micham Napisano 13 Maja 2022 Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 Leciał ktoś z Was może przez Niemcy z Polski do US of A, w ciągu ostatnich 2 miesięcy ? Cytuj
andyopole Napisano 13 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 Godzinę temu, ilon napisał: Haha jak kiedys ta dwojka wskoczy to zrobie Poza tym kochani to szczesliwego piatku 13go!!!! Dzieki, wzajemne. Ty juz po robocie a ja jeszcze 2.5 hodziny tyrania mam przed soba. Cytuj
micham Napisano 13 Maja 2022 Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 Tam jest jakaś jeszcze kontrola covid ?Bo ostatnio słyszałem ze RFN ma nadal jedne z bardziej restrykcyjnych zasad wjazdu... Cytuj
Iskierka Napisano 13 Maja 2022 Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 Godzinę temu, micham napisał: Tam jest jakaś jeszcze kontrola covid ?Bo ostatnio słyszałem ze RFN ma nadal jedne z bardziej restrykcyjnych zasad wjazdu... Co ty nie powiesz Ja leciałam tydzień temu z USA do DE i się zgadzam. W USA zapomniałam o COVIDzie, a DE połowa ludzi nosi maseczki, nawet jak nie trzeba. Do tego wszystkie środki transportu + biura + przychodnie obowiązkowe. Ale zakupy w galeriach można robić już bez. Zgubiłam się w tych ichniejszych regulacjacj. Lot z USA do Europy akurat: - Maseczki wymagane w samolocie. - Zaświadczenie o szczepieniu / pozytywny test PCR z ostatnich iluś tygodni albo negatywny test antygenowy.- PS. RFN to chyba od 1990 już nie istnieje, po tym jak 3.10 nastąpiło zjednoczenie obu części Niemiec + obalenie muru berlińskiego. Wybacz, musiałam, dokształcili mnie przez te 4 lata mieszkania w DE Cytuj
micham Napisano 13 Maja 2022 Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) 17 minut temu, Iskierka napisał: Co ty nie powiesz xddd 17 minut temu, Iskierka napisał: PS. RFN to chyba od 1990 już nie istnieje, po tym jak 3.10 nastąpiło zjednoczenie obu części Niemiec + obalenie muru berlińskiego. Wybacz, musiałam, dokształcili mnie przez te 4 lata mieszkania w DE To chyba Cię słabo dokształcili...nazwa istnieje do dziś. Nieładnie tak kogoś pouczać będąc niedoinformowanym. Edytowane 13 Maja 2022 przez micham Cytuj
Iskierka Napisano 13 Maja 2022 Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 4 minuty temu, micham napisał: xddd To chyba Cię słabo dokształcili...nazwa istnieje do dziś. Nieładnie tak kogoś pouczać będąc nieniedoinformowanym. racja, przepraszam! Pomyliło mi się z NRF (literki przestawiłam). Ogólnie tutaj to było zawsze mówione DDR + BRD, wszystko po niemiecku zawsze, także polskie nazw y pouciekały mi z głowy. Także zwracam honor, ja RFN nazywam po prostu Bundesrepublik Deutschland. Cytuj
andyopole Napisano 13 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) 15 minut temu, Iskierka napisał: Pomyliło mi się z NRF (literki przestawiłam). W kwestii formalnej: NRF to byl dawny, polski komunistyczny wynalazek. Tak wtedy ten kraj nazywano: Niemiecka Republika Federalna a ten drugi kraj Niemiecka Republika Demokratyczna. Po upadku komuny, NRD gdzies sie zapodzialo a to co zostalo zaczeto nazywac RFN. Tym samym popsuli rym w starym slaskim dowcipie: Pytanie: Jakie sa cztery najwazniejsze rzeczy dla Slazaka? Odpowiedz: Geld, geburstag, gescheft und gross paken z eNeReF! Edytowane 13 Maja 2022 przez andyopole 1 Cytuj
agatenka Napisano 15 Maja 2022 Zgłoś Napisano 15 Maja 2022 On 5/13/2022 at 5:36 PM, Iskierka said: Lot z USA do Europy akurat: - Maseczki wymagane w samolocie. - Zaświadczenie o szczepieniu / pozytywny test PCR z ostatnich iluś tygodni albo negatywny test antygenowy.- Zalezy od kraju. Wczoraj lecialam lotem (Mia - Waw), ani maseczek, ani szczepienia ani testow.. 1 Cytuj
Iskierka Napisano 15 Maja 2022 Zgłoś Napisano 15 Maja 2022 56 minut temu, agatenka napisał: Zalezy od kraju. Wczoraj lecialam lotem (Mia - Waw), ani maseczek, ani szczepienia ani testow.. To powyżej przy locie przez Niemcy (Frankfurt), oni wciąż tu debatują, czy znieść maseczki w środkach transportu publicznego czy nie. Podobno koniec z maseczkami 31 maja, ale kto ich tam wie Jak jest jedna rzecz, za którą lubię USA to właśnie brak maseczek od marca, człowiek poczul wreszcie namiastkę dawnego, przed-covidowego życia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi