Skocz do zawartości

Loteria Wizowa 2018 Rejestracja Od 4 Października Do 7 Listopada

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
8 minut temu, cee napisał:

Oczywiście że jest sprawą subiektywną ale więcej osób wyjeżdża z Polski do Ameryki i z Ameryki do Polski.

Bo sie filmow amerykanskich naogladali :) 

Napisano
3 minuty temu, cee napisał:

Oczywiście że jest sprawą subiektywną ale więcej osób wyjeżdża z Polski do Ameryki i z Ameryki do Polski.

A gdzie maja jechac? Nie jestem zreszta pewien czy rzeczywiscie tak duzo osob do USA z Polski przyjezdza. Te kilka osob z loterii plus pewnie najwieksza liczba w kategoriach rodzinnych. Zreszta to, ze Polska jest w loterii wskazuje, ze wcale tak duzo nie wyjezdza. Dla Amerykanina, Polska to kraj jeden z prawie 200, wiec to zadne zaskoczenie nie jest. Jeszcze niedawno mozna bylo poczytac ile Polakow wraca do Polski. To byly historycznie najwyzsze liczby. Bylo to spowodowane kryzysem w USA i wlasnie wzrostem kosztow zycia. Komentarz mojej mamy byl spowodowany tym co zobaczyla, czyli tak naprawde duzo syfu, tektury, cos co byloby uznane w Polsce za biede. A mogla to zobaczyc bo zamiast I-95 jechalismy US-1.

Napisano
8 minut temu, pelasia napisał:

Bo sie filmow amerykanskich naogladali :) 

To też, ale ja mam inne odczucia. Pojechałem turystycznie bo zawsze chciałem zobaczyć. Przyszłość wiszące z Holandią jednak zycie potoczyło się inaczej. To też zależy od tego jak się zobaczy te Amerykę. Zgodzę się z wami że jeśli tak na żywioł ktoś jedzie to będzie mega rozczarowany. Z drugiej zaś strony jak ktoś ma trochę oleju w głowie i trochę pomocy to można coś zdziałać. 

@KaeR

Napisano
4 minuty temu, cee napisał:

1 minutę temu, cee napisał:

KaeR oczywiście odsetek jest mniejszy ale w dalszym ciągu ludzie wyjeżdżają z pl. Łatwiej jest się osiedlc w Eu. 

Ludzie zawsze beda wyjezdzac. Dla Polaka przenosiny z Krakowa do Gdanska, to nie to samo co z LA do Richmond czy z NYC, wiec jak Amerykanin chce zmienic otoczenie to nie musi jechac do Polski. Zreszta Amerykanie sa przekonani o tym, ze to jest najlepszy kraj na ziemi. W rzeczywistosci nie jest, ale taka jest mentalnosc. jak jechalem do USA, to tez myslalem, ze fajnie. Fajnie to jest na poczatku a potem to miejsce, jak kazde inne. Pracujac minimum 50h/tygodniowo (ja bym powiedzial, ze jestem blizej 60+) z tego super kraju nie za wiele mam... 

Napisano

Zawsze jak ten temat powraca na forum to mam wrażenie, że nasi drodzy emigranci forumowi myślą, że w PL domy i samochody kupuje się za gotówkę, opieka zdrowotna jest "darmowa" i ogólnie nic tylko żyć pełnią życia w tym raju.

Od dawna nie mam ochoty udzielać się tutaj, ale jak czytam, że Polska jest tańsza niż Stany to mam wrażenie, że ludziom się w doopach poprzewracało w tej Ameryce :P

Mnie zatem interesuje inna kwestia - czy przeciętna polska pensja pozwala nabyć więcej dóbr niż jej odpowiednik w US?

Napisano
10 minut temu, SuperTraveller napisał:

Zawsze jak ten temat powraca na forum to mam wrażenie, że nasi drodzy emigranci forumowi myślą, że w PL domy i samochody kupuje się za gotówkę, opieka zdrowotna jest "darmowa" i ogólnie nic tylko żyć pełnią życia w tym raju.

Od dawna nie mam ochoty udzielać się tutaj, ale jak czytam, że Polska jest tańsza niż Stany to mam wrażenie, że ludziom się w doopach poprzewracało w tej Ameryce :P

Mnie zatem interesuje inna kwestia - czy przeciętna polska pensja pozwala nabyć więcej dóbr niż jej odpowiednik w US?

Tak sie zlozylo, ze w Polsce zylem i pracowalem dluzej niz w USA. Leczylem sie w Polsce i nie przypominam sobie, zeby mnie lub moja rodzine to zrujnowalo finansowo. Skladke si eplaci, wiec w tym sensie nie jest darmowo, ale w USA placisz Medicaid i nawet skorzystac sie nie da. 

Tak na marginesie, samochody w Polsce kupowalem za gotowke. 

I tak, Polska jest tansza niz Stany. Zylem w obydwu krajach, wiec mam porownanie. 

Napisano

OK, więc ja mogę odnieść się do UK gdzie pomieszkałem najdłużej do tej pory jeżeli chodzi o mieszkanie poza PL. Stać mnie było na zdecydowanie więcej niż w Polsce. Czy zatem UK też jest tańsze do życia niż USA?

P.S.

W Polsce nie słyszy się o bankructwie z powodu służby zdrowia - tu się po prostu umiera zanim leczenie w ogóle się zacznie :P

Napisano
21 minut temu, SuperTraveller napisał:

A z kolei zawsze lepiej wiedza jak sie zyje w USA osoby który nigdy tam nie mieszkały, były turystycznie albo słyszały z opowiadań rodziny/znajomych. Nikt z forumowych emigrantów nie pisze tego zeby sie wymądrzać tylko wyrażają swoje zdanie na podstawie doświadczenia, mówią jak jest. A niektórzy uważają ze ktos ich na sile próbuje zniechęcać czy cos.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...