Tirowiec1312 Napisano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Czerwca (edytowane) On 6/15/2024 at 7:53 PM, ezechiel123456789 said: żeby kupować auta Samochody to prosta droga do ubóstwa. Ktoś niedawno wyliczył, że przeciętny Amerykanin w ciągu całego swojego życia wydaje na samochód (skorygowane o inflację) $500,000. Przy polskich cenach można się domyślać ile by wyszło u nas. Totalnym przekrętem w PL (ktoś powinien sprawdzić kto komu zapłacił pod stołem za to) jest to że obecnie każde nowe mieszkanie musi mieć statystycznie PÓLTORA miejsca parkingowowego. To jest jawne subsydiowanie globalnych koncernów motoryzacyjnych i proliferacja obecności samochodów w miastach. Liczby dla porównania: przecietnie na statystycznego Polaka przypada więcej samochodów niż na przeciętnego mieszkańca stanu Nowy Jork. Ot, nadwiślański naród dał się znowu zrobić w bambuko i uwierzył że samochód do symbol statusu i droga do dobrobytu. Ręce opadają jak się podliczy ile każdy Polak musi dopłacać do każdego posiadacza samochodu w PL. Więc jeśli chcemy prowadzić dyskusję wokół tego, że za jakieś 30 lat mamy w EU zredukować liczbę samochodów spalinowych do zera (w tym rakotwórczych diesli), to nie powinniśmy narzekać na opcję zamiany spaliniaka na elektryka (oba tak samo niszczą miejską przestrzeń, zajmują tyle samo miejsca i tworzą te same korki, zanieczyszczają nasze miejsca do życia tym samym rakotwórczym mikroplastikiem ze ścieranych opon i neurotoksycznym pyłem z tarcz hamulcowych), ale dyskusja powinna być wokół pytania jak odpogramować mózgi wyprane przez reklamy motoryzacyjne z tv i przekonać ludzi, którzy naprawdę nie potrzebują samochodów do tego żeby się ich pozbyli w ciągu tych 30 lat. Edytowane 17 Czerwca przez Tirowiec1312 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Czerwca 4 hours ago, Tirowiec1312 said: Więc jeśli chcemy prowadzić dyskusję wokół tego, że za jakieś 30 lat mamy w EU zredukować liczbę samochodów spalinowych do zera (w tym rakotwórczych diesli), to nie powinniśmy narzekać na opcję zamiany spaliniaka na elektryka (oba tak samo niszczą miejską przestrzeń, zajmują tyle samo miejsca i tworzą te same korki, zanieczyszczają nasze miejsca do życia tym samym rakotwórczym mikroplastikiem ze ścieranych opon i neurotoksycznym pyłem z tarcz hamulcowych), ale dyskusja powinna być wokół pytania jak odpogramować mózgi wyprane przez reklamy motoryzacyjne z tv i przekonać ludzi, którzy naprawdę nie potrzebują samochodów do tego żeby się ich pozbyli w ciągu tych 30 lat. Troche niespojne sa Twoje posty. Promowanie elektrycznych samochodow to wg niektorych zabieranie wolnosci, spisek ekologow i lewactwa i w ogole koniec swiata jaki znamy. Wolnosc wg - jak ktos wyzej napisal - szurow w tym kraju oznacza tzw deleted diesel czyli taki F350 z 6.7 Powerstroke i usunietym emissions equipment (i koniecznosci dolewania DEF'u). Tak Polska czy EU to nic w porownaniu do US gdzie jest kompletna - doslowna - wolna amerykanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezechiel123456789 Napisano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Czerwca 16 godzin temu, Tirowiec1312 napisał: Samochody to prosta droga do ubóstwa. Ktoś niedawno wyliczył, że przeciętny Amerykanin w ciągu całego swojego życia wydaje na samochód (skorygowane o inflację) $500,000. Przy polskich cenach można się domyślać ile by wyszło u nas. Totalnym przekrętem w PL (ktoś powinien sprawdzić kto komu zapłacił pod stołem za to) jest to że obecnie każde nowe mieszkanie musi mieć statystycznie PÓLTORA miejsca parkingowowego. To jest jawne subsydiowanie globalnych koncernów motoryzacyjnych i proliferacja obecności samochodów w miastach. Liczby dla porównania: przecietnie na statystycznego Polaka przypada więcej samochodów niż na przeciętnego mieszkańca stanu Nowy Jork. Ot, nadwiślański naród dał się znowu zrobić w bambuko i uwierzył że samochód do symbol statusu i droga do dobrobytu. Ręce opadają jak się podliczy ile każdy Polak musi dopłacać do każdego posiadacza samochodu w PL. Więc jeśli chcemy prowadzić dyskusję wokół tego, że za jakieś 30 lat mamy w EU zredukować liczbę samochodów spalinowych do zera (w tym rakotwórczych diesli), to nie powinniśmy narzekać na opcję zamiany spaliniaka na elektryka (oba tak samo niszczą miejską przestrzeń, zajmują tyle samo miejsca i tworzą te same korki, zanieczyszczają nasze miejsca do życia tym samym rakotwórczym mikroplastikiem ze ścieranych opon i neurotoksycznym pyłem z tarcz hamulcowych), ale dyskusja powinna być wokół pytania jak odpogramować mózgi wyprane przez reklamy motoryzacyjne z tv i przekonać ludzi, którzy naprawdę nie potrzebują samochodów do tego żeby się ich pozbyli w ciągu tych 30 lat. Typowy lewacki bełkot. Nie mów mi czego ja czy inni ludzie potrzebują i nie wmawiaj mi i innym,że auto to jest jakaś fanaberia czy niesłychany luksus. Ja Lewactwu nie wmawiam,że palenie trawki nie jest im potrzebne czy jest rakotwórcze. Ciężko pracuję i jak inni ciężko pracujący ludzie chcę o 23:00 wrócić szybko i wygodnie do domu własnym samochodem a nie tłuc się autobusem godzinę z przesiadką.I żaden koncern i