Skocz do zawartości

DV-2019 Wylosowany / Nie wylosowany

DV-2019 WYLOSOWANY / NIE WYLOSOWANY   

205 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2019 ?

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 hours ago, rzecze1 said:

Przyznam, ze nie intersowałem się i nie wiem jakie były statystyki z lat poprzednich... ale to się wydaje szokująco mało, czyz nie?

Jezeli patrzec na liczbe przyznanych wiz w odniesieniu do liczby wylosowanych, to ten rok juz jest "lepszy" niz poprzedni, a jeszcze we wrzesniu beda wizy dawac...

• Odpowiedzi 1 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
21 godzin temu, rzecze1 napisał:

Przyznam, ze nie intersowałem się i nie wiem jakie były statystyki z lat poprzednich... ale to się wydaje szokująco mało, czyz nie?

Zobaczymy jak się będą kształtować statystyki w nadchodzącej loterii tj po wprowadzeniu wymogu podania numeru paszportu.

Napisano

Witam ponownie,

Wkrotce planuje wylot do USA w celu aktywacji zielonej karty. Czy jest ktoś tutaj mi w stanie podpowiedziec jakie ubezpieczenie wykupić? Lece tylko na tydzien, narazie w celach bardziej turystycznych, planuje powrót i osiedlenie trochę później. Z tego co wiem turystyczne odpada, jako że wraz z przekroczeniem granicy nabywamy status rezydenta, czy ktoś może się pochwalić jakie ubezpieczenie wykupił? Dodam, że nie przebywam aktualnie w Polsce i nie będę też w niej przed wylotem do Stanów, więc najlepiej jakbym mogła wykupić takie ubezpieczenie już z zagranicy. 

Pozdrawiam 

Napisano
1 hour ago, Milex said:

Wraz z przekroczeniem granicy nie stajesz się automatycznie rezydentem, my na początku kupiliśmy tutaj: https://www.visitorscoverage.com/

Jest dokladnie odwrotnie. Cala idea activation trip polega na tym, zeby sie stac rezydentem przed wygasnieciem wizy... Rezydentem stajesz sie w momencie kiedy IO wpuszcza Cie do kraju i stempluje Ci wize w paszporcie. Od tego momentu wiza + stepel traktowane sa jako zielona karta.

Napisano
9 godzin temu, Xarthisius napisał:

Jest dokladnie odwrotnie. Cala idea activation trip polega na tym, zeby sie stac rezydentem przed wygasnieciem wizy... Rezydentem stajesz sie w momencie kiedy IO wpuszcza Cie do kraju i stempluje Ci wize w paszporcie. Od tego momentu wiza + stepel traktowane sa jako zielona karta.

Racja. Od tego momentu ma się prawa oraz obowiązki rezydenta. 

Napisano

Hej, chciałem się podzielić wrażeniami jak wyglądało moje  pierwsze przekroczenie na granicy. Jestem W NY od kilku dniu a lądowanie miałem na JFK. 

Po wylądowaniu są dwie linie po prawej dla obywateli i rezydentów a po lewej dla pozostałych, oczywiście cały tłum poszedł na prawo i oczywiście ja też. Dopiero po chwili się zorientowałem, że trzeba było iść po drugiej stronie, ale to było bez znaczenie bo i tak stał pan który kierował kolejka i krzyczał na ludzi :) Zapytałem się go gdzie mam się ustawić ( bo miałem takie dylemat czy już mam iść do kolejki gdzie rezydenci czy nie , zresztą dużo osób które  przekracza granicę po raz pierwszy z wiza imigracyjna ma pewnie ten dylemat ), to kazał mi iść tam gdzie wizy turystyczne itp. Tak też znalazłem się prawie na końcu kolejki w oczekiwaniu do urzędnika. Gdzieś po ponad godzinie czasu w końcu nadeszła moja kolej i co najlepsze i tak podszedłem do tych urzędników którzy wcześniej obsługiwali rezydentów i obywateli ( w zależności gdzie było mniej osób to tam kierowali do okienka) . Podszedłem dałem mu paszport oraz kopertę ( żadnych zdjęć RTG nie dawałem), Pan kazał m się ustawić do kamery do zdjęcia, rozerwał kopertę posprawdzał  czy dane w papierach zgadzają się z danymi w wizie, żadnych odcisków ode mnie nie chciał, w sumie to nawet słowa z nim nie zamieniłem. Trochę byłem zdziwiony,że nie brał odcisków ale chyba wiedział co robi :) . Tak więc po około 2 minutach milczenia i nie zamienienia ani słowa z a  urzędnikiem znalazłem się w USA.  :D 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Oficjalne dane za Wrzesien 2019:

Country Reg DV1 DV2 DV3 Total
Poland EU 15 7 2 24

Zatem finalnie w DV19 dla Polaków: 209 wizy (113 wylosowanych). Plus zapewne pare osob, ktore procesowaly sie AOS, ale nie wiadomo kiedy USCIS laskawie opublikuje te dane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...