Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
40 minut temu, kinia2071 napisał:

zwrot akcji nie zły, cóż patrząc jak głosowali Polacy to nigdy nie będzie dobrze. Czasami żałuje, że wróciłam z emigracji -_-

I ja zaczalem sie wahac...

Napisano

nie ma po co wracać i nie ważne kto tu rządzi, ja prowadząc biznes w Polsce po przeprowadzce z UK uderzyło mnie jak ciężko tu coś załatwić. Jak nie zarabiasz to i tak płacić musisz gdzie w UK nie zarabiałeś- nie płaciłeś. Podatki są wysokie jak na życie, Polacy są tak tu skłóceni, że jak powiesz, że wspierasz prawice lub lewice to Cie zjedzą:P ale ogólnie Polska ładna i tyle z plusów.. Pytanie czy jesteś gotowy na kubeł zimnej wody tutaj

Napisano

Tez zależy w jakim etapie życia się jest. Jeśli się wraca tylko na emeryturę, bez planów pracy czy biznesu to Polska wcale nie musi być taka zła. Jeśli się wraca jeszcze za lat pracy, to wszystko może wyglądać inaczej. Wszystko chyba zależy od oczekiwań i planów. 

Napisano (edytowane)
58 minut temu, mcpear napisał:

Powrót do Polski z amerykańską emeryturą to chyba oznacza brak ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce - czy się mylę @andyopole?

Ja mam przepracowane w Polsce 25 lat + 5 lat w UK. Dostanę więc jakichś parę groszy. 

edit: a wraz z polska emerytura takze ubezpieczenie.

Edytowane przez andyopole
  • Like 2
Napisano
3 hours ago, mcpear said:

Powrót do Polski z amerykańską emeryturą to chyba oznacza brak ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce - czy się mylę @andyopole?

A tam a tam, jakiś pakiecik w Luxmedzie się wykupi i będzie git. Pennies on dollar vs amerykańskie premiumy :p

ja też myślę żeby może kiedyś wrócić na emeryturę do Polszy z walizka dolarów :) ale z drugiej strony chce być blisko dzieci więc zobaczymy gdzie one będą.. a ty jaki masz plan na złote lata? Florajda? :)

Napisano
19 minut temu, MeganMarkle napisał:

jakiś pakiecik w Luxmedzie się wykupi i będzie git.

Gdzieś słyszałem, nie wiem czy to prawda, że do Luxmedu kolejki nie mniejsze niż do NFZ. Dodatkowo, ponoć nie robią wszystkiego,  np. skomplikowanych zabiegów czy operacji.