mcpear Napisano 7 Września 2017 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 OK. Skoro to tylko kwestia "wprawy przy rezerwowaniu" to poproś tę osobę co dokonuje rezerwacji aby wpisała Twoje dane, twój numer (zagranicznego prawa jazdy) i twoją kartę kredytową. Unikniesz wszelkich problemów. Wypożyczanie aut przez osoby z polskim prawem jazdy jest możliwe. Co prawda ja mam tylko doświadczenia z Avisa i Hertza, ale ludzie przyjeżdżający na wakacje korzystają z różnych wypożyczalni i to działa.
cee Napisano 7 Września 2017 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 No to git. Rozważam różne opcje i jedna z nich jest wypożyczenie auta. Oczywiście Polak szuka oszczędności swoim kosztem, ale to chyba mamy w naturze Dzięki za odpowiedź.
kzielu Napisano 7 Września 2017 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Godzinę temu, cee napisał: Nie ma żadnej kombinacji. Osoba która bardziej się orientuje w tych sprawach chce wypożyczyći mi auto. Jeśli nie da się w ten sposób pójdę i sam spróbuję. Po to jest forum aby znaleźć jak najwięcej możliwości. Tyle ilu jest użytkowników tyle spraw i możliwości. Zatem pytam czy jest taka możliwość, czy ktoś "przychodził przez taki proces" gdzie kto inny robi rezerwację na auto, (obywatel US), a kto inny się zgłasza bez prawka z US. Tylko jakie to ma znaczenie ? Prawo jazdy nie wpływa absolutnie na nic, nie potrafisz zarezerwować samochodu na stronie wypożyczalni ? Może jakiś kurs obsługi internetu ? Wszystko się sprowadza do tego kto za samochód odpowiada. Jeżeli Ty będziesz odbierał bez jego obecności, to muszą być Twoje dane podane tak czy inaczej. Jeżeli on wypożyczy i odda Tobie to jeżeli Ci ten samochód ukradną, on będzie za niego płacił bo ubezpieczenie - jeżeli wykupi - nie będzie obowiązywało. Tym bardziej jeżeli nie wykupi. Wszelkie uszkodzenia - tak samo. Nie wiem co tu chcesz oszczędzić. Nie pomyliło Ci się z wątkiem o rejestracji samochodu ?
sly6 Napisano 8 Września 2017 Zgłoś Napisano 8 Września 2017 9 godzin temu, cee napisał: No to git. Rozważam różne opcje i jedna z nich jest wypożyczenie auta. Oczywiście Polak szuka oszczędności swoim kosztem, ale to chyba mamy w naturze Dzięki za odpowiedź. jak pisze Kzielu wyżej,możesz odebrać lecz ubezpieczenie inaczej działa niż w np Polsce. Jeśli obywatel wpisze samego siebie to później ściągną wszystko z jego karty bo ubezpieczenie nie pokryje nic. I takie to będą oszczędności.
cee Napisano 8 Września 2017 Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Nie chodzi o oszczędności w wypożyczeniu auta czy ubezpieczeniu. Chodzi o fakt że bilet jest dwukrotnie tańszy do Vegas niż Phoenix i jest lepsze połączenie. To wszystko. I daruj sobie kzielu te uszczypliwosci w stylu obsługi internetu czy coś. Naprawdę pytania zadać nie można, abyś nie robił podjazdu.
kzielu Napisano 8 Września 2017 Zgłoś Napisano 8 Września 2017 1 godzinę temu, cee napisał: Nie chodzi o oszczędności w wypożyczeniu auta czy ubezpieczeniu. Chodzi o fakt że bilet jest dwukrotnie tańszy do Vegas niż Phoenix i jest lepsze połączenie. To wszystko. I daruj sobie kzielu te uszczypliwosci w stylu obsługi internetu czy coś. Naprawdę pytania zadać nie można, abyś nie robił podjazdu. No rozumiem oszczędności na bilecie lotniczym, ale dlaczego tego samochodu sam nie zarezerwujesz ?
cee Napisano 8 Września 2017 Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Jak będzie trzeba to zarezerwuje. Narazie zapytałem czy jest taka możliwość.
mcpear Napisano 8 Września 2017 Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Pomysł pewnie godny rozwagi. Nadal nie rozumiem czemu miałby kolego twój wynająć to na Siebie a nie na Ciebie (skoro nie chodzi o oszczędności w wynajmie auta czy ubezpieczeniu jak piszesz). Wejdź na strone rentalscars.com wpisz gdzie chcesz wynająć, gdzie oddać i jak długo chcesz wypożyczyć - to ci da dobre oszacowanie ile to będzie kosztowało. Zwróc uwagę czy oferują ci auto z ubezpieczeniem. Wg moich szacunków wynajęcie auta w Hertzu lub Avisie (o ile nie masz jakiś korporacyjnych, hotelowych lub lotniczych zniżek - pewnie inne agencje wynajmu będą tańsze) na 24 h aby przejechać z Vegas do Phoenix będzie kosztowało około 200 USD z wszystkim podatkami, opłatami za mileage (w przypadku krótkiego wynajmu często wypożyczalnie ograniczają kilometraż) i opłatą za zwrot auta w innej lokalizacji + około 30 USD ubezpieczenia za dzień. Ale to szacunki moje. Najlepiej sprawdzać samemu w konkretnych datach
kzielu Napisano 8 Września 2017 Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Ja za one way rental z Cincinnati (wypozyczalem nie na lotnisku wiec taniej) do Chicago O'Hare z korporacyjna znizka zaplacilem w Hertzu ~$140 za full size car. Odleglosc jakies 320 mil zdaje sie. Ubezpieczenia oczywiscie nie bralem.
cee Napisano 9 Września 2017 Zgłoś Napisano 9 Września 2017 @mcpear ja nie napisałem że chce aby ktoś wynajął na siebie i broń boże na mnie. Nie robiłem jeszcze tego nigdy I dokładnie nie znam przebiegu całego jak to wygląda i co potrzebne. Narazie są to moje takie "suche" przemyślenia i szukanie różnych rozwiązań. Jak przyjdzie co do czego to sobie i sam wynajmę, tylko czy w przypadku płatności kartą debit z Polski nie jest to np droższe. Czy nie ma żadnych przeszkód czy obostrzen co do wypożyczenia auta przez obywatela innego kraju. To wszystko.W Polsce jakbym chciał wypożyczyć auto nie miałbym problemu, ale np taki ktoś nie wiem z Ukrainy czy Białorusi mógłby być inaczej postrzegany. Takie są fakty bo gdzie go później znajdziesz? Chyba że jestem w błędzie i takie coś nie ma w ogóle miejsca.Ostatnio jak wypozyczalismy auto na dobę to kosztowało to $70 plus paliwo nasze. Nie wnikalem w ubezpieczenia czy inne rzeczy bo nie ja za to płaciłem i generalnie mnie to nie interesowało. Ja zwiedzalem Także nawet jeśli z ubezpieczeniem wyszło by dwie stowki to i tak byłbym kilka godzin szybciej w pkt docelowym i o kilka stów taniej. A kwestia wypożyczenia auta jest już sprawą drugorzędna. Pytanie było tylko czy może to zrobić obywatel US, zapłacić, wpisać mnie jako kierującego itp. Jeśli nie ma różnicy i ja z Polski mogę sobie wynająć na tych samych zasadach to luz, oczywiście że zrobię to sobie sam. Z nudów porostu zadałem takie pytanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.