po_lka Napisano 11 Listopada 2015 Autor Zgłoś Napisano 11 Listopada 2015 Lx13 dzieki za odpowiedź Jesli chodzi o Kanade to mysle ze w przyszlosci znajdzie sie w naszych planach podrozowych, zalezalo nam na USA bo jest tam najblizsza rodzina męza, chcielismy ich odwiedzic i z nimi pojechac na Florydę na urlop, chcielismy zobaczyc jak mieszkają, spędzic z nim czas. Jesli chodzi o spotkanie w Kanadzie razem z rodzina to nie byloby to problemem. Widujemy sie z nimi roznie, czasami raz do roku, czasami raz na 4 lata, ale zawsze w Pl i u nas,zalezalo nam na tym aby ich odwiedzic. podejdziemy do wizy jeszcze raz i to bedzie ostatni raz przykre jest to ze chodzimy wszyscy razem po tej samej planecie, a niestety w niektore miejsca mamy zakazy lub jest to bardzo utrudnione... po rozmowie z konsulem czuje sie zal ze ktos za Ciebie decyduje czy mozesz gdzies sie pojawic czy nie, to jest upokarzające i niesprawiedliwe.
kzielu Napisano 11 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2015 Bez sensu piszesz. Polska też wszystkich nie wypuszcza a każdy ma prawo wpuszczania do swojego kraju tego kogo tylko ma ochotę i nie wpuszczać tego kogo ochoty nie ma - szczególnie przestępców.
po_lka Napisano 12 Listopada 2015 Autor Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 kzielu nie uwazam ze pisze bez sensu ale kazdy ma swoje zdanie i moze je wyrazac na forum. nie wrzucaj do jednego worka pedofili, mordercow, dealer'ow i innych tego typu z osobami ktore uczestniczyly w rozboju, czy dostaly zawiasy za uszkodzenie mienia, niekiedy takie wypadki sie zdarzaja.... niech rzuci kamieniem ten kto nie jest bez winy..... zwrocilam sie o pomoc na forum i napisalam ze jest mi przykro ze nas nie wpuszczono- czy to jest bez sensu?
Zuza007 Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Po_lka, rozumiem, że jest Ci przykro, ale nie rozumiem tego, że nie do końca dociera do Ciebie dlaczego tak się stało. Zadziwiające jest dla mnie bagatelizowanie faktu, że Twój mąż jest karany i sugerowanie jakoby to było normalne i powszechne (a rozbój czymś tak błahym jak jazda bez biletu). Wierz mi nie znam NIKOGO, kto miałby wyrok, choćby w „zawiasach” (a znajomych mam bardzo wielu). Mnie nie dziwi, że kraj, który nie narzeka na brak chętnych do odwiedzenia go, woli nie wpuszczać ludzi, którzy np. uczestniczyli w burdach na tyle poważnych, żeby znalazły one finał w sądzie…. Oczywiście możecie próbować – może się Wam uda – ale raczej z podejściem, że jeżeli się uda to będzie to nieoczywisty sukces i powód do radości, niż obrażać się w przypadku odmowy (i pisać o „upokorzeniu” i "niesprawiedliwości").
po_lka Napisano 12 Listopada 2015 Autor Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Zuza007 o niesprawiedliwosci pisalam w swoim przypadku gdzie dostalam odmowe od razu bez mozliwosci udowodnienia powiązania ze swoim krajem nie chcialabym zeby teraz wszyscy najezdzali na mnie z powodu tego ze sie pytam i wyrazam swoja opinie, dziekuje wszytskim za odpowiedzi, juz wiem co mam robic i jakie dokumenty zlozyc w Ambasadzie. pozdrawiam i zycze milego dnia
kzielu Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 zwrocilam sie o pomoc na forum i napisalam ze jest mi przykro ze nas nie wpuszczono- czy to jest bez sensu? Bez sensu jest pisanie "wszyscy chodzimy po tej samej planecie"... Szczegolnie w sytuacji jak pol polski krzyczy zeby nie wpuszczac syryjczykow. Kazdy reguluje wjazd do swojego kraju tak jak ma na to ochote i nie mozna miec do niego za to zadnych pretensji. Ze do jednego worka wrzucac nie mozna to wiadomo. Rozne glupie rzeczy sie kiedys szczegolnie w mlodosci robilo (zeby bylo jasne - nie bralem udzialu w rozbojach ;-) )
Lx13 Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Ja chce dodać ze w USA rozbój jest traktowany jako naprawdę poważne przestępstwo. Mimo wszystko polecam Kanadę na początek.
sly6 Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 Kanada tez mam swoje zasady to ze nie ma wizy nie oznacza ze sie leci bez przeszkod,nie wiadomo co maja w swoich komputerach na granicy .jednak jest wymiana informacji pomiedzy Kanada a USA. do tego co napisala Karina to niech Twoj maz przypomni sobie co mowil Konsul,jak On sie zachowywal itd bo sa takie sprawy ze dostaje sie GC mimo ze ma cos z prawem nie tak .I podobnie moze byc z wiza turystyczna
Lx13 Napisano 13 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 W sumie Sly to masz racje. Kanada wprowadziła coś jak USA swoje Esta... Nie wiem jakie sa pytania w formularzu ale nie zdziwił bym sie gdyby pytali o niekaralność. I moze byc zonk.
po_lka Napisano 13 Listopada 2015 Autor Zgłoś Napisano 13 Listopada 2015 doczytalam sie wielu informacji, musze odszukac prawnika imigracyjnego ( aczkolwiek wiza nie jest imigracyjna) ktory pomoze "rozszyfrowac" czy wymierzona kara pozwala uzyskac prawo do wizy, wtedy bedziemy pewni czy jest wogole sens skladania ponownego wniosku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.