MeganMarkle Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 Ja osobiscie mieszkam w usa od roku (okolice SF) i ostatnio mam kryzys w temacie czy było warto... Powody dla których wyjechaliśmy nadal są i nie zniknęły wiec nie żałuje, ale mocno mi brakuje przyjaciół z PL, polskiej mentalności a przede wszystkim normalnego europejskiego jedzenia. Nie mogę już patrzeć na to gówno, które tutaj nazywa się jedzeniem. Wszędzie fastfoody, słodycze, hamburgey, smazenina we wszelkiej formie i zero warzyw. Pieczywo jak styropian. Wszystko sztuczne i ohydne. Tak, mogę sobie w domu sama ugotowac i tak staram się robic w miarę czasu ale w PL zjedzenie czegos zdrowego i smacznego na mieście nie było problemem, tutaj się po prostu nie da! A już nakarmienie dziecka na mieście - masakra (mała nauczona jest jeść warzywa i zdrowe rzeczy tylko wiec frytek jej nie dam). No wiem, że pewnie przesadzam, ale ostatnio mi się przelało... może dlatego że w ciąży wybitnie mnie ciągnie do znanych polskich smaków, a tutaj ich po prostu nie ma :/
MeganMarkle Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 2 minutes ago, katlia said: No akurat ta piramida jest w jeszcze gorszym stanie w Europie Zachodniej. Mimo znacznie lepszych socjalow dla matek i dzieci. Owszem, nie twierdze że nie. Tylko tam każdy zdaje sobie z tego sprawę. W mam wrażenie temat kompletnie jest zamieciony pod dywan. A powinno się doceniać imigrantów, bo są naprawdę w gospodarce potrzebni.
katlia Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 55 minut temu, MeganMarkle napisał: Owszem, nie twierdze że nie. Tylko tam każdy zdaje sobie z tego sprawę. W mam wrażenie temat kompletnie jest zamieciony pod dywan. A powinno się doceniać imigrantów, bo są naprawdę w gospodarce potrzebni. Oj, temat jest sporo dyskutowany, ale nie przez dzisiejsza administracje bo oni tylko bialych chca jako imigrantow.
katlia Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 Godzinę temu, MeganMarkle napisał: No wiem, że pewnie przesadzam, ale ostatnio mi się przelało... może dlatego że w ciąży wybitnie mnie ciągnie do znanych polskich smaków, a tutaj ich po prostu nie ma :/ Przesadzasz, ale nie dziwie sie. Ludzie tesknia w najrozniejsze sposoby, i jednym z nich jest wlasnie za smakiem z domu. Tak juz jest na emigracji: sa momenty kiedy zupelnie sie cieszysz nowym zyciem, i takie kiedy masz wszystkiego dosyc i kiedy wszystko co nie polskie wydaje sie irytujace lub gorzej. PS Rozmawialam z kolezanka amerykanka ktora mieszka w Polsce 15 lat, i ktora uwaza ze to Polacy nie jedza dobrych warzyw, wszystko smaza albo gotuja za dlugo ("jak tak mozna gotowac szparagi!"), i nie maja zielonego pojecia co to jest pic coz zimnego lub jesc cos pikantnego. "Jedza jak trzy latki" powiedziala. "Time to visit home," jej maz zdecydowal
Xarthisius Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 2 hours ago, MeganMarkle said: Oczywiście mimo wszystkich tych przeszkód nikt mnie nie przekona ze nie warto mieć dzieci - rodzina to jest najważniejsza rzecz w życiu i jedyne o co warto walczyć za wszelka cenę. Ale rozglądam się po naszym budynku i widzę ze 90% par zamiast mieć dziecko wybiera psa lub kota. Dosłownie co drugie mieszkanie ma futrzaka! Bo Amerykanie spodziewajacy sie dziecka wyprowadzaja sie do uroczego domku na suburbiach, a nie gniezdza sie w blokach. Tutaj kazda para albo juz ma gromadke, albo wlasnie zabiera sie za produkcje nowego pokolenia... 2 hours ago, MeganMarkle said: Nie mogę już patrzeć na to gówno, które tutaj nazywa się jedzeniem. Wszędzie fastfoody, słodycze, hamburgey, smazenina we wszelkiej formie i zero warzyw. Pieczywo jak styropian. Wszystko sztuczne i ohydne. Ciezko jest mi uwierzyc, ze w wielomilionowym miescie, stolicy hipsterki i "slonecznej" kalifornii masz problem ze znalezieniem knajp/sklepow, ktore serwuja zdrowa zywnosc. Ja mieszkam po srodku niczego, otoczony morzem kukurydzy, w malej pipidowie i co druga knajpa sprzedaje chwasty, gotowane warzywa i inne swinstwo. Wszystko vege, organic i carbon-neutral. Czlowiek sie musi zdrowo nachodzic zanim znajdzie porzadna spelune, gdzie serwuja kawal krowy i frytki polane pysznym gravy zatykajacym tetnice - czyli pozywienie dla normalnych ludzi...
