Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponad miesiąc mnie tu nie było jak teraz się zorientowałem… ale widzę na forum cisza… także…

..kilkadziesiąt “executive orders”, propozycja aneksji Kanady, groźby ataku na Danię, czy czystki etnicznej w Gazie… kompletne podważanie prawa międzynarodowego i zachodniego systemu stworzonego przez USA po II wojnie światowej…. nic już nikogo nie dziwi i ogólnie… wszystko spoko?… :P

To jest ciekawa kwestia, że ludzie ludźmi, ale Partia Demokratyczna też chyba się jeszcze nie ogarnęła.

Bo do mnie się przebiło zero reakcji. Czyli do innych ludzi się przebiło… “minus zero”… Dosłownie jakby Demokratów nie było. 

Napisano

A wszedłem na forum bo taka ciekawostka mnie dziś rano “rozbawiła”…

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-02-07/nowy-ambasador-usa-w-polsce-donald-trump-zdecydowal/

Telewizja Republika przewidywała co innego… ale najwyraźniej pani ambasador Mosbacher bo będzie w porównaniu miłe wspomnienie :blink:

“Według sylwetki publicysty opublikowanej w "Indianapolis Monthly", Rose jest "ognistym konserwatystą, zagorzałym syjonistą i ortodoksyjnym Żydem"”

I o ile Sikorski będzie musiał tym bardziej gryźć się w język… tak PiS-owcy… pisowscy nie ukrywali, ze liczą na Trumpa…

…te wiwaty w polskim Sejmie na cześć głowy obcego mocarstwa… nieznane od czasów Stalina, a kto wie, może i Katarzyny II… 

…a teraz… a teraz trzeba będzie się iść skarżyć na Polski rząd do ortodoksyjnego Żyda… jaki to krzyż na polskich “patriotow” przyszedł… :lol:

No cóż. Zobaczymy który pierwszy pójdzie… :P

• Upvote 1
Napisano
2 hours ago, rzecze1 said:

Ponad miesiąc mnie tu nie było jak teraz się zorientowałem… ale widzę na forum cisza… także…

..kilkadziesiąt “executive orders”, propozycja aneksji Kanady, groźby ataku na Danię, czy czystki etnicznej w Gazie… kompletne podważanie prawa międzynarodowego i zachodniego systemu stworzonego przez USA po II wojnie światowej…. nic już nikogo nie dziwi i ogólnie… wszystko spoko?… :P

To jest ciekawa kwestia, że ludzie ludźmi, ale Partia Demokratyczna też chyba się jeszcze nie ogarnęła.

Bo do mnie się przebiło zero reakcji. Czyli do innych ludzi się przebiło… “minus zero”… Dosłownie jakby Demokratów nie było. 

Co tu reagować. Amerykanie wybrali i nie ma co się oburzać skoro mamy dokładnie to co było zapowiedziane. Najbardziej mnie ubawiła reakcja mniejszości arabskiej z Michigan (tej która głosiła bojkot Bidena i demokratów za to jak pozwala Izraelowi na eksterminację Strefy Gazy), że tego (propozycji typu Make Gaza Great Again) się po PDT nie spodziewali :)

Najlepszy komentarz to wystosował mój kolega z pracy w poniedziałek: 2 tygodnie za nami jeszcze tylko 206 to go.

Ominąłeś parę ciekawych historii ostatnich dwóch tygodni:
- propozycja dodania 5tego posągu do Mt Rushmore  (jako inicjatywa ustawodawcza)
- propozycja poprawki do konstytucji pozwalająca PDT startować po raz trzeci na prezydenta a jednocześnie utrzymująca zakaz dla Obamy

A propos trafiłem na ciekawą analizę prawniczą tekstu 22 poprawki konstytucji:

Dla przypomnienia brzmi ona:
No person shall be elected to the office of the President more than twice, and no person who has held the office of President, or acted as President, for more than two years of a term to which some other person was elected President shall be elected to the office of the President more than once.

Czyli generalnie zabrania ona bycia "wybranym" na prezydenta ale nie zakazuje objęcia urzędu w inny sposób. Wyobraźmy sobie ticket "JD Vance / Trump". Czyli wybieramy JD na prezydenta ale on obiecuje, że minutę po zaprzysiężeniu ustąpi. To literalnie ta poprawka nie zabrania wstąpienia na urząd prezydenta w wyniku ustąpienia prezydenta. Hmmm... political fiction? Niekoniecznie. Niech cena ropy spadnie o połowę a giełda pójdzie o połowę w górę i do tego raty kredytów hipotecznych spadną do 3% to wysoką cenę jajek wszyscy mu wybaczą :) A ticket "JD / PDT" (typu Miedwiediev / Putin) gdzie kandydaci będą mrugać okiem w filmach wyborczych może się okazać reality.

• Upvote 1
Napisano

Tu trudno cokolwiek komentowac, bo to jest absolutna katastrofa ale "konserwatysci" uwazaja ze jest super co pokazuje ze wcale nie zalezalo im na niskich cenach tylko opresji innych niz oni - co w sumie nie jest jakas niespodzianka. Mi arabskiej mniejszosci (i wenezuelczykow ktorych DHS secretary skasowala TPS a ktorych na FL zyje wiecej niz pol miliona - "more than betrayal") absolutnie wcale nie zal i mowiac szczerze rozbawiaja mnie te reakcje (co nie oznacza ze nie jest mi zal ludzi mordowanych w Gazie). 

Na razie benzyna idzie w gore, gielda to marnie, marnie - bo przy takich katastrofalnych ruchach trudno sie jej dziwic.

Brak reakcji demokratow to mowiac szczerze jakas porazka - jakas lajza ich nie wpuszcza do rzadowego budynku a oni stoja jak te dupy. Macierewicz im musi pokazac jak sie robi przepychanki. 

• Upvote 2
Napisano
On 2/8/2025 at 12:02 AM, mcpear said:

. Najbardziej mnie ubawiła reakcja mniejszości arabskiej z Michigan (tej która głosiła bojkot Bidena i demokratów za to jak pozwala Izraelowi na eksterminację Strefy Gazy), że tego (propozycji typu Make Gaza Great Again) się po PDT nie spodziewali :)

Hah! :lol: Może jeśli czas pozwoli coś tam wrzucę co do reszty później, ale w między czasie tylko napiszę, że ja też  myślałem o tych ludziach dosłownie kilka dni temu… że co oni się spodziewali? :blink: WTF. 

Napisano

Witam. Widzę, że piszecie o Panu Prezydencie. Mam GC wraz z żoną i córką i w tym roku za mc dokładnie chcemy przeprowadzić się na stałe do USA. Mój kolega który jest już w Stanach uważa, że teraz będzie się żyło w tym kraju zdecydowanie lepiej. Czy podzielacie tą samą opinię? Bo czytając wcześniejsze komentarze śmiem twierdzić, że nie koniecznie bo dla przeciętnego obywatela będzie żyło się chyba drożej.

Napisano

Proste, dzis byl u nas w firmie producent szklarni, takich przemyslowych. Wg niego, po wprowadzeniu cla na stal i aluminium szklarnie podrozeja okolo 6-9 %. Wzrost kosztu budowy szklarni spowoduje wzrost cen produktow czyli warzyw. Jak myslisz, kto za to zaplaci?

W Kanadzie amerykanscy producenci aut maja swoje fabryki, ktore dostarczaja je rowniez na rynek USA. Jak myslisz, kto poniesie koszt wiekszych cel, jesli zostana wprowadzone?

Nie mowie juz o produktach rolnych z Meksyku. 

Na Twoim miejscu jechalbym i tak, zanim sie dobrze zagospodarujesz Trump przejdzie do historii.

Napisano
1 hour ago, Markunvip said:

Witam. Widzę, że piszecie o Panu Prezydencie. Mam GC wraz z żoną i córką i w tym roku za mc dokładnie chcemy przeprowadzić się na stałe do USA. Mój kolega który jest już w Stanach uważa, że teraz będzie się żyło w tym kraju zdecydowanie lepiej. Czy podzielacie tą samą opinię? Bo czytając wcześniejsze komentarze śmiem twierdzić, że nie koniecznie bo dla przeciętnego obywatela będzie żyło się chyba drożej.

Jedyne co jest pewne to, że ... twój kolega głosował na PDT albo jego popierał. Jakby głosował przeciwnie albo miał przeciwne poglądy to by twierdził coś odmiennego.

Tak samo jest z Twoim pytaniem o podzielanie tej opinii. 50% społeczeństwa zgodzi się, drugie 50% będzie mówiło rzeczy dokładnie odwrotne.

USA to kraj dużo bardziej podzielony na plemiona niż Polska.

Napisano
3 hours ago, Markunvip said:

A powiedzial dlaczego ?

Jezeli istotne dla Ciebie jest to czy zatoka Meksykanska bedzie sie nazywala Amerykanska albo ze nikt nie bedzie nam wciskal papierowych slomek (czego nikt nie robil tak swoja droga - wszedzie plastik) to na pewno. Poza tym to poki co nic sie absolutnie nie zmienilo - wbrew oczekiwaniom - benzyna kosztuje tyle ile kosztowala, zakupy w spozywczaku tez i nie zapowiada sie zeby ich ceny spadly a raczej przy maniakalnym gadaniu o clach - wzrosna.

Clo 100% na kanadyjskie samochody to kompletna paranoja bo takich nie ma - natomiast amerykanscy producenci produkuja tam albo podzespoly albo skladaja samochody. Nastepne na celowniku sa zarowki LED - nikt mu nie powiedzial ze innych juz nie ma tylko pewnie jakis boomer cos mu wspomnial o "cieplym" swietle wolframowych.

Kompletny burdel we wszystkich instytucjach ktora robi jedna z bardziej toksycznych osob (popieranie ruskich powinno kazdemu polakowi zapalic czerwona lampke) za pomoca grupy 20-latkow chyba nikt zdrowy na glowe nie uzna za cos co pomoze komukolwiek w zyciu tutaj - raczej szansa na obciecie benefitow tym ktorzy ich potrzebuja sie znaczaco zwieksza,

Generalnie to co sie dzieje to WTF, zajmowanie sie jakimis kompletnymi pierdolami i opowiadanie o DEI (wyczerpal sie temat critical race theory) to wymyslili to, niz robienie czegokolwiek konkretnego.