ilon Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Ja tez bylam wrogiem kart kredytowych, ale od dwoch miesiecy moge sie pochwalic, ze jestem szczesliwa posiadaczka jednej
RobertNYc Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Godzinę temu, Lx13 napisał: W USA bez karty bedzie cieżko. Radziłym jednak zaprzyjaźnić sie z kartami kredytowymi, gdyż w wielu miejscach w USA nie akceptują kart debetowych z Europy.
Czołg Napisano 7 Lipca 2017 Autor Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 1 godzinę temu, ilon napisał: Super, milego pobytu! Dzięki! Godzinę temu, andyopole napisał: Wróg kart kredytowych, a dlaczegóż to? Chyba dlatego, że na każdym kroku je wciskają. Jakiś czas temu niezłą rozmowę telefoniczną odbyłem z Panią z banku w którym skredytowałem na 10 rat część kwoty za laptopa. Oczywiście wcisnęli co? Kartę kredytową za którą po aktywacji pobierają co miesiąc 5 zł. i trzeba ją wymówić w odpowiednim czasie pod koniec spłaty rat. Rat bez karty wziąć nie można było. No to ok, pomyślałem. Grzecznie wziąłem kartę i włożyłem do szuflady nie aktywując. Po kilku m-cach zadzwoniła Pani z banku z pytaniem czemu nie aktywuję karty? A ja na to, że mi nie potrzebna. Pani: To zażądamy spłaty rat w całości zgodnie z regulaminem. Żądajcie - odpowiedziałem, spłacę na raz, nie ma problemu, ale to będzie ostatnia transakcja jaką przeprowadzę z waszym bankiem. Do dziś nie zażądali spłaty na raz, a w sierpniu wpłacam ostatnią ratę. 5 zł. niby nie pieniądz, ale wolę przysłowiowo mówiąc przepić te 50pln. niż wepchać w tyłek bankowi za coś co mi wcisnęli na siłę. 1 godzinę temu, andyopole napisał: Szatanski żydowski wynalazek czy co? Chyba bardziej żydowski ale nie z tej strony na to patrzę. 1 godzinę temu, andyopole napisał: Weź wytłumacz, może powinienem swoje wsadzić do niszczarki? Co zrobisz ze swoimi to nie mój biznes, ale jak chcesz mi wysłać wraz z pinem to adres podam na pw Nie potrzebna niszczarka 1 godzinę temu, ilon napisał: Ja tez bylam wrogiem kart kredytowych, ale od dwoch miesiecy moge sie pochwalic, ze jestem szczesliwa posiadaczka jednej No ja teraz też Mam jedną, wirtualną Do zakupu biletów się przydała, ale kiedy skorzystam z niej po raz kolejny??? Nie wiem. Pewnie przy okazji jakichś zakupów internetowych. 1 godzinę temu, Lx13 napisał: W USA bez karty bedzie cieżko. Nie przeeeessssaaaaadzaj. Trzy tygodnie wytrzymam W razie co wujek zapłaci, a ja mu zwrócę gotówką. 16 minut temu, RobertNYc napisał: Radziłym jednak zaprzyjaźnić sie z kartami kredytowymi, gdyż w wielu miejscach w USA nie akceptują kart debetowych z Europy. A myślałem, że amerykanie wolą cash Ale co do naszych tradycyjnych kart debetowych to masz rację...najbardziej nadają się do płacenia zbliżeniowo w Biedronce
mcpear Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Pamiętaj że karta kredytowa może okazać się niezbędna przy wynajmie auta chociażby - ponoć istnieją takie wypożyczalnie co można płacić kartą debetową, ale nie wiem jak tam jest w przypadku depozytu. Również jeśli hotele będą robiły blokadę przy check-in'e to na debetowej się bardzo źle wychodzi. Przypuśćmy, że chcą zablokować na wszelki wypadek $200 - to w przypadku debetowej karty śćiągają ci te 200 dolarów od razu z konta, bank ściąga to tobie z konta po kursie kupna waluty, po czym jak przy wyjeździe hotel będzie ci zwracał te 200 papierów to bank ci je zwróci na konto po kursie sprzedaży waluty - możesz być nieźle w plecy jak parę takich transakcji wykonasz. Na kartach debetowych nie ma pojęcia preautoryzacji. Myślę że można w Polsce znaleźć ileś darmowych kart kredytowych - bez opłat za używanie.
andyopole Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Napisano 1 godzinę temu · Zgłoś ten post 3 godziny temu, ilon napisał: 3 godziny temu, andyopole napisał: Weź wytłumacz, może powinienem swoje wsadzić do niszczarki? Co zrobisz ze swoimi to nie mój biznes, ale jak chcesz mi wysłać wraz z pinem to adres podam na pw Nie potrzebna niszczarka No przecież jesteś wrogiem CC!?!? Jeśli chodzi o opłaty roczne czy miesieczne, bierze się taka CC, która nie ma oplat. W Polsce tez takie sa, wiem bo miałem. Może trzeba spelniac jakies warunki, już nie pamiętam. edit: dodam bo nie doczytałem. W USA wlasciwie nie używa się gotówki, praktycznie nieliczne sa miejsca sprzedaży bez terminala. Podejrzany jest szczególnie ten klient, który placi cashem. A nie daj Boze studolarowka. Potrafi kasjer zawolac superwajzera i menadżera...
kzielu Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Ja powiem tak - jezeli ktos umie gospodorowac sensownie pieniedzmi i nie wyda pieniedzy ktorych nie ma - to trzeba byc _kompletnym_ idiota zeby w US nie miec kart kredytowych - z dwoch powodow : - credit score, credit score, credit score - daja incentives - po co placic gotowka (czy debetowa) jezeli mozna na placeniu kredytowa zarobic. Przykladowo - Chase z Amazona ktory daje "Amazon points". Zaoszczedzilem na tym dobre kilkaset $ (to oczywiscie przy zalozeniu ze kupuje sie potrzebne rzeczy na Amazonie na ktore te punkty mozna wydac) <- to jest oczywiscie moj przyklad (kart mam 5 czy 6), pick your poison. Zawsze splacam caly balance = nie wydaje pieniedzy ktorych nie mam. Jezeli ktos zacznie placic odsetki od salda to oczywiscie caly misterny plan powyzej w p****u.
KaeR Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Jak kzielu napisal, mozna wyciagnac troche kasy z cashbacku. Tankowac i jesc trzeba. Dlaczego sie mam wypiac na darmowa kase? Oczywiscie CS, ale to jasne.
andyopole Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Glupia CC z COSTCO (City Bank). 4% rewards z paliwa. Tankuje miesięcznie za ok %150. 2% z zakupow w COSTCO, 3% z restauracji, hoteli, samolotow. 1% od reszty zakupow. Rocznie ok. $200 do zwrotu. Oczywiście zadnych oplat za obsluge. Na Amazonie tez sporo kupuje ale jakos wciąż się nie zebrałem się żeby wyslac aplikacje o CC. Aaaa, mam jeszcze z Home Depot z niewielkim limitem.
KaeR Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 7 minut temu, andyopole napisał: Na Amazonie tez sporo kupuje ale jakos wciąż się nie zebrałem się żeby wyslac aplikacje o CC. Ja mam ich store card bo ich CC jest z Chase i juz mam dwie. Store card ma 5% cashback lub special financing od $149. Jako, ze ja wszystko zamawiam w Amazon, nie jest zle.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.