Skocz do zawartości

Loteria Wizowa 2018 Rejestracja Od 4 Października Do 7 Listopada

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A przejrzałeś ten wpis do końca? Z całości można wnioskować, że chodzi o osobę posiadającą wykształcenie inżynierskie. Może posiadasz np tytuł mistrza elektryka?

Jako takiego tytułu nie mam,ale mam świadectwo kwalifikacji uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń,instalacji i sieci na stanowisku eksploatacji bez ograniczeń,kieruję ludzmi przy budowie i przebudowie linii energetycznej.

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jako takiego tytułu nie mam,ale mam świadectwo kwalifikacji uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń,instalacji i sieci na stanowisku eksploatacji bez ograniczeń,kieruję ludzmi przy budowie i przebudowie linii energetycznej.

Kanada i Nowa Zelandia - dostaniesz kartę pobytu "od ręki" z takim zawodem "w ręku" (dużo tych rąk :)) i doświadczeniem zawodowym - bez czekania, aż Ciebie ktoś "wylosuje".

Odnośnie Loterii - moim zdaniem - tak, wpisujesz się w profil, który podałeś, ale zanim podejmiesz decyzję o powierzeniu swojego życia oraz pieniędzy losowi - proponuję zapytać u źródła czyli zadzwonić do Konsulatu w Warszawie lub Krakowie a otrzymaną odpowiedzią podzielić się na Forum.

Napisano

SZAMAN własnie wpadłem na forum zapytać się czy TY juz wysłałeś ? A tu patrze na 3 stronie zadałeś mi to samo pytanie:) Nie było mnie kilka dni i dla tego nie odpisałem.

Co do zgłoszenia jeszcze nie wysłałem w tym roku spróbuje trochę później hehe XD

A Ty?? Wysłałeś??

Swoja droga dziś sobie przypomniałem jak kilkanaście lat temu emitowali jesienią w TVP serial dokumentalny Zielona Karta ciekaw co teraz z tymi ludźmi się dzieje jak potoczyły się ich losy.

Pamiętam tez ze była w tedy piękna ciepła jesień kiedy "lecial" ten serial w TVP nie to co teraz za oknem...i jak USA ma mi sie dobrze nie kojarzyć:)

Napisano

Posiadanie polskich uprawnien nawet budowlanych dla amerykanskiego pracodawcy nic nie znaczy. Musialbys je zrobic w kraju anglojezycznym o podobnym procesie ich uzyskania.

Masz 2 drogi poprzez zawod wyuczony ja to rozumiem np ukonczona szkola zawodowa i odp dlugi staz pracy, w tym zawodzie lub wyksztalcenie, czyli szkola srednia lub studia.

Jesli masz uprawnienia budowlane w polsce to musisz posiadac tez odp wyksztalcenie wyzsze tzn min srednie jak jestes starej daty ale jesli je nabyles w ostatnim czasie to musisz miec studia wyzsze bo bez tego nie bedziesz miec mozliwosci uzyskania uprawnien elektrycznych budowlanych.

Jesli masz tylko SEP-y do 1kv czy wiecej np 110kv to sa one w USA gowno warte. Dla amerykanskiego pracodawcy mozesz je miec jak i nie miec nie ma to znaczenia, poniewaz odp bedziesz musiec zrobic na miejscu, inaczej cie nie dopuszcza do miejsca pracy.

CO do potencjalnego pracodawcy w USA to prawdopodobnie dopusci cie do pracy ale wszystko zalezy dla kogo realizuje zlecenia, inaczej bedzie miec na miejscu tubylca ze wszystkim co potrzebne i czym skorupka w amerykanskich realiach nasiakla...

Jeszcze jedno dla anglojezycznych krajow inzynier to nie to samo co inzynier w Polsce. Inzynier to czlowiek majacy zawod i doswadczenie, czasami to drugie wazniejsze niz pierwsze oczywiscie w odniesieniu do pewnej wysokosci stanowisk. Wiec inzynier czasami to osoba z fachem w reku ale bez odp wyksztalcenia. np Licenciat to bachelor.

Tytul mgr inz takze niewiele znaczy, co innego gdy masz tytul tzw mgr inz z tzw inzynierem europejskim chodzi o nostryfikacje dyplomu przez odp instytucje poprzedzona praktyka ktora akurat posiadasz pytanie w jakim zakresie w odniesieniu do komisji ktora ja oceniac mialaby i nadac ci taki tytul, czasami uczelnia umozliwia otrzymanie takiego tytulu ale nie kazda ratyfikowala odp umowe aby moc taki tytul nadawac i tak ja takiego tyt nie mam pomimo obietnic ze taki tytul moj rok mial otrzymac. jako dodatkowe uzupelknienie pelnego wyksztalcenia.

Co do ludzi prowadzacych projekty, nadzorujac budowy czy projektanci: przewaznie to ludzie majacy wyzsze wyksztalcenie elektryczne tzn level 9 oraz tyt inzyniera europejskiego (chartered engineer) a czasami jeszcze posiadajacy MBA. Reszta to zwykli pracownicy na budowach od kierownictwa po pracownikow najnizszych szczebli (dobrze zarabiajacy).

Takze sam okresl sobie kim jestes i gdzie moglbys siebie zakwalifikowac. Za granica uzyskanie odp uprawnien i wyksztalcenia to ciezkie pieniadze, na ktore moga pozwolic sobie nieliczni. Czesto MBA robi sie na koszt pracodawcy w ramach bonusu pozaplacowego dla elity w firmie.

Napisano

SZAMAN własnie wpadłem na forum zapytać się czy TY juz wysłałeś ? A tu patrze na 3 stronie zadałeś mi to samo pytanie:) Nie było mnie kilka dni i dla tego nie odpisałem.

Co do zgłoszenia jeszcze nie wysłałem w tym roku spróbuje trochę później hehe XD

A Ty?? Wysłałeś??

Swoja droga dziś sobie przypomniałem jak kilkanaście lat temu emitowali jesienią w TVP serial dokumentalny Zielona Karta ciekaw co teraz z tymi ludźmi się dzieje jak potoczyły się ich losy.

Pamiętam tez ze była w tedy piękna ciepła jesień kiedy "lecial" ten serial w TVP nie to co teraz za oknem...i jak USA ma mi sie dobrze nie kojarzyć :)

hej hej hej. Jutro ide z rodzinką zrobić zdjęcia. Musze jeszcze sprawdzić czy wymagania kompozycyjne itp. się zmieniły. Wiem, że nowością jest zakaz okularów na foto. Co jeszcze się zmieniło nie wiem.

Co do wysłania to zrobie to w tym tygodniu, może pod koniec.

Napisano

a ja sie wlasnie zastanawiam ile znacza polskieuprawnienia za granica?Bo ogolnie to mi chodzi po glowie wyrobienie sobie uprawnien. tyle ze planuje emigracje i tak sie zastanawiam czy jest jakikolwiek sens w takim przypadku? z zawodu jestem mgr inz geodeta i inz budownictwa. od 4 lat w geodezji pracuje... i nie wiem czy jest sens robienia polskich uprawnien...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...