andyopole Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 2 godziny temu, MeganMarkle napisał: Ja osobiscie mieszkam w usa od roku (okolice SF) i ostatnio mam kryzys w temacie czy było warto... Powody dla których wyjechaliśmy nadal są i nie zniknęły wiec nie żałuje, ale mocno mi brakuje przyjaciół z PL, polskiej mentalności a przede wszystkim normalnego europejskiego jedzenia. Nie mogę już patrzeć na to gówno, które tutaj nazywa się jedzeniem. Wszędzie fastfoody, słodycze, hamburgey, smazenina we wszelkiej formie i zero warzyw. Pieczywo jak styropian. Wszystko sztuczne i ohydne. Tak, mogę sobie w domu sama ugotowac i tak staram się robic w miarę czasu ale w PL zjedzenie czegos zdrowego i smacznego na mieście nie było problemem, tutaj się po prostu nie da! A już nakarmienie dziecka na mieście - masakra (mała nauczona jest jeść warzywa i zdrowe rzeczy tylko wiec frytek jej nie dam). No wiem, że pewnie przesadzam, ale ostatnio mi się przelało... może dlatego że w ciąży wybitnie mnie ciągnie do znanych polskich smaków, a tutaj ich po prostu nie ma :/ Dlatego gotuje sam. Chleba tutejszego nie trawię więc piekę sam, to samo z wedlinami. Do restauracji idę tylko wtedy gdy muszę, raczej nie dla przyjemności, wyjście do knajpy mnie nie rajcuje. Mam tu swój ulubiony, azjatycki Bufet Palace, gdzie lubię pójść bo mają dobre sushi i trochę dobrej chińszczyzny. Jeśli tęskno Ci za zielonką spróbuj Olive Garden, myślę że przypadnie Ci do gustu.
katlia Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Xarthisius napisał: Ciezko jest mi uwierzyc, ze w wielomilionowym miescie, stolicy hipsterki i "slonecznej" kalifornii masz problem ze znalezieniem knajp/sklepow, ktore serwuja zdrowa zywnosc. Spokojnie. Megan nie mieszka dlugo w Bay Area, pracuje na pelen etat, ma dojazd do pracy a w domu dziecko, i nastepne "w drodze." Jeszcze nie miala czasu odkryc bogactwa kuchni i jedzenia w tym rejonie, ktory jest z tego powodu slawny na caly swiat... z chleba tez, notabene. Przeciez to jest miejsco gdzie urodzil sie San Francisco Sour Dough, i to nie tylko. Byl jeden dyplomata francuzki tak zachwycony wyrobami Acme Bread ze zamowil dostarczenia samolotem do Paryza 3 razy w tygodniu.
katlia Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 Megan, dodam jeden fakt. W calej Polsce sa 2 restaurancje z gwiazdka Michelin'a. Dwie, w calej Polsce (obie w Warszawie.) W Kaliforni jest 90 restauracji z gwiazdka Michelin'a... 59 w Bay Area. Te oczywiscie sa drogie.... na necie znajdziesz doslownie SETKI swietnych, zdrowych, kreatywnych restauracji z kuchnia z calego swiata w bardzo dostepnych cenach. Mozna duzo krytykowac w Bay Area, ale dostep do wspanialego jedzenia... sorry... nie specjalnie trafna krytyka.
barnclose Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 To ze trudnije miec dzieci w USA to chyba jasne. Jednal chcialem zaznaczyc w poprzednim poscie, ze pomimo tych trudow warto. Pewnie bedzie to kotrowersyjne, ale co do jedzenia to uwazam, ze w USA jest ono lepsze, ze wzlgedu na niesamowita roznorodnosc. W promieniu 10 mil mam restauracje ze wszystkich swiata stron, chyba z San Escobar wlacznie Owszem, bardzo latwo o fast foody itp. Ale nietrudno rowniez o zdrowa i roznorodna kuchnie. Moze nie narzekam, bo mam dostep do polskich deli i restauracji, wiec jak mnie najdzie ochota to tam jade. Dodam tylko, ze moim zdaniem polska kielbasa i pieczywo tutaj jest znacznie lepsze niz w Polsce - smakuje jak 30 lat w Polsce. Ludzie maja te same receptury, ktore przywiezle jak emigrowali do USA wiele lat temu.
Jackie Napisano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 Godzinę temu, barnclose napisał: Pewnie bedzie to kotrowersyjne, ale co do jedzenia to uwazam, ze w USA jest ono lepsze, ze wzlgedu na niesamowita roznorodnosc. Nie będzie kontrowersyjne. Ja też tak uważam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.