Skocz do zawartości

Dalsze Kroki Po Przyznaniu Wizy.

Mateusz20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serio? Przeciez jak nie ma dochodu to urzad nie dostanie zadnego PIT11 od pracodawcy. Na jakiej podstawie skarbowka wezwie do rozliczenia? ;>

Nie wiem. Mnie wezwal ze 4 lata temu.

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

A co do wymaganych papierów, to jakaś lista co wziąć ze sobą? I przede wszystkim jakiś "must have" na lotnisko, bo resztę w razie czego można sobie dosłać z Polski.

Po rozmowie dawali dalsze instrukcje, ale wiecie jak jest, zawsze lepiej dopytać.

Napisano

Poprosic zawsze moga, ale to wtedy mozna im odpowiedziec na pismo i wyjasnic. Ja zadnego pisma dotyczacego przeprowadzki nie wysylalam, mam kilku znajomych w skarbowce i powiedzieli, ze nie musze. Ale to moze zalezec od urzedu. Niejednokrotnie zdarzalo mi sie, ze dzwoniac do informacji podatkowej i dwoch urzedow - otrzymywalam zupelnie rozne odpowiedzi na jedno zapytanie. ;)

Nie wiem czy jest jakas lista, ale potrzebujesz paszport, koperte z ambasady, te rzeczy od lekarza, ktorych nie dawales w ambasadzie. Ja sobie wzielam ze soba jeszcze jeden akt urodzenia w razie jakbym do czegos potrzebowala. No i kasiura. :P

Napisano

nie ma zadnej listy. Masz miec ze soba paszport, koperte z ambasady i ta plytke(choc pewnie i tak o to nikt nie zapyta)a reszta to juz do Ciebie zalezy

Napisano

Jezeli nie masz dzialalnosci gospodarczej to mozesz zlozyc ZAP-3 w skarbowce wskazujac adres zagraniczny. Ja jak konczylem dzialalnosc w Polsce, zlozylem CEIDG-1, a potem PIT-36L w nowym roku z adresem zamieszkania w USA. Powinno wystarczyc.

Napisano

Jezeli nie masz dzialalnosci gospodarczej to mozesz zlozyc ZAP-3 w skarbowce wskazujac adres zagraniczny. Ja jak konczylem dzialalnosc w Polsce, zlozylem CEIDG-1, a potem PIT-36L w nowym roku z adresem zamieszkania w USA. Powinno wystarczyc.

A po co skarbówce Twój adres w USA?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...