż aktywne. A szkoda.Sent from my SM-S916B using Tapatalk Cytuj
kzielu Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu 35 minutes ago, mcpear said: SUPER! Ja jestem zainteresowany Galapagos bardzo bardzo - szukam jak to zrobić za w miarę przyzwoite pieniądze. Koszty ofert na cruise powalają mnie (jedynie Celebrity to robi z popularnych linii). To jeden z moich bucket list items, które chyba chciałbym szybko zrobić. Kolega z roboty byl ostatnio w Ekwadorze (nie Galapagos akurat tylko w gorach) i bardzo polecal). Cytuj
kzielu Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu 7 minutes ago, Kora83 said: @mcpear myślisz,że jak demokraci dojdą do władzy,to zniosą na 100% zawieszenie dv? Głównie ten wątek,Trump-wydarzenia i dv26 jest wciąż aktywne. A szkoda. Sent from my SM-S916B using Tapatalk Jak wyciagneli jakies elementarne wnioski z poprzednich wyborow to nie - bo populacja do ktorej uderzali (imigranci, latynosi, itd) ewidetnie uznala ze wszystko spoko ale gosc ktory mowi ze nas wszystkich w p***u deportuje jest jednak lepszy i na niego zaglosowali. Wiec wniosek byl taki ze imigracja w wyborach sie zupelnie nie oplaca - i zeby bylo jasne - kazda z partii ma imigracje jako taka centralnie w dupie i widzi ja tylko jako mozliwosc zyskania glosow (tylko obydwie strony widzialy to w zupelnie inny sposob). Cytuj
rzecze1 Napisano 17 godzin temu Zgłoś Napisano 17 godzin temu 56 minutes ago, mcpear said: (...) (może nawet i @rzecze1 uaktywni się na jakiś czas). Haha! Wyobraź sobie nie mam notyfikacji na mailu, chyba oprócz bezpośrednich wiadomości może, ale wróciłem właśnie z pracy i tak sobie pomyślałem, a o wejdę na Forum.. bo nie pamietam kiedy ostatnio byłem. I proszę, 52 minutes ago wywołany do tablicy Faktycznie mnie tu mało jest. O polityce nie chce mi się ostatnio rozmawiać, a co dopiero pisać na necie; ostatnimi laty każdy ma coraz bardziej umocowane jak kotwica zdanie w każdym temacie, także takie rzucanie grochem o ścianę robi się trochę pointless dla moderate voter jak ja. O wizy pracownicze czy imigracyjne do USA starać się nie zamierzam, od wielu lat właściwie; zostałem ostatnio - po 19 latach pomyślałem czas przyszedł - poddanym tutejszego króla, także dwa statki mi wystarczą, może oba nie zatoną. A wiz turystycznych jak słusznie zauważasz mało kto potrzebuje, ESTA przychodzi online, także jo... siłą rzeczy ruch na forum trochę słabnie Ale... speaking of ESTA... we wrześniu będę w USA po praz pierwszy od - aż trudno w to uwierzyć biorąc pod uwagę mój przedcovidowy record kiedy się latało raz na rok minimum - będę pierwszy raz od października 2018 roku! Także może wpadnie jakaś obserwacja i komentarz lub dwa outsidera Seattle, Mount Rainier National Park, Gorge Amphitheatre na weekend i przy powrocie może jakiś mały road trip górną stroną, TBD, zobaczymy jak się będziemy czuć. Pierwszy raz na North West, ii @andyopole pewnie powie że nie, no ale ja myślę, że to "prawie" Oregon Poza tym mam nadzieję, że wszystko u wszystkich stabilnie ok. Pozdrawiam! Cytuj
mcpear Napisano 16 godzin temu Zgłoś Napisano 16 godzin temu 1 hour ago, Kora83 said: @mcpear myślisz,że jak demokraci dojdą do władzy,to zniosą na 100% zawieszenie dv? Głównie ten wątek,Trump-wydarzenia i dv26 jest wciąż aktywne. A szkoda. Sent from my SM-S916B using Tapatalk Uważam że NIE 1 Cytuj
andyopole Napisano 16 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 16 godzin temu P 26 minut temu, rzecze1 napisał: no ale ja myślę, że to "prawie" Oregon Patrzac z GB to nawet Vancouver BC prawie po sasiedzku. Ale jakby co to kawalek podlogi i chleb ze smalcem zawsze sie znajdzie. I dorozke na lotnisko tez sie podesle. Cytuj
rzecze1 Napisano 16 godzin temu Zgłoś Napisano 16 godzin temu 9 minutes ago, andyopole said: P Patrzac z GB to nawet Vancouver BC prawie po sasiedzku. Haha, to prawda. Na mapie jednym palcem można przykryć 10 minutes ago, andyopole said: Ale jakby co to kawalek podlogi i chleb ze smalcem zawsze sie znajdzie. I dorozke na lotnisko tez sie podesle. Dzięki! Tym razem nie będzie okazji, ale w razie "W" zawsze pamiętam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi