andyopole Napisano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Linię wezmą każdy bagaż, nawet oversize jeśli zapłacisz extra. Co do baterii to decyzja linii, albo kupisz na miejscu. Pozostaje teżfirma kurierska, w samolotach cargo wożą takie rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Z dużą baterią możesz mieć chyba poważny problem. Może rozwiązaniem jest "wydłubać" baterię w Polsce, sprzedać za jakiekolwiek pieniądze i kupić w USA baterię i uzbroić rower z powrotem. Możesz stracić gwarancję na tej operacji, a koszty przewozu i tak będą nie małe + strata finansowa na operacji sprzedaż / kupno baterii. Może się okazać, że jak sprzedaż rowery nawet ze znaczną stratą w Polsce i odkupisz je w USA, to ta "znaczna strata" i tak będzie niższa niż koszt całej tej złożonej operacji logistycznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 2 hours ago, mcpear said: Z dużą baterią możesz mieć chyba poważny problem. Może rozwiązaniem jest "wydłubać" baterię w Polsce, sprzedać za jakiekolwiek pieniądze i kupić w USA baterię i uzbroić rower z powrotem. Możesz stracić gwarancję na tej operacji, a koszty przewozu i tak będą nie małe + strata finansowa na operacji sprzedaż / kupno baterii. Może się okazać, że jak sprzedaż rowery nawet ze znaczną stratą w Polsce i odkupisz je w USA, to ta "znaczna strata" i tak będzie niższa niż koszt całej tej złożonej operacji logistycznej. OP, a czy sprawdziles ceny ebike'ow w USA? Bo moze sie okazac ze znacznie latwiej/korzystniej byloby sprzedac ebike w Polsce, kupic tu. Jakos wydlubywanie baterii, placenie za transport, szukanie/montowanie nowej baterii -- wydaje mi sie troche zawracanie glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 5 hours ago, danielwro said: Jestem w trakcie pakowania się do USA i mam zagwozdkę - chciałem zabrać ze sobą 2 rowery. Rowery o mocno ponadprzeciętnej wartości, co też sprawia że będzie je jeszcze ciężej sprzedać w PL. Patrze np. na Lot i z tego co wyczytałem max szerokość to chyba 30cm. Najmniejszy case dedykowany do roweru ma znacznie powyżej 30cm szerokości.. więc oni chyba chcą, żeby rower był "luzem", co w moim przypadku odpada. Druga sprawa to bateria - jeden z nich to ebike - z tego co się orientuje max pojemności jakie bierze się na samolot pasażerski to 100-160Wh - rowerowa bateria jest trochę większa. Co w tym przypadku można zrobić? Ktoś ma jakieś doświadczenie z rowerami? Ja mam sprzed kilkunastu lat - rower spakowany do kartonu po rowerze - dolecial bez wiekszych problemow (walizka za to akurat nie doleciala). ebike to w ogole problem bo raz ze ciezki, dwa ze z litowymi bateriami (jezeli to jest litowa) to jest problem w nadanym bagazu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, katlia napisał: OP, a czy sprawdziles ceny ebike'ow w USA? Bo moze sie okazac ze znacznie latwiej/korzystniej byloby sprzedac ebike w Polsce, kupic tu. Jakos wydlubywanie baterii, placenie za transport, szukanie/montowanie nowej baterii -- wydaje mi sie troche zawracanie glowy. Tak znam. To są marki europejskie i teraz przy kursie 1:1 wychodzi dużo drożej w USA, ale nawet nie o to chodzi. Ja po prostu tego raczej nie sprzedam w PL bo to customy. Pomysł z wyjęciem baterii jest ok. Ale tez raczej jej nie kupię po drugiej stronie, tylko jakieś dedykowana wysyłka byłaby potrzebna osobno samej baterii. Jutro zacznę się dowiadywać więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskierka Napisano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Pomyślałam, że dodam info dla potomnych, szczególnie że przeprowadzałam się w maju/czerwcu tgo roku (2022). Mój cały dobytek spakowałam w 6 kartonów (średnio 20-25kg każdy) i 3 walizki (2 check in i 1 carry on). Teraz tak myślę, że mogłam połowy gratów nie brać, np. rzeczy do kuchni, aczkolwiek zaoszczedziło mi to wydatków i biegania po sklepach w pierwszych tygodniach życia na obczyźnie. Paczki wysyłałam z Niemiec (akurat tam mieszkałam tuż przed przeprowadzką) jakieś 2-3 dni przed wylotem. Nadałam przez DeutschePost, które wspólpracuje z DHL, takźe kurier pierwsza klasa mi się trafil Koszt wychodził w zależności od paczki 70EUR (20kg) lub 105EUR (31.5kg), za wszystko wyszło mi niecałe 600EUR + 100 EUR za dodatkowy bagaż check in do samolotu. Zaszalałam i dopłaciłam, żeby mi te kartony z domu zabrali, za całe 5EUR, interes życia i jaka oszczędność kręgosłupa O dziwo paczki nadawałam zwykłą pocztą, nie ekspresem, ale wysłali samolotem, do tego musieli mieć jakiś martwy sezon, bo były u mnie już w tydzien po wysłaniu. Ogólnie polecam wziąć podstawowe rzeczy, a potem stopniowo się obkupywać na obczyźnie. Jak stać na koszty wysylki to wysłać więcej, bo lista rzeczy do kupienia na nowe mieszkanie się nie kończy przez dobre 2-3 miesiące, a zdecydowanie posiadanie garnków czy ręczników trochę oszczędza zachodu, tym bardziej jak się nie ma auta, a ma małe dzieci I podobnie jak everdeen też zapomniałam, sierota, flagi wziać, a mam dwie u rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raski Napisano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 @danielwro, Jak sobie poradziłeś z wysyłką rowerów? Mamy do zabrania 2 rowery MTB (analogowe), trochę rowerowych gratów + jakieś najpotrzebniejsze domowe rzeczy. Całość chcielibyśmy wysłać na jednej palecie, ale nie wiem, czy to byłby najbardziej optymalny sposób. Pytanie do wszystkich: Na jaki adres nadawaliście swoje przesyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 37 minut temu, raski napisał: @danielwro, Jak sobie poradziłeś z wysyłką rowerów? Mamy do zabrania 2 rowery MTB (analogowe), trochę rowerowych gratów + jakieś najpotrzebniejsze domowe rzeczy. Całość chcielibyśmy wysłać na jednej palecie, ale nie wiem, czy to byłby najbardziej optymalny sposób. Pytanie do wszystkich: Na jaki adres nadawaliście swoje przesyłki? nie do konca sobie poradzilem. na wielko-gabarytowe wysylki dostalem jakies astronomiczne wyceny i odpuscilem. Ebike sprzedaje w PL, a szose biore w czyms takim - https://www.b-w-international.com/en/bike/cases/b-w-bike.box-ii?c=38 - jako kolejny bagaz (koszt: 100-200E). reszte wysle poczta polska albo post.at Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raski Napisano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Dziękuję za odpowiedź, Mogę wiedzieć jakiego rzędu były to kwoty? Też myślałem o spakowaniu rowerów do walizek i zabraniu ich jako trzeci bagaż rejestrowany (+ 2 "normalne" walizki), ale nie do końca się orientuję ile sztuk rejestrowanego można wziąć do samolotu. Resztę moglibyśmy spakować w kartony i obyłoby się bez gabarytu. Na kiedy planujesz wylot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 1 minute ago, raski said: Dziękuję za odpowiedź, Mogę wiedzieć jakiego rzędu były to kwoty? Też myślałem o spakowaniu rowerów do walizek i zabraniu ich jako trzeci bagaż rejestrowany (+ 2 "normalne" walizki), ale nie do końca się orientuję ile sztuk rejestrowanego można wziąć do samolotu. Resztę moglibyśmy spakować w kartony i obyłoby się bez gabarytu. Na kiedy planujesz wylot? Jak juz kiedys pisalem - ja swoj dawno temu spakowalem do kartonu po rowerze (wzietego ze sklepu) i poszedl jak nadany bagaz (tyle ze oversize). Dolecial bez wiekszych problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi