arturnow Napisano 17 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2023 17 hours ago, mcpear said: "Zielona karta onkologiczna" - czyli ostatni z projektów ... Tuska to jedyny w ostatnich 10ciu latach pozytyw w Polskiej służbie zdrowia. Niestety wiem to od ludzi, którzy ... już zmarli. Aczkolwiek pełen priorytet i natychmiastowy dostęp do usług medycznych dla chorych na Nowotwór to coś co w Polsce dobrze działa. W USA ceny usług są wysokie przez nieformalny kartel firm ubezpieczeniowych i dostawców usług medycznych - dopóki ktoś z jajami tego nie rozwali dopóty ceny bedą jakie są. Aczkolwiek sformułowanie "zyski prywaciarzy" w znaczeniu negatywnym i pejoratywnym brzmi dla mnie ... bolszewicko! Państwowe formy własności (pozbawione owych "zysków prywaciarzy") są patologiczne, korupcjogenne i prowadzą w długim okresie do jeszcze wyższych cen i do znacznie niższych jakości produktów i usług. Nacjonalizacja służby zdrowia zarówno w USA jak i w Polsce (czyli wyeliminowanie "zysków prywaciarzy") nie rozwiąże żadnych problemów. W kapitalistycznym kraju to "prywaciarze" powodują, że ludzie są bogaci i mają pracę. A to, że prywaciarze dają pracę tylko po to aby osiągnąć dla siebie jeszcze większe zyski jest naturalne (nikt nie jest instytucją charytatywną). Czyli to, że dostajesz $100k rocznej pensji po to tylko aby właściciel Twojej firmy mógł zainkasować dodatkowe $5M zysku rocznie to jest coś z czym musisz się pogodzić, albo wyemigrować do krajów gdzie "zysków prywaciarzy" nie doświadczysz (welcome to DPRK / Cuba) Chyba problemem jest brak konkurecyjności, bo kapitalizm może instnieć tylko z mocnymi meganizmami antymonopolowymi. 2 Cytuj
arturnow Napisano 17 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2023 14 hours ago, katlia said: No ale chyba sa kraje gdzie jest i nacjonalizowana sluzba zdrowia i na dodatek system prywatny. To znaczy, wybor nie musi byc ALBO super kapitalistyczne USA ALBO DPRK/Cuba, prawda? Mam sporo znajomych Amerykanow ktorzy mieszkaja w UE i, poniewaz nie sa obywatelami, uzywaja prywatnej opieki -- i placa znacznie mniej niz w US. Publiczna służba zdrowia konkuruje z nimi i nie mogą nakręcać cen w nieskończoność. Niestety jakie jest uzasadnienie niebotycznych pensji lekarzy, co tylko recepty wypisują i w 50% przypdaków nie trafnie. Ja rozumiem chirurgów etc, ale większość ma wiedzę na takim poziomie, że sami mają nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, a "leczą" :-) Cytuj
andyopole Napisano 17 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2023 53 minuty temu, arturnow napisał: ale większość ma wiedzę na takim poziomie, że sami mają nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, a "leczą" :-) Moze nie wiekszosc ale wielu... Od moich przyjaciol z UK wiem ze tam czesto lekarz udzielajac porady googluje sobie diagnoze w czasie wizyty. Ja na szczescie pomimo kilku lat tam spedzonych nie mialem kontaktu z NHS. A tutaj - jeden lekarz (chirurg) popelnil powazny blad, tak ze o malo sie nie przekrecilem a drugi pomimo beznadziejnej sytuacji z rak kostuchy mnie wyrwal.... Cytuj
arturnow Napisano 17 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2023 11 minutes ago, andyopole said: Moze nie wiekszosc ale wielu... Od moich przyjaciol z UK wiem ze tam czesto lekarz udzielajac porady googluje sobie diagnoze w czasie wizyty. Ja na szczescie pomimo kilku lat tam spedzonych nie mialem kontaktu z NHS. A tutaj - jeden lekarz (chirurg) popelnil powazny blad, tak ze o malo sie nie przekrecilem a drugi pomimo beznadziejnej sytuacji z rak kostuchy mnie wyrwal.... racja, nie większość, a wielu. Nawet w społeczeństwie większość nie ma tych schorzeń Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2023 Jeśli ktoś zastanawiał się jak w porównaniu z Polską wypada średnia długość życia w poszczególnych stanach USA to dzięki jednej z gazet mamy wykres ilustrujący dane z National Center for Health Statistics: Cytuj
kzielu Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2023 Ja na kraj bez opieki zdrowotnej to w sumie nie ma tragedii ale stany w dolnej czesci tego chartu sa super przewidywalne. Cytuj
katlia Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2023 13 minutes ago, kzielu said: Ja na kraj bez opieki zdrowotnej to w sumie nie ma tragedii ale stany w dolnej czesci tego chartu sa super przewidywalne. Wszystkie Republikanskie, lol Cytuj
kzielu Napisano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2023 43 minutes ago, katlia said: Wszystkie Republikanskie, lol To pewnie jakis spisek jakiejs blizej nieokreslonej elity, na pewno nie wynik glosowania na ludzi ktorzy maja glosujacych generalnie w dupie (za przeproszeniem). 2 Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 13 Września 2023 Zgłoś Napisano 13 Września 2023 Jeszcze odmrożę wątek zdrowotny... Taka aktualna ciekawostka z Teksasu: https://www.click2houston.com/news/texas/2023/09/13/an-epidemic-syphilis-rages-through-texas-causing-newborn-cases-to-climb-amid-treatment-shortage/ Cytuj
Xarthisius Napisano 13 Września 2023 Zgłoś Napisano 13 Września 2023 (edytowane) 33 minutes ago, Tirowiec1312 said: Jeszcze odmrożę wątek zdrowotny... Taka aktualna ciekawostka z Teksasu: https://www.click2houston.com/news/texas/2023/09/13/an-epidemic-syphilis-rages-through-texas-causing-newborn-cases-to-climb-amid-treatment-shortage/ Chyba nie jest to do konca problem teksasu: https://pulsmedycyny.pl/kila-w-polsce-statystyki-szybuja-w-gore-dramatem-jest-to-ze-mamy-kile-wrodzona-1185107 Bedac Ojcem dziecka urodzonego w TX dodam tylko, ze badanie na STD (w tym kile) bylo robione na samym poczatku ciazy. Edytowane 13 Września 2023 przez Xarthisius Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi