Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Autobusiarz napisał:

3.99 to jest cena za pucharek tych lodów? Przecież to jest szokująco tanio.Coś takiego we Wrocławiu kosztowałoby nie mniej niż 6 dolarów.

Generalnie, życie i utrzymanie, biorąc pod uwagę siłę nabywczą  jest zdecydowanie tańsze w USA. Moja siostra na media domowe, typu, prąd, woda, gaz wydaje znacznie więcej niż ja. 

Oczywiście są też lodziarnie gdzie za lody można zapłacić wielokrotnie więcej. Są tacy, którzy płacą za T-shirt $300 A ja za niemal identyczny $25.

Edytowane przez andyopole

Napisano
42 minutes ago, Autobusiarz said:

3.99 to jest cena za pucharek tych lodów? Przecież to jest szokująco tanio.Coś takiego we Wrocławiu kosztowałoby nie mniej niż 6 dolarów.

Nie wiem gdzie Roelka mieszka -- gdzie ja jestem  -- Denver -- cos takiego tez by kosztowalo blizej $6, czesto wiecej. 

Napisano
14 minutes ago, katlia said:

Nie wiem gdzie Roelka mieszka -- gdzie ja jestem  -- Denver -- cos takiego tez by kosztowalo blizej $6, czesto wiecej. 

Tennessee. :D Godzinke drogi od Nashville.  Sredniej wielkosci miasto. 

Napisano
14 minutes ago, Roelka v.2 said:

Tennessee. :D Godzinke drogi od Nashville.  Sredniej wielkosci miasto. 

I chyba sredniej wielkosci COL :) Wlasnie sprawdzilam u mnie ceny najrozniejszych deserow typu ten ktory pokazalas. Wszyskie byly w cenach $5-$7. @Autobusiarz do tego musisz dodac tax (na jedzeniu u mnie okolo 4%) i napiwek przynajmniej 15%. Wiec az tak szokujaco tanio to nie jest, przynajmniej nie u mnie. 

• Upvote 1
Napisano
8 minut temu, katlia napisał:

I chyba sredniej wielkosci COL :) Wlasnie sprawdzilam u mnie ceny najrozniejszych deserow typu ten ktory pokazalas. Wszyskie byly w cenach $5-$7. @Autobusiarz do tego musisz dodac tax (na jedzeniu u mnie okolo 4%) i napiwek przynajmniej 15%. Wiec az tak szokujaco tanio to nie jest, przynajmniej nie u mnie. 

Tak, teraz policz ile takich deserów kupi amerykański średniak za godzinę pracy.

• Upvote 1
Napisano
2 hours ago, Roelka v.2 said:

Lody ze zdjecia sa za 2.99

Powiedzmy sobie szczerze ile w tym czymś jest lodów i jakiej jakości to są lody. Mi to wygląda na max dwie gałki, pewnie czegoś ukręconego z proszku z etylowaniliną. Z mojego doświadczenia słodycze w USA są strasznie drogie. Żeby rzeczywiście kupić coś dobrego za rozsądną cenę czasami trzeba sie dobrze naszukać żeby nie płacić jak za zboże za kawałek upieczonego ciasta.

Napisano
1 hour ago, katlia said:

dodac tax (na jedzeniu u mnie okolo 4%) i napiwek przynajmniej 15%

Super że o tym wspominasz, bo porównywanie cen w USA i w PL bardzo często nie uwzględnia faktu dodatkowych narzutów w cenach amerykańskich produktów.

Napisano
7 hours ago, andyopole said:

Tak, teraz policz ile takich deserów kupi amerykański średniak za godzinę pracy.

E, to taka zabawa... amerykanski sredniak wydaje mase pieniedzy miesiecznie za rzeczy o ktorych polski sredniak nie musi sie az tak obawiac. 

Napisano
6 hours ago, motorolnik said:

Z mojego doświadczenia słodycze w USA są strasznie drogie. Żeby rzeczywiście kupić coś dobrego za rozsądną cenę czasami trzeba sie dobrze naszukać 

USA to ogromniasty kraj o ktorym ludzie z doswiadczeniem tak nie generalizuja. Ja naprzyklad takiego problemu nie mam gdzie mieszkam. Mam fantastyczne piekarnie, lodziarnie, wyroby cukierkow, producentow swietnej czekolady, do tego super micro browary, rzemieslnicze whiskey itp. A to na dodatek to ogromnego wyboru swietnej kuchni z calego swiata. Mam wiecej dobrych/bardzo dobrych restauracji w promieniu 20 mil niz gdziekolwiek w Polsce. 

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czy jest jakieś ziarnko prawdy w pewnym stereotypie,że statystyczny Amerykanin jest tępy? Potrzebuje dokładnych wskazówek by się za coś zabrać czy podejmować decyzję? Zastanawia mnie,że w wielu amerykańskich starszych samochodach,wszystkie przycisku są dokładnie opisane do czego służą-do opuszczania szyb,do ustawiania temperatury nawiewu.Pod maską silnika potrafi być spory napis by uważać na wentylator od chłodnicy i nie wsadzać tam łap jakby to nie miało być oczywiste.Podobno oni nawet często nie wiedzą gdzie leży Polska,co powinno być akurat oczywiste w kontekście II wojny światowej.

I druga sprawa,która mnie zastanawia.Dlaczego Stany Zjednoczone zawsze bronią i zawsze bronić będą Izraela,nawet gdy ten popełnia i popełniać będzie pospolite zbrodnie,jak wysiedlenia palestyńczyków z ich ziem? Czy Stany Zjednoczone trzymając sztamę z Izraelem,kierują się zwykłą cyniczną kalkulacją,że lepiej,żeby Żydzi trzymali krótko arabów na bliskim wschodzie z obawy przed wpływem radykałów islamskich,a jeżeli zastrzelą czasem kilku cywilów,czy zbombardują szpital w strefie gazy to przymkniemy na to oko,czy może to okazuje się być prawdą pewne stwierdzenie,że "Żydzi rządzą światem"-piastują oficjalnie bądź nieoficjalnie na tyle ważne stanowiska w administracji USA i mają na tyle potężny wpływ na światową politykę,że są w stanie utrącić każdą-nawet zaadną-pod ich adresem krytykę,zasłaniając się chociażby rzekomym antysemityzmem? Najbardziej dziwi mnie to,że jeżeli Izrael jest obiektywnie krytykowany w jakimkolwiek aspekcie to zaraz lecą ze poskarżyć się rządowi USA a ten ZAWSZE staje po ich stronie i wydaje oficjalny komunikat o pełnym poparciu.