telewizja nie wyprała mi mózgu bo jeżdżę wypierdzianym 9 letnim Suzuki i nie wiem jak w stanach ale ludzie w Polsce praktycznie w ogóle nie kupują nowych samochodów bo to przez lewackie idiotyzmy i troskę o srodowisko(ad-blue,filtry dpf,normy emisji) są one tak drogie,że nikogo na to nie stać(70% sprzedaży nowych aut w Polsce to leasingi i zakupy przez firmy). Nie wiem skąd dziwna teza,że w Polsce na 1 człowieka przypada więcej samochodów.W Polsce od biedy jakoś bez auta przeżyjesz-mamy jakieś Pks-y jeżdżące między miastami,jakieś rozkłady na przystankach i wszystko jest jakoś tam punktualnie. W Stanach jak mieszkasz na prowincji to musisz mieć auto bo tam nie ma komunikacji podmiejskiej,nikomu na tym nie zależy i w ogóle nie ma chętnych na jazdę autobusem.Paliwo i koszt zakupu auta w USA jest ŚMIESZNIE TANI w stosunku do zarobków.W Polsce-KOSZMARNIE DROGI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 18 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca On 6/15/2024 at 7:53 PM, ezechiel123456789 said: Co w tym dziwnego,że w elektoracie konfederacji są kobiety? Nie wszystkie Kobiety sądzą,że ich największym życiowym problemem jest ograniczenie w dostępie do aborcji i nie wszystkie mają na tyle pieniędzy,żeby kupować auta elektryczne czy robić remont mieszkania z kuciem ścian bo unia zamierza zakazać aut spalinowych i kotłów gazowych do ogrzewania domostw. No i nie wszystkie kobiety chcą,żeby ich podatki szły na utrzymanie sąsiadki,która ma np.trzecie dziecko z czwartym konkubentem i dostaje 2400 zł za nic. Proszę mi powiedzieć jaka REALNIE powtarzam REALNIE kara grozi Hunterowi za kupienie tej broni,kiedy ćpał.Bo 25 lat na pewno nie dostanie.Wyrok w zawieszeniu i grzywna? No wiesz, jednak dziwi mnie, jak kobieta może głosować na partię, której przedstawiciele biorą udział w konwencji założycielskiej organizacji która głosi - cytuję " Kobieta jako dobytek, nieco bardziej wartościowy od zwierząt, ale nadal jako własność mężczyzny, w dodatku bez prawa decydowania"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 18 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca 11 hours ago, ezechiel123456789 said: y dpf,normy emisji) są one tak drogie,że nikogo na to nie stać To uczciwie płać na leczenie tych wszystkich ludzi których zdrowie i życie kosztuje nieprzestrzeganie norm emisji. Płać uczciwie na straty gospodarki spowodowane chorobowymi i zgonami, które jako jeden z kierowców powodujesz. Płać uczciwie na utrzymanie i remonty dróg, poszerzanie dróg, budowę dróg, miejsca parkingowe, utrzymanie policji drogowej i służb ratunkowych. Jeśli nie, to jesteś odbiorcą lewackich zasiłków i zapomóg dla kierowców (niepłacenie tego co się należy płacić jest równoznaczne z otrzymywaniem wsparcie finansowego), których w przeciwnym wypadku właśnie nie stać na korzystanie z tej fanaberii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 18 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) 11 hours ago, ezechiel123456789 said: bo tam nie ma komunikacji podmiejskiej W całym stanie Connecticut autobusy są za darmo. Niektóre z linii nawet wjeżdżają do stanu Nowy Jork. I to tylko jeden z przykładów. Co więcej, jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że w USA jest więcej miejsc gdzie komunikacja publiczna jest darmowa niż w Polsce. Edytowane 18 Czerwca przez Tirowiec1312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 18 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca Tlumaczenie ze troska o srodowisko to "lewactwo" - szczegolnie jezeli chodzi o diesle - to jakies umyslowe inwalidztwo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 18 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca 11 hours ago, ezechiel123456789 said: Nie wiem skąd dziwna teza,że w Polsce na 1 człowieka przypada więcej samochodów. Na 1000 mieszkańców Polska, wg różnych źródeł: 629 (https://youtu.be/pONN_7Tgg1k?t=229) 687 (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_territories_by_motor_vehicles_per_capita) 761 (https://www.visualcapitalist.com/vehicles-per-capita-by-country/) Stan Nowy Jork, wg różnych źródeł: 474 (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_vehicles_per_capita) 549 (https://youtu.be/pONN_7Tgg1k?t=229) Jakby nie kombinować, w PL przypada więcej samochodów na 1000 mieszkańców niż w stanie Nowy Jork. Pewnie kolejny lewacki spiseg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 18 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca Ta wysoka średnia samochodów "na twarz" wynika z tego że w ewidencji samochodów figuruje kilka milionów tzw "martwych dusz" czyli aut od lat bez przeglądów, nieubezpieczonych, niewyrejestrowanych. Z tego co czytałem niedawno, zmieniono prawo i właśnie trwa czyszczenie zbiorów z tych rupieci. Wkrótce okaże się że ta prawdziwa średnia jest zupełnie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 18 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca 3 hours ago, andyopole said: tzw "martwych dusz" Czy są powody uważać, że w statystyki z USA są pod tym względem inne (jeżeli piszesz o PL)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi