kzielu Napisano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Serio? Przeciez jak nie ma dochodu to urzad nie dostanie zadnego PIT11 od pracodawcy. Na jakiej podstawie skarbowka wezwie do rozliczenia? ;> Nie wiem. Mnie wezwal ze 4 lata temu.
kzielu Napisano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Nie chodzi o przepis - po prostu patrzą że ktoś dotychczas co roku składał i nagle cisza więc wysyłają liścik... (Moim zdaniem)
Mateusz20 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 A co do wymaganych papierów, to jakaś lista co wziąć ze sobą? I przede wszystkim jakiś "must have" na lotnisko, bo resztę w razie czego można sobie dosłać z Polski. Po rozmowie dawali dalsze instrukcje, ale wiecie jak jest, zawsze lepiej dopytać.
ilon Napisano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Poprosic zawsze moga, ale to wtedy mozna im odpowiedziec na pismo i wyjasnic. Ja zadnego pisma dotyczacego przeprowadzki nie wysylalam, mam kilku znajomych w skarbowce i powiedzieli, ze nie musze. Ale to moze zalezec od urzedu. Niejednokrotnie zdarzalo mi sie, ze dzwoniac do informacji podatkowej i dwoch urzedow - otrzymywalam zupelnie rozne odpowiedzi na jedno zapytanie. Nie wiem czy jest jakas lista, ale potrzebujesz paszport, koperte z ambasady, te rzeczy od lekarza, ktorych nie dawales w ambasadzie. Ja sobie wzielam ze soba jeszcze jeden akt urodzenia w razie jakbym do czegos potrzebowala. No i kasiura.
glimi Napisano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 nie ma zadnej listy. Masz miec ze soba paszport, koperte z ambasady i ta plytke(choc pewnie i tak o to nikt nie zapyta)a reszta to juz do Ciebie zalezy
Mateusz20 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Ok dzięki, czyli tak jak myślałem:)
jkb Napisano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Jezeli nie masz dzialalnosci gospodarczej to mozesz zlozyc ZAP-3 w skarbowce wskazujac adres zagraniczny. Ja jak konczylem dzialalnosc w Polsce, zlozylem CEIDG-1, a potem PIT-36L w nowym roku z adresem zamieszkania w USA. Powinno wystarczyc.
SMA Napisano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Jezeli nie masz dzialalnosci gospodarczej to mozesz zlozyc ZAP-3 w skarbowce wskazujac adres zagraniczny. Ja jak konczylem dzialalnosc w Polsce, zlozylem CEIDG-1, a potem PIT-36L w nowym roku z adresem zamieszkania w USA. Powinno wystarczyc. A po co skarbówce Twój adres w USA?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.