MeganMarkle Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Dobra koncze temat bo nie chce wam zaśmiecać wątku na którym inne ciekawe dyskusje towarzyskie zawsze się toczą a podatki to nuuuuuuuuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vlade Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 10 minut temu, MeganMarkle napisał: Hmmm... no ok, ale to jak w PL płace 19% a w usa 15% to mogę tamto 19% odliczyć i mi te 4% oddadzą? Bo jakoś nie wierze Nie, nie oddadza, kredyt za zagraniczne podatki nie moze obnizyc podatkow naleznych z innych zrodel, takze w najlepszym razie wyzerujesz sobie to co trzeba zaplacic od dochodu z Polski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 29 minutes ago, MeganMarkle said: Hmmm... no ok, ale to jak w PL płace 19% a w usa 15% to mogę tamto 19% odliczyć i mi te 4% oddadzą? Bo jakoś nie wierze Nie to on miał na myśli. Pokażę Tobie na przykładzie - omijam podatek stanowy. Załóżmy, że zarobiłaś w Polsce $50k i dla prostoty odporowadziłaś tam podatku ok $9k. Do tego zarobiłaś w USA $75k, co powodowało że pobierali zaliczki w progu 12% (jako małżeństwo) i odprowdzili zaliczki w wysokości (dla prostoty trochę upraszczam): $7k. Aczkowiek po zsumowaniu tych dochodów okazuje się że łącznie zarobiłaś: $125k. To teraz jak to z podatkiem jest? Liczy się wpierw ile byś zapłaciła od tych pierwszych "polskich" 50 tys w USA - okazuje się, że w USA podatek od nich efektywnie byłby około 10% (byłabyś w skali 12%) - czyli około $5k. I to jest zerowane bo uznają twój tax credit z Polski czyli tak jakby te $50k byłoby zwolnione z opodatkowania w USA. Aczkolwiek ono wpływa w jakim progu podatkowym będziesz z tymi pozostałymi $75k. Bo należy je traktować tak jakby to były zarobki odpowiednio pomiędzy 50,001 dolarem a 125,000 dolarem - w związku z tym zaliczki pobrane mogą być niższe niż to co było konieczne. Pobrali od Ciebie $7k (około), a okazuje się że powinni około $13k (bo jesteś w innym progu podatkowym). Czyli od tej części amerykańskiej masz dopłatę. Co oznacza, że za część polską nie płacisz podwójnie - bo zapłaciłas w Polsce (nawet więcej niż trzeba - tutaj nikt nie zwróci Tobie pieniędzy pobranych przez polski US), aczkolwiek po zsumowaniu dochodów część amerykańska wypchnęła CIebie w wyższe progi opodatkowania co powoduje, że masz niedopłatę. Chociaż wg mnie te $30k to chyba z księżyca wzięta suma. Ale w ten sposób "zgrubnie" możesz sobie oszacować ile musisz dopłacić. Największe dopłaty są jak polski dochód przesuwa Ciebie do kolejnego progu opodatkowania , który jest znacząco wyżej opodatkowany niż poprzedni (czyli z 12% do 22% albo z 24% do 32%) - dlatego tak dobrałem też liczby w moim przykładzie aby uzmysłowić istotę problemu Z uwagi na to kiedyś wyliczyłem dla siebie, że dochodów poniżej 30-35k PLN rocznie to praktycznie nie opłaca się mieć - dlatego zrezygnowałem z wynajmu mieszkania w Polsce i stoi ono puste. Taki dochód powodowałby duże skomplikowanie procesu rocznego rozliczania podatkowego w USA - pewnie musiałbym brać jakiś doradców-specjalistów od rozliczania dochodów w dwóch krajach (a tak to sam opędzam turbotaxem), których opłacenie + fakt wyższego opodatkowania moich amerykańskich dochodów móglby spowodować skonsumowanie wszystkich przychodów polskich a nawet je przekroczyć. Poza tym z rozmysłem przed wyjazdem poszukałem konta oprocentowanego na 0%, aby te mikro grosze nie były doliczane do rachunku, aby i to móc omijać. A propos jak przenosiłem się do USA (wtedy na wizie L1) to z rozmysłem sterowałem procesem aby transfer nastąpił ... 