Paulina_89 Napisano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Października 2018 29 minut temu, andyopole napisał: Jesli chcesz przepis na zalewe to mi przypomnij, mam w domowym kompie. Wlasnie zamykam firme i ruszam do domu, dosc na dzis. Niby mamy po sezonie ale w tym tygodniu troche nasz przysypalo zamowieniami. UK, Chile, Uruguay, Iraq, UAE I jeszcze kilka innych dziwnych krajow. No to podbijam prosbe moli i tez poprosze o przepis :-) z gory dziekujemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkb Napisano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Października 2018 7 godzin temu, Xarthisius napisał: ...snieg mi pada za oknem... Pozazdroscic... mam nadzieje, ze u nas juz niedlugo tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulina_89 Napisano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Dzis zap i zdzilo ostro:( dobrze, ze jutro lece na poludnie, gdzie ma byc 80 stopni wheee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Dnia 12.10.2018 o 15:18, haneczka019 napisał: Patiptts jak tam u was? Wszystko w porządku? Pozrywane linie, powalone drzewa, dom caly, zero pradu i wody przez najblizsze tygodnie ale trzymamy sie wszyscy cali. Sorry ale dopiero zlapalam neta u znajomych. Musielismy tez kupic generator. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Października 2018 https://ibb.co/fSQddphttps://ibb.co/ch66W9 https://ibb.co/eeTEJphttps://ibb.co/kcZMyphttps://ibb.co/mFsKjUhttps://ibb.co/mkh8dphttps://ibb.co/irPzjU to tylko nasz yard i okolica, tak zeby wam zobrazowac, wiekszosc juz uprzatnieta 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Października 2018 52 minuty temu, Patipitts napisał: Pozrywane linie, powalone drzewa, dom caly, zero pradu i wody przez najblizsze tygodnie ale trzymamy sie wszyscy cali. Trzymajcie się! Jak będziecie czegoś potrzebować to dajcie znać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haneczka019 Napisano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Października 2018 8 godzin temu, Patipitts napisał: Pozrywane linie, powalone drzewa, dom caly, zero pradu i wody przez najblizsze tygodnie ale trzymamy sie wszyscy cali. Sorry ale dopiero zlapalam neta u znajomych. Musielismy tez kupic generator. Dobrze, że Wam nic nie jest. Po takim "powitaniu" w nowym miejscu teraz musi być już tylko lepiej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Dnia 12.10.2018 o 16:36, Paulina_89 napisał: No to podbijam prosbe moli i tez poprosze o przepis :-) z gory dziekujemy! Sorry że tak późno ale busy byłem niesamowicie. Zalewa w takich proporcjach: 1 szklanka octu, 2 szklanki przegotowanej wody, 2 szklanki cukru, 1 stołowa łyżka soli. To że tak powiem proporcja wyjsciowa dla octu 10%. Ilosci octu, cukru i soli mozna regulowac wg wlasnych upodobań. Ja np dodaje do dyni goździków i angielskiego ziela a ostatnio wrzuciłem gałązkę pietruszki i koperku. Na dodatek, ponieważ dynia jest dość mdła w smaku dorzucilem kilka ziaren pieprzu i papryczkę chili dla dodania "charakteru". Zaraz poszukam przepisu na wino z dyni, jeśli znajdę to wrzucę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 15 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Taki leniwy sposob na dynie w całości, bez krojenia i z minimum nakładu pracy to dyniowe winko. W czasach komunistycznej prohibicji popularny był taki przepis: W dyni od góry, tam gdzie ogonek wycinamy ostroznie okrągły dekielek. Wielkość taka żeby weszła dłoń. Następnie wyjmujemy zawartość czyli nasionka i te farfocle do czysta. Potem wsypujemy do środka cukier. Średnie dynia ok. 1 kg cukru. Nakładamy porządnie dekielek i "obkapujemy" świecą żeby było szczelne, bez dostępu powietrza. Wstawiamy do miski, nakrywamy ściereczką. Po około 3 tygodniach w zależności od temperatury otoczenia pozostaje tylko skorupa a reszta, jak w Kanie Galilejskiej zamienia się w winko. Czasem skorupa pęknie sama dlatego ta miska. Cudo to nie jest, mocy ma tyle co cienka sake ale trochę zabawy i uciecha jest. Miłej zabawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Stalo sie! Dzis moi Tesciowie otrzymali promesy B1/B2. Wspaniala nowina! Dla Narodu: wspolczynnik odmow dla FY19 wlasnie sie zmniejszyl! Dla PGL: kolejnych dwoch pasazerow to czysty zysk i wzrost cen akcji! A ja? Powoli zaczynam rozgladac sie za nowym krajem... Moze Nowa Zelandia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.