31 grudnia i podjąłem pracę w USA już w nowym roku kalendarzowym, ale wiadomo, z loterii nie zawsze tak można. Przez to stary rok rozliczyłem w Polsce bez przychodów Amerykańskich a nowy w USA bez polskich. Po przeczytaniu wielu artykułów i i dyskusji o opodatkowaniu tego pierwszego roku po przenosinach uznałem, że to będzie najlepsze uproszczenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Dzięki bardzo @mcpear , tak właśnie tez to zrozumiałam i policzyłam sobie na sucho te podatki w excelu i faktycznie mamy dopłatę jak w twoim przykładzie ale małą, żadne tam dziesiątki tysięcy... żałuje tez że nie zrobiliśmy takiego researchu przed wyjazdem jak ty, może części problemów udałoby się uniknąć. A teraz to już po ptokach. Dobrze ze mieszkanie sprzedałam bo tez nie chciałam się bawić w wynajem, grosze z tego są a problemów masa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vlade Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 29 minut temu, MeganMarkle napisał: Dobrze ze mieszkanie sprzedałam bo tez nie chciałam się bawić w wynajem, grosze z tego są a problemów masa... Sprzedalas je w 2018? Nie chce Cie dobijac, ale jesli tak i bylo to w trakcie rezydentury (albo jak wybierzesz bycie rezydentem za caly rok) to podlega to opodatkowaniu w stanach, od zysku (cena sprzedazy minus kupna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 2 hours ago, vlade said: Sprzedalas je w 2018? Nie chce Cie dobijac, ale jesli tak i bylo to w trakcie rezydentury (albo jak wybierzesz bycie rezydentem za caly rok) to podlega to opodatkowaniu w stanach, od zysku (cena sprzedazy minus kupna) Na szczęście nie podlega bo po pierwsze sprzedałam za dokładnie tyle co kupiłam (bez zysku) a poza tym sprzedałam je po 8 latach od zakupu wiec już pod podatek nie podlega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 W Polsce nie podlega. W USA podlega cały czas (nie ma reguły, że jak 5 lat posiadasz to jest to zwolnione) - aczkolwiek jak sprzedałaś za tę samą kwotę co kupiłaś tak więc nie wygenerowało dochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 4 minuty temu, mcpear napisał: W Polsce nie podlega. W USA podlega cały czas (nie ma reguły, że jak 5 lat posiadasz to jest to zwolnione) - aczkolwiek jak sprzedałaś za tę samą kwotę co kupiłaś tak więc nie wygenerowało dochodu. A jeśli dom w Polsce kupiłem ponad 30 lat temu za równowartość $1500 A teraz jest wart $100k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 To masz ale ROI. 6667% w 30 lat. To tak ze 222% rocznie Dopóki nie sprzedasz dopóty nie masz dochodu - jak sprzedasz to dochód się wygeneruje. Koszty z tych 30 lat można jakoś odpisać od dochodu (nie znam zasad). Nie wiem jak to dokładnie jest ale chyba są możliwości zwolnienia tego z podatku jak w jakimś krótkim czasie przeznaczysz na cele związane z nieruchomościami - ale nie jestem tutaj specem (nie przerabiałem tematu jeszcze). Jakbyś kupił 100 takich domów to dziś byś miał z 10M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 28 minut temu, mcpear napisał: To masz ale ROI. 6667% w 30 lat. To tak ze 222% rocznie Dopóki nie sprzedasz dopóty nie masz dochodu - jak sprzedasz to dochód się wygeneruje. Koszty z tych 30 lat można jakoś odpisać od dochodu (nie znam zasad). Nie wiem jak to dokładnie jest ale chyba są możliwości zwolnienia tego z podatku jak w jakimś krótkim czasie przeznaczysz na cele związane z nieruchomościami - ale nie jestem tutaj specem (nie przerabiałem tematu jeszcze). Jakbyś kupił 100 takich domów to dziś byś miał z 10M Nawet sobie nie wyobrażasz jaka to była kasa w 1986 roku. Przeciętna miesięczna wypłata w tamtych czasach to było ok. $20, (slownie: dwadzieścia USD). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi